Ντράγκι: Αναγκαίος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης η ασφάλιση καταθέσεων

«Ολοκλήρωση του ΕΣΑΚ το συντομότερο»

Ντράγκι

Απάντηση έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων.

Μάριο Ντράγκι: Αναγκαίος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης η ασφάλιση καταθέσεων

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ντράγκι υπογραμμίζει ότι το ΕΣΑΚ “πρέπει να θεσπιστεί το συντομότερο δυνατόν” ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι “είναι ο αναγκαίος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης” και μάλιστα έχει “ζωτική σημασία για την κατοχύρωση της προστασίας των καταθέσεων με ομοιόμορφο τρόπο” όπου και αν αυτές βρίσκονται μέσα στην επικράτεια της ΕΕ.

«Ολοκλήρωση του ΕΣΑΚ το συντομότερο»

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ επιβεβαιώνει την έντονη διάθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για ολοκλήρωση του ΕΣΑΚ το συντομότερο, μια και κάτι τέτοιο θα επιμέριζε και θα μείωνε ταυτόχρονα τους κινδύνους για τους καταθέτες σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ ενώ καταλήγει στηρίζοντας την πρόταση της Κομισιόν η οποία περιλαμβάνει ένα πλήρως ανεπτυγμένο ΕΣΑΚ έως το 2024.

Στην ερώτηση-επιστολή του προς τον Μάριο Ντράγκι, ο κ. Παπαδημούλης σημειώνει πως οι σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΕΣΑΚ από ορισμένα κράτη-μέλη, δημιουργούν ερωτήματα στους Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι “βλέπουν τις καταθέσεις τους να είναι εκτεθειμένες στους συστημικούς κινδύνους καθώς η μη παράλληλη αμοιβαιοποίηση και μη μείωση του ρίσκου δημιουργούν πολλές ταχύτητες μεταξύ των τραπεζικών συστημάτων των κρατών-μελών, αφήνοντας έτσι απροστάτευτους τους καταθέτες.” Ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ρωτάει τον κ. Ντράγκι σχετικά με τον “τρόπο που η ΕΚΤ σχεδιάζει να συμβάλει στην ολοκλήρωση του τρίτου πυλώνα ενώ ζητάει και από την ΕΚΤ να σχολιάσει ιδέες που έχουν διατυπωθεί σχετικά με την παράταση του ΕΣΑΚ μέχρι το 2029.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ