ΠΟΦΕΕ: Φτωχοποίηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις ασφαλιστικές εισφορές

Για περαιτέρω φτωχοποίηση κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών

Ε1

Άκρως αρνητική στην αλλαγή του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών εμφανίζεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) και εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της με σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με την ΠΟΦΕΕ, η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών θα προκαλέσει «ανοδική αναθεώρηση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2018 ή το 2019 η οποία θα εξαφανίσει οποιοδήποτε θετικό αντίμετρο μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και θα οδηγήσει σε περαιτέρω φτωχοποίηση τον κλάδο μας αλλά και το πλήθος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρει:

Χωρίς τέλος φαίνεται ότι είναι οι ασφαλιστικές επιβαρύνσεις για τον κλάδο μας αλλά και για όλο τον επιχειρηματικό κόσμο.
Το καινούργιο δυσβάσταχτο βάρος προέρχεται από την αλλαγή της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών η οποία διέρρευσε στα ΜΜΕ και επιβεβαιώθηκε από το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου στις 08/05/2017 αλλά και από την σχετική παράγραφο του μνημονίου που κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, από το 2018 οι ασφαλιστικές εισφορές αντί να υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών ή των επιτηδευματιών, θα υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος προσαυξημένου κατά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά.
Η αλλαγή αυτή θα οδηγήσει τους μη-μισθωτούς ασφαλισμένους σε επιπλέον δημευτικές επιβαρύνσεις, οι οποίες θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο για όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα. Για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ το 26,95% επί του 26,95% του ΕΦΚΑ καταλήγει σε πρόσθετη επιβάρυνση 7,26% που σημαίνει συνολική επιβάρυνση της τάξεως του 34,21% ή αύξηση 26,94% των ασφαλιστικών εισφορών. Θα ακολουθήσουν εκτενέστερα παραδείγματα και με αποφορολόγηση των επιβαρύνσεων.
Το ότι θα υπάρξει από το 2018 συνολική έκπτωση 15% στη βάση του υπολογισμού με αποτέλεσμα οι εισφορές τελικά να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα και να μην αυξηθούν, ενώ στην συνέχεια για το 2019 δεν θα υπάρχει καμία έκπτωση, αυτό είναι ένα θέμα που απομένει να φανεί εάν τελικά θα συμβεί και σε κάθε περίπτωση μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον.
Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. πιστεύει ότι η νομοθέτηση μιας τέτοιας αλλαγής από την κυβέρνηση, θα προκαλέσει μία ακόμη ανοδική αναθεώρηση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2018 ή το 2019 η οποία θα εξαφανίσει οποιοδήποτε θετικό αντίμετρο μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και θα οδηγήσει σε περαιτέρω φτωχοποίηση τον κλάδο μας αλλά και το πλήθος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ