Νέος συνθετικός φάκος βοηθάει τους ασθενείς να έχουν αποτελεσματικότερες θεραπείες

Νέο φακό απο μαλακό υλικό δημιούργησαν ερευνητές της Οξφόρδης για να παρέχουν στους ασθενείς με περιορισμένη όραση λιγότερο επεμβατικές θεραπείες.

mati

 

Ο αμφιβληστροειδής φακός, παίζει σημαντικό ρόλο για την σωστή λειτουργία του ματιου που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού, μετατρέπει το φως σε ηλεκτρικά σήματα, τα οποία μεταδίδονται μέσω των νεύρων στον εγκέφαλο.

​Ο νέος αυτός συνθετικός φακός που δημιουργήθηκε από μαλακό συνθετικό υλικό θα βοηθήσει μελλοντικά τους οφθαλμίατρους να παρέχουν στους ασθενείς με μείωμένη όραση λιγότερο επεμβατικές και πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

​Το νέο συνθετικό υλικό, σύμφωνα με το Αθηναίικό Πρακτορείο, που αποτελεί ένα συνδυασμό υδρογέλης και κυτταρικών πρωτεϊνών, λειτουργεί όπως ο αισθητήρας μιας κάμερας: τα κύτταρα μέσα στο υλικό αντιδρούν στο φως όπως τα πίξελ της κάμερας και δημιουργούν μια ασπρόμαυρη εικόνα.

Το συνθετικό υλικό μπορεί να δημιουργήσει ηλεκτρικά σήματα, που ενεργοποιούν τα νεύρα στο πίσω μέρος του ματιού όπως ένας κανονικός αμφιβληστροειδής.

​Επειδή το νέο υλικό αποτελείται από φυσικά βιοδιασπώμενα υλικά αλλά χωρίς ζωντανό ιστό, είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει μόλυνση στο μάτι, το οποίο είναι πολύ ευαίσθητο στην εισαγωγή ξένων υλικών.

​Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Βανέσα Ρεστρέπο-Σιλντ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης,που δημοσίευσαν στο περιοδικό “NatureScientific Reports”, προς το παρόν έχουν αναπτύξει το νέο συνθετικό μαλακό φακό μόνο σε εργαστηριακό περιβάλλον. 

Τα επόμενα βήματα θα είναι η βελτίωση του νέου υλικού, ώστε να αναγνωρίζει διαφορετικά χρώματα και σχήματα και η ανάπτυξη ενός πραγματικού βιοεμφυτεύματος που θα δοκιμασθεί αρχικά σε ζώα και τελικά στα μάτια ασθενών.

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

     

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
    Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ