Ο Τραμπ απειλεί πως θα επιβάλει δασμούς σε γαλλικά προϊόντα

δασμούς

Eπί ποδός πολέμου βρίσκονται Ευρωπαϊκή Ένωση και Γαλλία, δηλώνοντας πως είναι έτοιμες να απαντήσουν στους επαπειλούμενους υψηλότατους δασμούς της τάξεως του 100% από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε γαλλικά προϊόντα, όπως το κρασί, η σαμπάνια, τα τυριά και τα είδη πολυτελείας. Τα εν λόγω αγαθά θεωρούνται άκρως εμβληματικά για τη Γαλλία, καθώς συνδέονται άρρηκτα με την παραγωγή της αλλά και την ταυτότητά της.

Η Ουάσιγκτον δήλωσε πως οι δασμοί θα αφορούν γαλλικές εισαγωγές 2,4 δισ. δολαρίων και δυνητικά θα επιβληθούν, διότι ο νέος ψηφιακός φόρος του Παρισιού μπορεί να προκαλέσει πλήγμα στους αμερικανικούς κολοσσούς υψηλής τεχνολογίας.

Η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εφαρμόζει φόρο 3% σε τεχνολογικούς ομίλους οι οποίοι έχουν έσοδα άνω των 25 εκατ. ευρώ στη Γαλλία και 750 εκατ. ευρώ στη διεθνή αγορά.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρινό Λε Μερ, διεμήνυσε ότι η χώρα του δεν έχει θέσει στο στόχαστρο τις αμερικανικές εταιρείες, επισημαίνοντας πως οι δασμοί είναι απαράδεκτο μέτρο. «Αφορμής δοθείσης με τους αμερικανικούς δασμούς, η Ε.Ε. είναι έτοιμη να απαντήσει», δήλωσε σε γαλλικό ραδιόφωνο.

Οι Βρυξέλλες δήλωσαν πως τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα κινηθούν σαν ένα σώμα και ο καλύτερος τόπος διευθέτησης διαφορών είναι ο ΠΟΕ.

Οι Αμερικανοί διεξήγαγαν έρευνα σχετικά με τον ψηφιακό φόρο, διαπιστώνοντας ότι αφενός παραβιάζει τις επικρατούσες αρχές της διεθνούς εμπορικής πολιτικής, αφετέρου αποδεικνύεται επαχθής για εταιρείες όπως οι Google, Facebook, Αpple και Amazon.

O Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λίγο πριν ξεκινήσει χθες η σύνοδος του ΝΑΤΟ, δήλωσε αναφερόμενος στη Γαλλία: «Αρχίζουν να φορολογούν τα προϊόντα άλλων ανθρώπων και έτσι κι εμείς θα κάνουμε το ίδιο», είπε ο Τραμπ.

Λίγο νωρίτερα είχε διακηρύξει ότι δεν θα επιτρέψει στη Γαλλία να εκμεταλλευθεί τις αμερικανικές επιχειρήσεις, τονίζοντας πως η Ε.Ε. μεταχειρίζεται με τρόπο άδικο τις ΗΠΑ στο πεδίο του εμπορίου. Ο δε εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, ανέφερε πως ίσως διεξαχθούν ανάλογες έρευνες σε ψηφιακούς φόρους που ισχύουν σε χώρες όπως η Αυστρία, η Ιταλία και η Τουρκία, χωρίς να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία εφαρμογής των δασμών 100% σε γαλλικά προϊόντα.

Αξίζει, πάντως, να επισημάνουμε ότι στον κατάλογο συγκαταλέγονται είδη που είχαν εξαιρεθεί από τους παλαιότερους δασμούς του 25% που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ λόγω των αμφισβητούμενων επιδοτήσεων στην Airbus. Τέτοια είναι η σαμπάνια, οι τσάντες και τα είδη μακιγιάζ, το τυρί γκρουγιέρ και άλλα τυριά.

Τα πορίσματα της αμερικανικής έρευνας έγιναν θετικά δεκτά από μέλη του Κογκρέσου και ομίλους υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ, οι οποίοι διαμαρτύρονται επειδή ο γαλλικός φόρος κάνει διάκριση εις βάρος τους. «Πρόκειται για κάτι παράλογο, είναι δείγμα προστατευτισμού και διακρίσεων», δηλώνουν οι γερουσιαστές Τσαρλς Γκράσλι και Ρον Γουάιντεν, Ρεπουμπλικανός και Δημοκρατικός αντίστοιχα, μέλη της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών της Γερουσίας.

Πάντως, η Γαλλία δεν είναι η μόνη που βάζει στο στόχαστρο τους τεχνολογικούς κολοσσούς. Αλλωστε, πολλές κυβερνήσεις, της αμερικανικής συμπεριλαμβανομένης, είναι δυσαρεστημένες με το ότι οι εν λόγω κολοσσοί μπορούν να καταγράφουν τα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, όπως η Ιρλανδία, ανεξαρτήτως του ότι οι τελικοί πελάτες βρίσκονται αλλού .

Λύση από τον ΟΟΣΑ

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρινό Λε Μερ, επανέλαβε την υπόσχεσή του να αποσύρει τον ψηφιακό φόρο επί των τεχνολογικών κολοσσών, αφ’ ης στιγμής στους κόλπους του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη επέλθει συμφωνία για την αναθεώρηση του πεπαλαιωμένου πλέον διεθνούς φορολογικού συστήματος.

«Δηλώνουμε έτοιμοι να υιοθετήσουμε τη λύση που θα προτείνει ο ΟΟΣΑ για τον ψηφιακό φόρο και, αν το πράξουν και οι ΗΠΑ, το θέμα έληξε», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Λε Μερ.

Αν και σε πρώτη φάση οι Αμερικανοί επιδίωκαν να υπάρξει ένα νέο, ευρέος φάσματος φορολογικό σύστημα διεθνούς ισχύος, δέχθηκαν πιέσεις από παραδοσιακές εταιρείες, οι οποίες αντιλήφθηκαν πως σε μια τέτοια προοπτική θα πληγούν και εκείνες, πέραν των τεχνολογικών.

Κι έτσι η Ουάσιγκτον έδειξε να το ξανασκέφτεται. Εν τω μεταξύ, η έκθεση για τον φόρο επί των ομίλων υψηλής τεχνολογίας αποφασίστηκε από τις ΗΠΑ αφότου προηγήθηκαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Μπρινό Λε Μερ και στον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν. Θέμα των συζητήσεών τους ήταν η αναθεώρηση των κανόνων επί των φόρων στις ψηφιακές εταιρείες.

Τον Αύγουστο, στη Σύνοδο των Επτά στη Γαλλία, οι δύο υπουργοί είχαν φθάσει σε συμφωνία ως προς το ότι θα επιστρεφόταν στους αμερικανικούς ομίλους η διαφορά ανάμεσα στον γαλλικό φόρο και εκείνον που θα όριζε ο νέος μηχανισμός εντός ΟΟΣΑ. Παρά ταύτα, ο Ντόναλντ Τραμπ ουδέποτε ενστερνίστηκε επισήμως τη συμφωνία, ούτε και διευκρίνισε εάν η σκέψη να επιβάλει δασμούς στα γαλλικά προϊόντα είχε ποτέ αποσυρθεί από το τραπέζι.

Πηγή: kathimerini.gr

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

     

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
    Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ