Ο αναπτυξιακός χάρτης της νησιωτικής Ελλάδας

Αναπτυξιακές ευκαιρίες τα δομικά μειονεκτήματα των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας

Ο αναπτυξιακός χάρτης της νησιωτικής Ελλάδας

Τους σχεδιασμούς του υπουργείου Ναυτιλίας για το επόμενο διάστημα αναφορικά με τις νησιωτικές περιοχές και για το πώς θα μπορούν τα δομικά μειονεκτήμα των περιοχών αυτών να μετατραπούν σε αναπτυξιακές ευκαιρίες με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα προς όφελος των νησιωτών, με γνώμονα πάντα την ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, παρουσίασε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, στη διάρκεια ημερίδας με θέμα: «Νησιωτικότητα και Γαλάζια Οικονομία: Πυλώνας Ανάπτυξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας».

Νεκτάριος Σαντορινιός: Προτεραιότητα οι αναπτυξιακές πολιτικές στα νησιά

Ο κ. Σαντορινιός υπογράμμισε ότι οι αναπτυξιακές πολιτικές στα νησιά είναι στις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης, κάτι που αποδείχθηκε και έμπρακτα δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού από τη Νίσυρο, όπου εξαγγέλθηκε μια σειρά δέσμης μέτρων.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα δύο αναπτυξιακά προγράμματα του βορείου και νοτίου Αιγαίου συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ με ορίζοντα υλοποίησης το 2020, ενώ είπε ότι έως το τέλος του 2017 υπολογίζεται να προκηρυχθούν τα πρώτα έργα σε 35 μικρούς νησιωτικούς δήμους, με μόνιμο πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους. Σε πρώτη φάση τόνισε αναμένεται η προκήρυξη έργων με σχετικά υψηλό βαθμό ωρίμανσης, εκ των οποίων 15 αφορούν κτίρια και 27 ύδρευσης και αποχέτευσης.

Αναμόρφωση του ακτοπλοϊκού δικτύου

Για την αναμόρφωση του ακτοπλοϊκού δικτύου μίλησε για συγκεκριμένες δράσεις το επόμενο διάστημα, που αφορούν την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου και τη ριζική αναδιάρθρωση του νόμου για τις ακτοπλοϊκές μεταφορές (ν2932/2011) προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος, στον επαναπροσδιορισμό του γενικού δικτύου των ακτοπλοϊκών μεταφορών ώστε αυτό να καταστεί πιο δεσμευτικό, στον επανασχεδιασμό του χάρτη των δρομολογίων προκειμένου οι μεταφορές να γίνουν πιο αποδοτικές και με μικρότερο κόστος, αλλά και στη σύσταση του συμβουλίου για τις συνδυασμένες μεταφορές με τη συμμετοχή των ΟΤΑ και των επιμελητηριακών συλλόγων, προκειμένου να αποτυπωθούν με καθαρό τρόπο οι μεταφορικές ανάγκες.

Για τη δημιουργία του δικτύου των υδατοδρομίων, είπε ότι αυτό θα λειτουργεί συμπληρωματικά στις συνδυασμένες μεταφορές, ενώ για το μεταφορικό ισοδύναμο είπε ότι το υπουργείο έχει συνεργασία ήδη με επιστημονικούς φορείς για τη μείωση του κόστους των θαλάσσιων μεταφορών.

Λειψυδρία

Ο κ. Σαντορινιός για το θέμα του προβλήματος της λειψυδρίας είπε ότι στόχος είναι η μεταφορά νερού με πλοία υδροφόρες να σταματήσει το αμέσως προσεχές διάστημα και όλα τα νησιά να αποκτήσουν την υδατική τους αυτονομία με την εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης, αναφέροντας ως παράδειγμα τη λειτουργίας σχετικής μονάδας στην Πάτμο και στους Αρκιούς για την παροχή πόσιμου νερού, με την οποία επετεύχθη παράλληλα μείωση του κόστους για το δημόσιο έως και 87%.

Είπε, επίσης, ότι από τις αρχές του επόμενου μήνα θα αρχίσει να υλοποιείται η δράση για δωρεάν δορυφορική τηλεοπτική πρόσβαση και χρήση του διαδικτύου σε κατοίκους 13 μικρών νησιών του Αιγαίου με πρωτοβουλία των υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ για τα θέματα της ενεργειακής πολιτικής ανέφερε ότι προγραμματίζεται σε συνδυασμό το υπ. Περιβάλλοντος και τη συμβολή των ΑΔΜΗΕ- ΡΑΕ η εξασφάλιση ενεργειακής αυτάρκειας μη διασυνδεδεμένων νησιών μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και δια σύνδεσής τους με το κεντρικό δίκτυο της ΔΕΗ.

Υγειονομικά διαμορφωμένα πλωτά για τη διακομιδή ασθενών

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του τομέα της υγείας υπογράμμισε ότι με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ προγραμματίζεται μέσα στον επόμενο χρόνο η προμήθεια υγειονομικά διαμορφωμένων πλωτών για τη διακομιδή ασθενών προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας ότι σε συνεργασία με το υπουργείο ‘Αμυνας απεστάλησαν οπλίτες ιατροί σε απομακρυσμένα νησιά για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών.

Για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόνισε ότι η εισαγωγή της αναφοράς της νησιωτικότητας σε κείμενα συμπερασμάτων της Μαλτέζικης προεδρίας του συμβουλίου της ΕΕ αναμένεται να εφαρμοστεί, ενώ αναφερόμενος στο συνέδριο που διοργανώνει το πανεπιστήμιο Πειραιά είπε ότι είναι σημαντική η συμμετοχή όλων των φορέων ενώ δήλωσε ότι οι προτάσεις και οι απόψεις των φορέων θα αποτελέσουν μεγάλη συνδρομή στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για μια ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική σε όλα τα επίπεδα.

Ο δημοσιογράφος και πρόεδρος του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Μιχάλης Ψύλος, χαρακτήρισε μεγάλη τιμή για το εθνικό πρακτορείο, να έχει το συντονισμό αυτής της συζήτησης για τη νησιωτικότητα και την ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας. Εκτίμησε, ότι από την ημερίδα αυτή, θα βγει μία ακόμα απάντηση εθνικής συνεννόησης για τη λύση των προβλημάτων των νησιών.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι ο εθνικός ειδησεογραφικός οργανισμός της χώρας είναι πάντα έτοιμος και όταν του ζητηθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του, προκειμένου το συγκεκριμένο συνέδριο να γίνει ένας ετήσιος θεσμός όπου θα υπάρχει προβληματισμός αλλά και ανάδειξη καινοτόμων προτάσεων για την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών.

Μιχάλης Ψύλος: Ζούμε σε μια χώρα που είναι εντελώς διαφορετική από το 2009

«Όποιος από εμάς νομίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τα μνημόνια, τις θυσίες, τις περικοπές μισθών και συντάξεων με τα εργαλεία του παρελθόντος είναι βαθιά νυχτωμένος. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι ζούμε σε μια χώρα που είναι εντελώς διαφορετική από αυτή μέχρι το 2009 και θα πρέπει να πιστέψουμε όλοι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, καθώς η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες», τόνισε σήμερα από το βήμα του συνεδρίου «Νησιωτικότητα και γαλάζια οικονομία», που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ο υπεύθυνος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υποδομών, Γιάννης Μανιάτης.

Γιάννης Μανιάτης: Στο επίκεντρο χωροταξία, επενδύσεις και δουλειές

«Το ζήτημα της νησιωτικότητας αποτελεί μία από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις γιατί δεν καταφέραμε τις εποχές της ευμάρειας να κάνουμε κάτι καλύτερο», τόνισε ο κ. Μανιάτης και έθεσε τρία θέματα -χωροταξία, ενέργεια και τουρισμό-, στα οποία πρέπει ως χώρα, όπως επισήμανε, να δώσουμε προσοχή.

«Όταν δεν έχεις χωροταξία, επενδύσεις και δουλειές, αλλά αντίθετα έχεις ανεργία, δεν έχεις ανάπτυξη», ανέφερε ο πρώην υπουργός και επισήμανε την ανάγκη η χώρα να αποκτήσει σύντομα χωροταξικό στον τουρισμό, καθώς, όπως είπε, το προηγούμενο σχέδιο στις αρχές του 2015 είχε κριθεί ως άκυρο από το ΣΤΕ.

Ιχθυοτροφεία

Στο επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Νησιωτικότητα και Γαλάζια Οικονομία: Πυλώνας Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας», που φιλοξενήθηκε στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιά, μετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Παναγιώτης Χατζηπέρος, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Αττικής και την περιφερειάρχη.

Ο κ. Χατζηπέρος μετέφερε τον χαιρετισμό της Ρένας Δούρου, συνεχάρη τους διοργανωτές για την τόσο σημαντική αυτή προσπάθεια και ευχήθηκε να καθιερωθεί ως θεσμός. Επισήμανε ότι είναι καιρός να συμπεριληφθούν όλα τα νησιά, και αυτά των χερσαίων Περιφερειών, υπό την «ομπρέλα» του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ευχήθηκε «κάποια στιγμή να σταματήσουμε να συνομιλούμε και να ξεκινήσουμε να συνεργαζόμαστε πρακτικά». Στην παρέμβαση του ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι o χωροταξικός σχεδιασμός και ιδιαίτερα ο θαλάσσιος, έπρεπε ήδη να έχει αναθεωρηθεί, μετά τη διπλή απόρριψη από το ΣτΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεξέλεγκτη χωροθέτηση των ιχθυοτροφείων με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική οικονομία.
Επισήμανε επίσης την ανάγκη να δοθεί έμφαση στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, έτσι ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την ωρίμανση των έργων στα νησιά.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ