Για νομοσχέδιο έκτρωμα κάνουν λόγο οι νοσοκομειακοί γιατροί

Σε 4ωρη στάση εργασίας σήμερα γιατροί κι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία

Στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του χρόνου εργασίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, αντιδρούν έντονα οι νοσοκομειακοί γιατροί, με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) να τονίζει πως πρόκειται για «πρωτοφανείς πραξικοπηματικές διαδικασίες που επιλέγει η κυβέρνηση για να προωθήσει “fast track” το απαράδεκτο, καταστροφικό νομοσχέδιο».

«Η κοινοβουλευτική διαδικασία που επιλέγεται δεν είναι απλά “επείγοντος” αλλά “ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε” με προφανή στόχο να αιφνιδιάσει και να αποσοβήσει αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά, δύσκολα μπορεί να βρει κανείς κάποιο παρόμοιο προηγούμενο όπου δεν μεσολαβεί ούτε καν 24ωρο για την πρόσκληση φορέων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με διαδικασία “αυθημερόν”» σημειώνει, χαρακτηριστικά, στη σχετική ανακοίνωσή της ΟΕΝΓΕ.

ΕΙΝΑΠ: «Απορρίπτουμε το σχέδιο νόμου»

Από την πλευρά της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) κάνει λόγο για νομοσχέδιο «έκτρωμα» και επισημαίνει:

 • Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες. Όμως, ο υπολογισμός δεν θα γίνεται ανά εβδομάδα, αλλά με περίοδο αναφοράς το τετράμηνο. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γιατρός μπορεί να υποχρεωθεί να εφημερεύει για πάνω από έναν μήνα 12ωρα τις καθημερινές. Διαλύονται τμήματα και κλινικές νοσοκομείων».
 • Για πρώτη φορά καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις (optout) για εθελοντική υπέρβαση των 48ώρων. «Οι ατομικές συμβάσεις είναι προπομπός της κατάργησης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας», ενώ οι γιατροί δεν πείθονται ότι το optout θα ισχύσει για τρία χρόνια, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις.

Το 12ωρο θα γίνει 14ωρο!

Ακόμη, η ΕΙΝΑΠ σημειώνει ότι «ο τεμαχισμός των εφημεριών σε βάρδιες σημαίνει παράδοση-παραλαβή ασθενών που μπορεί να απαιτήσει και ώρες, ειδικά σε νοσοκομεία κορμού με μεγάλο αριθμό εισαγωγών. Το 12ωρο θα γίνει 14ωρο! Η προσαυξημένη αποζημίωση της νυχτερινής βάρδιας και των αργιών καταργείται. Αντισταθμιστικά δίνεται 6% αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης της εφημερίας. Δυστυχώς, το ισοζύγιο θα είναι αρνητικό».

Επίσης, τονίζει ότι οι εφημερίες ετοιμότητας δεν υπολογίζονται συνολικά στον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, θα υπολογίζεται μόνο ο χρόνος που θα βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο. «Η ρύθμιση αυτή είναι προάγγελος για περισσότερη ελαστικοποίηση και απλήρωτη εργασία» προσθέτει.

Τέλος, η ΕΙΝΑΠ διεκδικεί, 6ωρο-5μερο-30ωρο, με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, το πολύ μία εφημερία την εβδομάδα με ρεπό την επόμενη ημέρα και επαρκή χρόνο ανάπαυσης, εντός του εφημεριακού χρόνου, κατά τη διάρκεια της 24ωρης εφημερίας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών αύριο

Να σημειώσουμε πως οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν κηρύξει για αύριο στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12:00. Αποφάσισαν, επίσης, 24ωρη απεργία την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. (Πέμπτη ή Παρασκευή).

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ