Νέο παιχνίδι αποσκοπά στη διάγνωση άνοιας

Στόχος είναι ένας νέος τρόπος διάγνωσης της νόσου.

paixnidi_anoia

Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας, ως μέρος του μεγαλύτερου ερευνητικού πειράματος στον κόσμο στον τομέα της άνοιας.

Έχει σχεδιαστεί για να δοκιμάσει ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να ακολουθήσετε με την άνοια – την ικανότητα πλοήγησης.

Η αρχική εφαρμογή smartphone είχε 3 εκατομμύρια παίκτες, καθώς η μετάβαση στην εικονική πραγματικότητα θα επιτρέψει στους επιστήμονες να διερευνήσουν με περισσότερη λεπτομέρεια.

Η έρευνα του Alzheimer που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει ότι ο στόχος είναι ένας νέος τρόπος διάγνωσης της νόσου.

Στον εικονικό κόσμο του Sea Hero Quest VR μπορείτε να οδηγήσετε μια βάρκα.
Η πρόκληση είναι να χρησιμοποιήσετε την αίσθηση της κατεύθυνσής σας για να γράψετε μια πορεία μέσα από σύνθετες πλωτές οδούς, νησιά έρημο και παγωμένους ωκεανούς.

Δε θεωρείται μόνο ένα απλό παιχνίδι. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, θα συλλέγονται ανώνυμα δεδομένα και, αργότερα, θα αξιολογούνται από νευροεπιστήμονες.

Ο Max Scott-Slade, από τους υπεύθυνους για την ανάπτυξη παιχνιδιών Glitchers, συνεργάστηκε με ερευνητικούς επιστήμονες στο University College του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο East Anglia και στο ETH Zurich.
Ο ίδιος αναφέρει στο BBC: «Είναι ενδιαφέρον να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι που είναι συνήθως αρκετά βαρετό θέμα και εργαστήριο, και να το φέρνουμε στο κοινό και να το κάνουμε όσο πιο διασκεδαστικό γίνεται».
«Η αξία για εμάς είναι να δημιουργήσουμε αυτό το πολύ πιο πλούσιο σύνολο δεδομένων, συλλέγουμε 15 φορές περισσότερα δεδομένα από την έκδοση VR, διότι διαχωρίζουμε όπου βλέπει το κεφάλι και όπου η βάρκα κινείται», σημείωσε.

Τα ευρήματα του πρώτου παιχνιδιού παρουσιάστηκαν σε μια διεθνή συνάντηση των νευροεπιστημόνων το 2016.

Έδειξε ότι η αίσθηση κατεύθυνσης κάποιου μειώνεται σταθερά μετά τα εφηβικά χρόνια.
Όπως αναφέρει το BBC, τα στοιχεία υποδεικνύουν επίσης ότι οι άνδρες έχουν μια ελαφρώς καλύτερη αίσθηση κατεύθυνσης από τις γυναίκες και ότι τα σκανδιναβικά έθνη ξεπερνούν τον υπόλοιπο κόσμο, αν και δεν είναι ακόμη σαφές ο λόγος.
Ο καθηγητής Christophe Hoelscher, πρόεδρος της γνωστικής επιστήμης στο ETH Zurich, δήλωσε: “Κανένα πρόγραμμα ποτέ δεν έχει συλλέξει στοιχεία από 3 εκατομμύρια ανθρώπους πραγματικών αλληλεπιδράσεων σε αυτό το βάθος.
“Αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε μια σειρά αναλύσεων που ποτέ δεν θα μπορούσατε να κάνετε με τις κλασσικές μελέτες”.
Η ομάδα δεν αναμένει ότι ο ίδιος αριθμός ατόμων θα αναλάβει την ενημέρωση της εικονικής πραγματικότητας – τα ακουστικά VR δεν είναι τόσο δημοφιλή όσο τα smartphones.
Ωστόσο, αναμένουν να πάρουν πολύ περισσότερα δεδομένα από ό, τι θα ήταν ποτέ δυνατό στο εργαστήριο.

Δοκιμή άνοιας

Το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από την Deutsche Telekom, έχει πολλά να κάνει, αλλά ο απώτερος στόχος είναι μια δοκιμή που μπορεί να πάρει την άνοια στα αρχικά της στάδια.

Οκτώ εκατοντάδες και πενήντα χιλιάδες άνθρωποι ζουν ήδη με τη νόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο αριθμός αυτός προβλέπεται να φθάσει τα 2 εκατομμύρια μέχρι το 2051.

Οι περισσότεροι θα έχουν πάθει τη νόσο για περισσότερο από μια δεκαετία πριν εμφανιστούν τα συμπτώματά τους.
Ο Δρ Ντέιβιντ Ρέυνολντς, από την Έρευνα του Αλτζχάιμερ, δήλωσε: “Αυτό που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε είναι να εντοπίσουμε άτομα με άνοια 10 ή 15 χρόνια νωρίτερα από ότι κάνουμε αυτή τη στιγμή.

“Ένα παιχνίδι όπως η Sea Hero Quest και η κατανόηση του τρόπου πλοήγησης θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε σε πολύ προγενέστερη διάγνωση”.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν φάρμακα που να αποτρέπουν ή να επιβραδύνουν την άνοια. Ωστόσο, είναι ευρέως αποδεκτό ότι οποιαδήποτε μελλοντική θεραπεία θα λειτουργήσει μόνο εάν οι γιατροί μπορούν να το πάρουν στους ασθενείς πολύ πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα και ο εγκέφαλος υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ