Εντατικοί έλεγχοι στις αγορές ενόψει Πάσχα από την Περιφέρεια

Στόχος η διασφάλιση της δημόσιας υγείας από τις απόπειρες αισχροκέρδειας

Ελληνικά αρνιά

Συνεχείς και εντατικοί είναι οι έλεγχοι από την Περιφέρεια Αττικής, ενόψει των ημερών του Πάσχα, σε όλη την αλυσίδα διακίνησης τροφίμων και ποτών.

Αυτές τις ημέρες οι έλεγχοι είναι συνεχείς και τα κλιμάκια, κυρίως σε μεγάλες μονάδες παραγωγής ή διακίνησης βρωσίμων προϊόντων. Τους ελεγχτές συνοδεύουν και οι διευθυντές των Υπηρεσιών, με τους αντιπεριφερειάρχες.

Η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερμίνα Κυπριανίδου, επισκέφθηκε χθες, την Βαρβάκειο αγορά. «Στόχος η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. Ο σεβασμός στον καταναλωτή και τον επαγγελματία», τόνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Στόχος η διασφάλιση της δημόσιας υγείας

Οι έλεγχοι, πέραν της ποιότητας των προϊόντων, επικεντρώνονταν στην τήρηση των υγειονομικών όρων. Στην επισήμανση των τροφίμων, στην ανάρτηση πινακίδων και στην είσπραξη του αναγραφόμενου αντιτίμου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η αντιπεριφερειάρχης συνομίλησε με τους καταστηματάρχες της Βαρβακείου, τον πρόεδρο των κρεοπωλών, Κλεάνθη Τσιρώνη και με καταναλωτές. Η κ. Τσιρώνη ζήτησε από τις Υπηρεσίες του Κεντρικού Τομέα Αθηνών τη συνέχιση των καθημερινών ελέγχων.

Σε δήλωσή της αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα πραγματοποίησης εντατικών ελέγχων στην αγορά, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και κυρίως στις εορταστικές περιόδους. Ευχαρίστησε τα υπηρεσιακή στελέχη, ζήτησε από τους καταναλωτές να απευθύνονται στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Περιφέρειας. Έτσι, οι αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν άμεσα. Προκειμένου να διαπιστώνουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων ή με παραπλανητικές ενδείξεις τροφίμων.

Ελληνοποιήσεις κρεάτων

Κλιμάκιο από τρεις κρεοσκόπους-κτηνιάτρους της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη, Πέτρο Φιλίππου και την διευθύντρια, Χρύσα Καπετανοπούλου, επισκέφθηκε σφαγείο της Κερατέας.

Όπως επισήμανε ο κ. Φιλίππου, στην Ανατολική Αττική υπάρχουν περίπου 90.000 αιγοπρόβατα (συνολικά στην Αττική είναι πάνω από 200.000) και 20.000 χοιρινά. Λειτουργούν τρία εγκεκριμένα σφαγεία, εκ των οποίων το συγκεκριμένο (στην Κερατέα) και δύο στην Δυτική Αττική. Στον Ασπρόπυργο και στα Μέγαρα, καθώς επίσης και ένα πτηνοσφαγείο στην Παιανία.

Στην Ανατολική Αττική έως σήμερα έχουν διενεργηθεί επιθεωρήσεις σε περίπου 20.000 σφάγια αμνοεριφίων. Από αυτά περίπου τα 3.500 είναι εισαγόμενα από τη Ρουμανία. Το προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν 197 επιθεωρήσεις-έλεγχοι και κρεοσκοπήθηκαν 75.566 αιγοπρόβατα και 3.256 χοιρινά.

Δεσμεύσεις ζωικών και φυτικών προϊόντων στην διάρκεια ελέγχων στην αγορά

Σημαντικές ποσότητες τροφίμων αποσύρθηκαν ή δεσμεύτηκαν ως ακατάλληλες για τη δημόσια υγεία από τις Υπηρεσίες Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά. Έλεγχοι διενεργήθηκαν στο λιμάνι, αλλά και σε μεγάλους προμηθευτές.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Γαβρίλη τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, έχουν ως εξής:

 • Κατασχέθηκαν έντερα συνολικού βάρους 230 κιλών, διότι στο αυτοκίνητο- ψυγείο μεταφοράς τους στο χώρο του λιμανιού, διαπιστώθηκε έλλειψη σημάνσεων καταλληλότητας και συσκευασίας.
 • Δεσμεύτηκαν κολοκύθια αγνώστου προελεύσεως, συνολικού βάρους 480 κιλών, διότι κατά τον ποιοτικό έλεγχο σε επιχείρηση εμπορίου αγροτικών προϊόντων, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη κρίθηκαν ως μη κανονικά, καθώς το προϊόν δεν πληρούσε τις απαιτήσεις των διατάξεων της νομοθεσίας ως προς τη σήμανση.
 • Δεσμεύτηκαν παρασκευάσματα κρέατος συνολικού βάρους 90 κιλών, σε κρεοπωλείο του Πειραιά, διότι κατά τον υγειονομικό κτηνιατρικό έλεγχο βρέθηκαν κατεψυγμένα κοκορέτσια σε απόψυξη, από τα οποία απουσίαζε η σήμανση καταλληλότητας.
 • Δεσμεύτηκαν πατάτες συνολικού βάρους 2.400 κιλών, αγνώστου προελεύσεως, σε επιχείρηση εμπορίου αγροτικών προϊόντων στον Πειραιά, λόγω απουσίας της προβλεπόμενης από την ισχύουσα νομοθεσία σήμανσης στα μέσα συσκευασίας.

Απαραίτητη η σήμανση για την ταυτοποίηση των προϊόντων

Επισημαίνεται ότι η σήμανση αποτελεί την ταυτότητα των προϊόντων, διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητά τους και αποτρέπει τις ελληνοποιήσεις.

Επίσης, εντατικοί είναι οι έλεγχοι και στην Βόρεια Αθήνα, όπως σημειώνει ο αντιπεριφρειάρχης Γιώργος Καραμέρος. «Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες κλιμάκια της αρμόδιας Διεύθυνσης πραγματοποίησαν 96 επιτόπιες αυτοψίες. Σε υπεραγορές τροφίμων. Σε κρεοπωλεία, Σε ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία. Εκεί έγιναν οι αναγκαίες συστάσεις και σε μία περίπτωση επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις», όπως είπε.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ