Ξεπερνούν τους 5.000 οι πλειστηριασμοί ακινήτων στο προσεχές διάστημα

Διέκοψαν την αποχή οι συμβολαιογράφοι-Έτοιμη η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Ξεπερνούν τους 5.000 οι πλειστηριασμοί ακινήτων στο προσεχές διάστημα

Ζεσταίνουν τις μηχανές τους οι τράπεζες ενόψει της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών ακινήτων που αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι όλης της χώρας. Η διακοπή της αποχής των συμβολαιογράφων, που διήρκεσε οκτώ μήνες, αναμένεται να οδηγήσει σε έκρηξη των πλειστηριασμών, καθώς το στοκ των ακινήτων που θα βγουν στο σφυρί το επόμενο διάστημα ξεπερνά τις 5.000.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», ακόμα και σε περίπτωση που δεν υπάρξουν αγοραστές σε ικανοποιητικές τιμές, οι τράπεζες, προκειμένου να αποφύγουν σημαντική μείωση των αξιών, είναι αποφασισμένες να αγοράσουν τα ακίνητα που θα βγουν προς ρευστοποίηση. Ηδη οργανώνονται για την επόμενη μέρα μέσω των εταιρειών αξιοποίησης ακινήτων που διαθέτουν ή πρόκειται να συστήσουν, οι οποίες θα αναλάβουν τη διαχείριση αυτών των ακινήτων και την πώλησή τους σταδιακά και σε μεταγενέστερο στάδιο. Πρόκειται για εταιρείες που θα ασχοληθούν ενεργά με τον τομέα των οικιστικών ακινήτων, αναλαμβάνοντας όχι μόνο την πώλησή τους, αλλά και τη συντήρησή τους, προκειμένου να τα μεταβιβάσουν ή να τα ενοικιάσουν.

Δέσμευση για μείωση 40% στα κόκκινα δάνεια έως το τέλος του 2019

Η αποφασιστικότητα των τραπεζών είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχονται από τον SSM, κλιμάκια του οποίου ξεσκονίζουν τις τελευταίες μέρες τα χαρτοφυλάκια των «κόκκινων» δανείων. Η δέσμευση για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40% έως το τέλος του 2019 που έχουν αναλάβει οι τράπεζες δοκιμάζεται, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση που εμφάνισαν το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι αποτέλεσμα των εκτεταμένων διαγραφών και λιγότερο μιας αποτελεσματικής πολιτικής ρυθμίσεων.

Το βάρος αναμένεται έτσι να πέσει στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων και τις ρευστοποιήσεις ακινήτων, αλλά και στα γενναία «κουρέματα» οφειλών, στο πλαίσιο ρυθμίσεων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η στόχευση των τραπεζών πηγάζει και από την πρόθεσή τους να λάβει τέλος η ασυλία των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι φαίνεται να «κρύβονται» πίσω από το προστατευτικό πλαίσιο που έχει εδραιωθεί στον τομέα των πλειστηριασμών είτε μέσα από σχετικούς νόμους, είτε από ενέργειες όπως η αποχή των δικηγόρων στο παρελθόν, είτε από την αποχή των συμβολαιογράφων πρόσφατα.

Έτοιμη η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Η άρση της αποχής των συμβολαιογράφων έρχεται σε μια στιγμή που είναι έτοιμη η πλατφόρμα για τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η λειτουργία της οποίας δοκιμάζεται ήδη πιλοτικά και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο αντίστοιχες πλατφόρμες έχουν και οι τράπεζες, μέσω των οποίων γίνονται ήδη αγοραπωλησίες ακινήτων, μια πρακτική που αναμένεται να διευρυνθεί το προσεχές διάστημα.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ