Παπαδημητρίου: Αναπτυξιακός μοχλός ο ιατρικός τουρισμός

Ακόμα 2 πηγές αναγνωρίστηκαν ως ιαματικές από το υπουργείο Τουρισμού

«Το ξένο και εγχώριο επενδυτικό ενδιαφέρον μπορεί να προσελκύσει ο τομέας της υγείας και ειδικότερα ο ιατρικός τουρισμός. Πολύ περισσότερο που το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα σταθερά διογκώνεται και το 50% της αύξησης ξένων επενδυτικών εισροών αφορά επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα και περιουσιακά στοιχεία». Τα παραπάνω επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου κατά την έναρξη του συνεδρίου της Ναυτεμπορικής για τον κλάδο Υγείας.

Προσέλκυση επενδύσεων για ιατρικό εξοπλισμό

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων στο χώρο του ιατρικού εξοπλισμού και συσκευών όπου η Ελλάδα αποτελεί μαζικό εισαγωγέα και μάλιστα σε εξειδικευμένο και ακριβό τεχνολογικό εξοπλισμό ενώ πρόσθεσε: «δεδομένης, όμως, της έλλειψης κεφαλαίων και χρηματοδότησης, η διευκόλυνση παρόμοιων επενδύσεων θα πρέπει να λάβει τη μορφή κυρίως ΣΔΙΤ».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην εισαγωγή και εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας υπογραμμίζοντας ότι η τεχνολογική επανάσταση στο χώρο της υγείας αφορά μεν τα προσεχή έτη και δεκαετίες, όμως υποδηλώνει συγχρόνως και το τεράστιο χώρο για επενδύσεις που έτσι διανοίγεται ήδη από τώρα για κάθε αναπτυγμένη οικονομία που θέλει να ειδικευτεί στον κλάδο στην ευρύτερη γεωγραφική της περιφέρεια όπως η Ελλάδα. «Καθήκον δικό μας είναι όχι μόνον να ελέγξουμε τις δαπάνες υγείας και να βελτιώσουμε την προμήθεια και την ποιότητα των ιατρικών και φαρμακευτικών υπηρεσιών αποκτώντας οικουμενική εμβέλεια, αλλά και να προετοιμάσουμε με επενδύσεις το έδαφος για την εισαγωγή και εκμετάλλευση των νέων και πολλά υποσχόμενων τεχνολογιών στο τομέα της υγείας».

Εξαγωγές υπηρεσιών ιατρικού και ιαματικού τουρισμού

Σημαντική ώθηση μπορούν επίσης να λάβουν οι εξαγωγές ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας μέσω του Ιατρικού και Ιαματικού τουρισμού, όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος εκτιμάται πως μπορεί να αποτελέσει έναν από τους 8 αναπτυξιακούς μοχλούς της ελληνικής οικονομίας τα προσεχή έτη χάρη στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και το κλίμα της χώρας, στην υψηλή επισκεψιμότητα της χώρας ως τουριστικού προορισμού, στον εκσυγχρονισμό των τουριστικών και ιατρικών υποδομών και στη διαθεσιμότητα εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι, συνέχισε ο ίδιος, «να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αδιαφάνειας των συστημάτων τιμολόγησης (κυρίως στα δημόσια νοσοκομεία), κάποια νομοθετικά κενά και η γραφειοκρατία».

Το εκτιμώμενο οικονομικό όφελος, είπε ο υπουργός, μπορεί να υπερβεί το μισό δισ. διαχρονικά, εφόσον πετύχουμε μία ετήσια προσέλευση 100.000 ασθενών και παράλληλη ιατρική εξυπηρέτηση όσων έρχονται για τουρισμό αλλά χρειάζονται ιατρική φροντίδα (πχ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς κα).

Οι εξαγωγικές δυνατότητες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα, ιδιαίτερη αισιοδοξία εμπνέει ο εξαγωγικός δυναμισμός της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, επεσήμανε ο κ. Παπαδημητρίου, αφού σύμφωνα με έκθεση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων τα φάρμακα καταλαμβάνουν το 2015 τη δεύτερη θέση μεταξύ των 20 κορυφαίων εξαγώγιμων προϊόντων της Ελλάδας αμέσως μετά τα ορυκτέλαια πετρελαίου.

«Η ταχύτερη έξοδος του κλάδου από την οικονομική ύφεση, όταν «στέναζε» σε ένα περιβάλλον υποχρηματοδότησης, έλλειψης ρευστότητας και αντιαναπτυξιακών μέτρων, οφείλεται ακριβώς σε αυτή την εντυπωσιακή εξαγωγική δραστηριότητα της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας η οποία επιβεβαιώνει την υψηλή ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού Φαρμάκου στο εξωτερικό» σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, τα ελληνικά φάρμακα έχουν ισχυρή παρουσία εκτός συνόρων και μάλιστα κυκλοφορούν στα 3/4 των χωρών του κόσμου. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι ο ελληνικός κλάδος φαρμάκου δέχεται εισαγωγές από 61 χώρες και εξάγει σε 141 χώρες.

«Μάλιστα, το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας έδειχνε να βελτιώνεται το 2016 λόγω αυτής της εξαγωγικής δυναμικής, τάση που μπορεί να συνεχιστεί τα επόμενα έτη εφόσον βελτιωθεί το γενικότερο περιβάλλον» πρόσθεσε ο ίδιος.

Εθνικό Σχέδιο Υγείας της Ελλάδας

Τέλος αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο Υγείας της Ελλάδας σημείωσε ότι «καθώς οι ανάγκες χρηματοδότησης πολλαπλασιάζονται, αφενός λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης που επιφέρει η γήρανση του πληθυσμού και αφετέρου του αυξανόμενου κόστους θεραπείας που τροφοδοτεί η παράμετρος της πολυσχιδούς επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης στον τομέα, η σημασία της αποτελεσματικότερης χρήσης των περιορισμένων διαθέσιμων δημοσιονομικών πόρων καθίσταται πρωταρχικό ζήτημα τόσο στο επίπεδο των βασικών πολιτικών επιλογών όσο και στο επίπεδο της επίτευξης μέγιστης διαχειριστικής ικανότητας».

Διαβάστε επίσης: Αναγκαία η χάραξη εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό υγείας

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ