Μόνο ένα στα τρία μεγάλα ποτάμια της Γης κυλάει ελεύθερα

Φωτογραφία από pixabay

Μόνο ένα στα τρία μεγάλα ποτάμια της Γης κυλάει ελεύθερα και χύνεται στη θάλασσα, ενώ τα άλλα έχουν μπλοκαριστεί με φράγματα.

Συγκεκριμένα, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα μίας νέας επιστημονικής έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature»,

μόνο το 37% των 242 μεγαλύτερων ποταμών της Γης συνεχίζει να κυλάει ελεύθερα και να χύνεται σε κάποια θάλασσα, χωρίς να εμποδίζεται η ροή του από κάποιο φράγμα ή άλλο τεχνητό εμπόδιο.

Οι 34 ερευνητές του Πανεπιστήμιου «ΜακΓκιλ» του Καναδά, με επικεφαλής τον Γκίντερ Γκριλ του Τμήματος Γεωγραφίας, το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) και άλλοι οργανισμοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι από τα 91 ποτάμια του πλανήτη με μήκος άνω των 1.000 χιλιομέτρων μόνο τα 21 έχουν ελεύθερη ροή από την πηγή τους μέχρι τη θάλασσα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω δορυφορικών εικόνων και άλλων δεδομένων σε περισσότερα από 300.000 ποτάμια συνολικού μήκους 12 εκατομμυρίων χιλιομέτρων σε όλα τα πλάτη και μήκη της Γης.

Σε απομονωμένες περιοχές της Αρκτικής, της λεκάνης του Αμαζονίου και της λεκάνης του Κονγκό, βρίσκονται, σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα, τα περισσότερα ποτάμια ελεύθερης ροής.

Εμφανίζουν όμως  σοβαρές ενδείξεις υποβάθμισης λόγω των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και παρεμβάσεων.

Επίσης, η μελέτη εκτιμά ότι τα φράγματα και οι τεχνητές λίμνες είναι οι κυριότερες αιτίες που σταματούν τα ποτάμια.

Υπάρχουν σε όλο τον κόσμο περίπου 60.000 μεγάλα φράγματα ύψους άνω των 15 μέτρων, ενώ περίπου 3.700 βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής.

Η ανεμπόδιστη ροή των ποταμών, είναι ζωτικής σημασίας, όπως υπογράμμισαν οι ερευνητές, για να μην εξαφανισθούν τα ψάρια του γλυκού νερού, για να μειωθεί η πιθανότητα ακραίων πλημμυρών και φαινομένων ξηρασίας λόγω και της κλιματικής αλλαγής, για να αποτραπεί η διάβρωση του εδάφους, αλλά και για να στηριχθεί η βιοποικιλότητα.

 

Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ