Ξεκινάει τη μάχη για την πρόκριση στο Final Four ο Παναθηναϊκός

Απόλυτα ισορροπημένο σε άμυνα και επίθεση το ζευγάρι του «τριφυλλιού» με τη Φενέρμπαχτσε

Παναθηναϊκός Φενέρμπαχτσε

Λένε ότι οι αριθμοί είναι ο πιο εύκολος τρόπος να πεις ψέμματα στο μπάσκετ, αλλά στην περίπτωση του Παναθηναϊκού με τη Φενέρμπαχτσε, επιβεβαιώνεται η… εξαίρεση του κανόνα. Από τη στιγμή που τελείωσε το ματς στη Βιτόρια μεταξύ Μπασκόνια-Ζάλγκιρις για την τελευταία αγωνιστική της regular season στην EuroLeague και τον σχηματισμό των «ζευγαριών» στα προημιτελικά, όλοι έκαναν λόγο για την πιο αμφίρροπη σειρά.

Όχι μόνο επειδή στην άκρη του πάγκου της Φενέρ υπάρχει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος θα αντιμετωπίσει την πρώην ομάδα του σε μια σειρά αγώνων με φόντο την είσοδο στο Final 4, αλλά επειδή -και βάση δυναμικότητας- κανείς δεν μπορεί να ποντάρει με κλειστά τα μάτια σε μια ομάδα. Αναμφίβολα το αβαντάζ της έδρας δίνει ισχυρό προβάδισμα στον Παναθηναϊκό, το οποίο ενδέχεται να αποδειχθεί «χρυσάφι» εάν και εφόσον οι «πράσινοι» συνεχίσουν το φοβερό τους σερί από τη κανονική περίοδο όπου μέτρησαν 14 νίκες σε 15 ματς στο ΟΑΚΑ. Όμως μια ματιά στους αριθμούς και στη στατιστική πλευρά του «ζευγαριού» φτάνει και περισσεύει για να αποδείξει ότι το μπασκετικό -και μόνο- κομμάτι αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον!

Παναθηναϊκός-Φενέρμπαχτσε

ΕΠΙΘΕΣΗ

Η… ισορροπία που υπάρχει στις δύο ομάδες ξεκινάει από την επιθετική τους παραγωγή. Οι «πράσινοι» έχουν το ελαφρύ προβάδισμα με +1,3 πόντους σε κάθε ματς, αφού σκοράρουν 77,5 πόντους έναντι 76,2 των Τούρκων. Βέβαια η Φενέρ είναι καλύτερη όσον αφορά τη δημιουργία αφού οι παίκτες της μοιράζουν 1,8 τελικές πάσες περισσότερες με 17,1 ασίστ έναντι 15,3 του Παναθηναϊκού.

Σε αυτό υπάρχει εξήγηση. Αν και ο Καλάθης δίνει 5,7 ασίστ στους συμπαίκτες του, ο δεύτερος σε δημιουργία είναι ο Μάικ Τζέιμς με (σχεδόν) τρεις τελικές πάσες λιγότερες (3 κατά μέσο όρο), όπερ και σημαίνει ότι μετά τον αρχηγό της ομάδας, ξεκινούν τα… προβλήματα. Αντίθετα, η Φενέρ έχει περισσότερους δημιουργούς, τόσο με τον Σλούκα (4,5 ασίστ), όσο και με τους Μπογκντάνοβιτς (3,9 ασίστ) και Ντίξον (3,2 ασίστ).

Όσον αφορά τα ποσοστά ευστοχίας, η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβις βρίσκεται ένα «κλικ» πιο μπροστά, αν και όσον αφορά τους συγκεκριμένους τομείς παίζουν ρόλο η μέρα που θα βρεθεί η κάθε ομάδα, όπως επίσης και ο αντίπαλος. Η Φενέρ έχει 51,6% στα δίποντα έναντι 50,9% του Παναθηναϊκού, 38,3% στα τρίποντα έναντι 36% των «πρασίνων» ενώ σουτάρει και καλύτερα από τη γραμμή των ελευθέρων βολών με 75,7% έναντι 71,4% της ελληνικής ομάδας.

Παναθηναϊκός-Φενέρμπαχτσε

ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

Τόσο στα επιθετικά, όσο και στα αμυντικά ριμπάουντ, ο Παναθηναϊκός έχει τον πρώτο λόγο. Βέβαια το προβάδισμα είναι οριακό σε σχέση με τη Φενέρμπαχτσε, αφού οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ μαζεύουν 1,3 ριμπάουντ περισσότερα (33,9 έναντι 32,6). Πιο συγκεκριμένα 0,6 αμυντικά (24,1 έναντι 23,5) ενώ ανανεώνουν και 0,8 φορές περισσότερο τις επιθέσεις τους (9,9 επιθετικά ριμπάουντ έναντι 9,1). Εδώ ο Παναθηναϊκός έχει περισσότερους hustle παίκτες που θα πηδήξουν στα ριμπάουντ, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που προστέθηκε στην εξίσωση και ο Τζέιμς Γκιστ.

Αντίθετα, εκεί που υπερτερεί η Φενέρ (ή να το θέσουμε καλύτερα μιας και ταιριάζει καλύτερα, εκεί που υστερεί ο Παναθηναϊκός) είναι όσον αφορά τις επιδόσεις των ομάδων που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της σεζόν. Οι «πράσινοι» έδιναν το δικαίωμα στους αντιπάλους τους να μαζέψουν 36,4 ριμπάουντ (σ.σ. αρκετά μεγάλο το νούμερο), ήτοι 26,1 αμυντικά και 10,3 επιθετικά. Αντίστοιχα οι Τούρκοι είχαν καλύτερες επιδόσεις στον συγκεκριμένο τομέα αφήνοντας 32,9 ριμπάουντ στις αντίπαλες ομάδες (23,1 αμυντικά και 9,8 επιθετικά).

Παναθηναϊκός-Φενέρμπαχτσε

ΑΜΥΝΑ

Η άμυνα είναι η βασική αρχή και των δύο ομάδων. Ειδικά του Παναθηναϊκού, αφού σε ματς 40 λεπτών (χωρίς να συμπεριληφθούν οι παρατάσεις που έπαιξε κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου) είχε την καλύτερη άμυνα της EuroLeague, με μόλις 72,9 πόντους παθητικό. Βέβαια αν συμπεριληφθούν και τα έξτρα πεντάλεπτα, το νούμερο αυτό αυξάνεται στους 74,5 πόντους παθητικό. Η Φενέρ δεχόταν μόλις 0,3 πόντους περισσότερους (74,8), κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα θα ανοίγει (χωρίς αυτό να αποκλείεται) το σκορ στη συγκεκριμένη σειρά.

Το μεγάλο όπλο του Παναθηναϊκού για τις αμυντικές του επιδόσεις έχει να κάνει με την ασφυκτική πίεση πάνω στη μπάλα, με αποτέλεσμα, είτε να κάνει πολλές κλεψίματα και να «ανοίγει» το παιχνίδι, είτε να οδηγεί τους αντιπάλους του σε πολλά λάθη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κυπελλούχοι Ελλάδας κλέβουν 7,5 φορές της μπάλα σε κάθε ματς, έναντι 6,7 της Φενέρ. Άλλωστε μία από τις αμυντικές «συνταγές» του Ομπράντοβιτς αποτελεί η επιθετική άμυνα, κάτι που αποτελούσε επί σειρά ετών το σήμα κατατεθέν του Παναθηναϊκού.

Όσο για τις τάπες; Εκεί κι αν υπάρχει απόλυτη ισορροπία, αφού και οι δύο ομάδες μοιράζουν από 3,2 μπλοκ σε κάθε ματς και να μοιράζονται την 5η θέση στην EuroLeague. Οι «πράσινοι» έχουν πολλούς παίκτες με αθλητικά προσόντα που παίζουν άμυνα πάνω από τη στεφάνη, σε αντίθεση με τη Φενέρ που στηρίζεται στον Γιούντο, ο οποίος έχει τις 2,1 τάπες της ομάδας του.

Πηγή: gazzetta.gr

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

     

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
    Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ