«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη», διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Προκόπης Παυλόπουλος: Η Συνθήκη της Λωζάνης δε χρειάζεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση
Επιπροσθέτως, συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος, ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση χρειάζεται η εν λόγω Συνθήκη.
Απευθυνόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέλαβε πως επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι η επίσκεψη αυτή να μείνει ιστορική, αλλά, συνέχισε, πρώτο χαρακτηριστικό της φιλίας είναι η ειλικρίνεια, όπως υπογράμμισε ο Έλληνας Πρόεδρος. Και, επικαλούμενος το λαϊκό ρητό, «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», πρότεινε πάνω στους καλούς αυτούς λογαριασμούς να χτισθούν και οι διμερείς σχέσεις.
Εξάλλου, η όποια διαφορά δεν μπορεί παρά να λυθεί με τρόπο ειρηνικό και με βάση το Διεθνές Δίκαιο, είχε επίσης διαμηνύσει ο κ. Παυλόπουλος.
Επίσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είχε ζητήσει ειλικρινή εφαρμογή της ευρω-τουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό, με δεδομένο ότι βασικές αξίες είναι η Δικαιοσύνη και ο Ανθρωπισμός.
Νωρίτερα ο Έλληνας Πρόεδρος είχε υπογραμμίσει την ανάγκη ειλικρινούς σεβασμού Διεθνούς Δικαίου και ευρωπαϊκού κεκτημένου, κάτι που οφείλουν να κάνουν τόσο τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όσο όμως και οι προς ένταξη χώρες.
Από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στη μειονότητα της Δ. Θράκης.
Ερντογάν: Στην Τουρκία δεν υπάρχουν διακρίσεις εναντίον των Ρωμιών πολιτών
Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της μειονότητας ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε τα εξής: «Αν κοιτάξουμε το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι γύρω στα 18.000 δολ., ενώ στη Δυτική Θράκη το ποσό είναι γύρω στα 2.200 δολ. Δεν υπάρχει απαραίτητη στήριξη στον τομέα των επενδύσεων για τους εκεί ανθρώπους και υπάρχει μια διάκριση εκεί. Στην Τουρκία δεν μπορείτε να δείτε μία τέτοια εφαρμογή εναντίον των Ρωμιών πολιτών. Δεν υπάρχει η παραμικρή διάκριση σε ό,τι αφορά τους χώρους προσευχής. Στη Δυτική Θράκη όμως δεν μπορούν να χωνέψουν ακόμη ούτε τη λέξη “τουρκική” να γράφει σε μία πινακίδα ενός σχολείου ή κάποιου συλλόγου».
«Εγώ είμαι της άποψης ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τα θέματα αυτά. Όταν μιλάω για επικαιροποίηση (της Συνθήκης της Λοζάνης) εννοώ αυτά ακριβώς τα θέματα», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο, προσθέτοντας και το εξής: «Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχει και αναφορά στη λέξη “τουρκική”, αυτό αναφέρεται και στις αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου».
«Υπάρχουν προσπάθειες που καταβάλλονται για να διορίζεται ο αρχιμουφτής των μουσουλμάνων της Δ. Θράκης, όχι από τους μουφτήδες που εκλέγουν τα μέλη της μειονότητας, αλλά από άτομα που διορίζει το κράτος. Στην Τουρκία, για παράδειγμα, ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο», σημείωσε ο τούρκος πρόεδρος για τη θρησκευτική μειονότητα στη Θράκη.
«Και σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης, όπως γνωρίζετε, η επιτροπή αυτή αποτελείται από ένα συγκεκριμένο αριθμό μελών που πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια. Επειδή μειώθηκε ο αριθμός των μελών με τουρκική ιθαγένεια στην Ιερά Σύνοδο είπα στον Πατριάρχη να μου δώσει κάποια ονόματα για να δώσουμε την τουρκική ιθαγένεια και να συμπληρώσουμε το κενό που υπάρχει. Και δώσαμε τουρκική ιθαγένεια στα ονόματα που δόθηκαν από τον Πατριάρχη τα οποία έγιναν μέλη της Ιεράς Συνόδου».
«Στη Δυτική Θράκη εξακολουθεί να μην μπορούν οι ιμάμηδες της Δυτικής Θράκης να εκλέξουν τον αρχιμουφτή τους»
«Στη Δυτική Θράκη όμως», συνέχισε ο Τούρκος Πρόεδρος, «είναι ένα θέμα που συνεχίζεται και επί της θητείας μου, και εξακολουθεί να μην μπορούν οι ιμάμηδες της Δυτικής Θράκης να εκλέξουν τον αρχιμουφτή τους. Πώς μπορούμε να πούμε σ’ αυτή την περίπτωση ότι είναι σε ισχύ η συνθήκη της Λοζάνης; Από εδώ συμπεραίνουμε ότι δεν εφαρμόζεται η συνθήκη της Λοζάνης».
Ο διάλογος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ Προκόπη Παυλόπουλου, και το τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μπροστά στις κάμερες