Σε τέσσερις άξονες το σχέδιο δράσης της ΝΔ για επενδύσεις κι ανάπτυξη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις-Η ΝΔ εννοεί κάθε λέξη της φιλοαναπτυξιακής ατζέντας

Μητσοτάκης: Να εντάξουμε στα κόμματα ανθρώπους από την κοινωνία

Τους τέσσερις βασικούς άξονες του εθνικού σχεδίου δράσης της Νέας Δημοκρατίας για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην τακτική γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ)

Οι άξονες αυτοί είναι οι εξής:

-Πρώτος: Η πρόκληση ενός θετικού σοκ εμπιστοσύνης.

«Η εμπροσθοβαρής εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων θα δώσει το σήμα στους πολίτες, αλλά κυρίως στις αγορές, στους επενδυτές, ότι η Νέα Δημοκρατία εννοεί κάθε λέξη της φιλοαναπτυξιακής της ατζέντας. Άρα όλες οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις στην αρχή, στους πρώτους τρεις μήνες της διακυβέρνησης», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

-Δεύτερος: Η ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.

Στην κατεύθυνση αυτή όπως εξήγησε, η Ν.Δ έχει επεξεργαστεί προτάσεις:

* Για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών, ώστε να επιστρέψουν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

* Για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

* Για την ταχύτερη δυνατή άρση των capital controls.

* Για το πώς θα αξιοποιήσουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, για το πώς θα ξεπληρώσουμε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

* Για το πώς θα πετύχουμε συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα. Πώς θα πετύχουμε συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όχι μόνο για τις υποδομές μας, αλλά και για υπηρεσίες.

-Τρίτος: Η μείωση του φορολογικού βάρους και δημιουργία δημοσιονομικού χώρου.

«Έχουμε υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή την ανάγκη να μειώσουμε τα πλεονάσματά μας από το 3,5% που είναι σήμερα στο 2%», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Δεν είμαστε οι μόνοι που το λέμε. Το λέει και η Τράπεζα της Ελλάδος, το λέει και ο κ. Στουρνάρας, το λένε όλοι οι σοβαροί ξένοι οικονομολόγοι.

Ότι το 3,5% είναι ένας στόχος πλεονάσματος τον οποίο δεν μπορούμε μακροχρόνια να πετύχουμε. Το 2% είναι ένας στόχος λογικός. Είναι ένας στόχος που δεν πλήττει την ανάπτυξη. Μπορεί να επιτυγχάνεται σε επαναλαμβανόμενη βάση και είναι συμβατός με τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Και η κυβέρνηση μας θα αποδείξει αμέσως την προσήλωσή της σε βαθιές και ουσιαστικές φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις.

Και γι΄ αυτόν το λόγο, θα έχουμε την αξιοπιστία να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το χαμηλότερο πλεόνασμα θα μεταφραστεί σε ισχυρότερη ανάπτυξη και απόκρουση των αποπληθωριστικών τάσεων. Κάτι που υπηρετεί συνεπέστερα το στόχο της διατηρησιμότητας του χρέους, άρα αυτή η πολιτική είναι προς όφελος και των πιστωτών μας».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τις εξής παρεμβάσεις:

* Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών.

* Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών.

* Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 15% στο 5%

* Υπεραποσβέσεις σε νέες επενδύσεις παγίων και επιπλέον μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 2%, για επιχειρήσεις που αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπολογίζει το δημοσιονομικό κόστος των άμεσων παρεμβάσεων σε περίπου 1,9 δισ. και για την κάλυψη του σημειώνει: «Μπορούμε να το καλύψουμε με στοχευμένες περικοπές δαπανών, τον εξορθολογισμό των δομών του Δημοσίου, των διαδικασιών προμηθειών και της επιδότησης στα ευγενή ταμεία.

Παράλληλα, οι προτάσεις μας στοχεύουν στην απλοποίηση και τη σταθεροποίηση του φορολογικού πλαισίου. Γνωρίζουμε ότι για εσάς τους επιχειρηματίες, αυτά είναι εξίσου σημαντικά με το ύψος των φορολογικών συντελεστών, είναι προϋπόθεση για να κάνετε τον επενδυτικό προγραμματισμό σας.

Να είμαστε όμως καθαροί: Οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών θα συνδυαστούν με αυστηροποίηση της διαδικασίας συμμόρφωσης για τους παραβάτες και με πολύ πιο στοχευμένους και αποτελεσματικούς ελέγχους. Αιχμή του δόρατος της προσπάθειας μας είναι η αύξηση της διείσδυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών».

-Τέταρτος: Εφαρμογή τολμηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με έμφαση:

* Στην εξάλειψη των δυσλειτουργιών των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.

* Στην επιθετική προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

* Στην επιθετική προώθηση συμβάσεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

* Στην αξιολόγηση και μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με λιγότερη γραφειοκρατία, μεγαλύτερη διαφάνεια, αξιολόγηση και λογοδοσία.

* Στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου άσκησης της επιχειρηματικότητας. Με απλοποίηση του πλαισίου αδειοδότησης επιχειρήσεων. Με σύγχρονο πλαίσιο για τη χωροταξία και τις χρήσεις γης. Αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων και γνώσεων. Επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ