Οι γυναίκες που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές έχουν περισσότερο άγχος

stress11.jpg.png

 

Οι γυναίκες που ζουν σε μη αναπτυγμένες και υποβαθμισμένες χώρες έχουν πιο έντονο άγχος συγκριτικά με τις γυναίκες που ζουν σε πιο πλούσιες χώρες.

Αυτό δεν υφίσταται για τους άνδρες, το άγχος των οποίων συνήθως ελάχιστα επηρεάζεται από το αν ζουν σε φτωχότερο ή σε πλουσιότερο τόπο. ​

Αυτό είναι το μάλλον απρόσμενο συμπέρασμα μιας νέας βρετανικής επιστημονικής έρευνας.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής την Ολίβια Ρέμες, που δημισίευσαν την έρευνα αυτή στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “BMJ Open”, ανέλυσαν τις απαντήσεις που έδωσαν περίπου 21.000 άνθρωποι σε ερωτηματολόγια.

​Η έρευνα αυτή στοχεύει να ανακαλύψουν οι επιστήμονες σε ποιό βαθμό το περιβάλλον διαβίωσης επηρεάζει το άγχος, το οποίο είναι πολύ συχνό φαινόμενο και στις ανεπτυγμένες χώρες.

Συχνά, παρουσιάζεται με υπερβολική ανησυχία, φόβους και τάση αποφυγής αγχωτικών καταστάσεων (π.χ. των κοινωνικών εκδηλώσεων).

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι κάθε έτος πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές.

​Από τους 21.000 ανθρώπους που μελετήθηκαν, μόνο το 2,5% των γυναικών και το 1,8% των ανδρών αποδείχθηκε να έχουν αγχώδη διαταραχή (την σοβαρότερη περίπτωση).

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έμεναν σε φτωχικές και υποβαθμισμένες περιοχές, είχαν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 60% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάσχουν από αγχώδη διαταραχή – κάτι που συνέβαινε στους άνδρες.

«Οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα προβληματικές, επηρεάζοντας τη ζωή, την εργασία και τις σχέσεις των ανθρώπων, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης, κατάχρησης ουσιών και άλλων σοβαρών ιατρικών παθήσεων», επισήμανε η Ρέμες.

Τόνισε ακόμα ότι «Η μελέτη μας δείχνει», «ότι πολλές γυναίκες πρέπει όχι μόνο να αντεπεξέλθουν στις συνέπειες της ζωής μέσα στη φτώχεια, αλλά είναι επίσης πολύ πιο ευάλωτες στο άγχος. Πρακτικά, αυτό σημαίνει, δεδομένου του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που ζουν στη φτώχεια παγκοσμίως, ότι πολλά εκατομμύρια γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο αγχώδους διαταραχής».

​Ένας πιθανός λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι ότι οι γυναίκες περνούν περισσότερη ώρα στο σπίτι από τους άνδρες και πέρα από την προσωπική τους εργασία αναγκάζονται να κάνους τις δουλειές του νοικοκυριού, κάτι που αυξάνει το άγχος τους.

Από την άλλη, σύμφωνα με έρευνες, αν και οι άνδρες φαίνονται λιγότερο ευάλωτοι στο άγχος που επικρατεί, επηρεάζονται από το το αλκοόλ και την κατάχρηση άλλων ουσιών.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ