ΠΟΜΙΔΑ: Βαρύτατη προσβολή Τσίπρα στο μόχθο του μέσου Έλληνα

Επιστολή διαμαρτυρίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για ΕΝΦΙΑ και ακίνητη περιουσία

επίδομα

«Ο υπαινιγμός σας κ. πρωθυπουργέ ότι ουσιαστικά η ακίνητη περιουσία αποκτήθηκε με ύποπτους και επιλήψιμους τρόπους, αποτελεί βαρύτατη προσβολή στο μόχθο του μέσου Έλληνα και στη λαχτάρα του να δημιουργήσει κάποια περιουσιακά στοιχεία για την ασφάλειά του στα γεράματά του και για τους απογόνους του», τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιόκτητων Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) σε επιστολή της προς τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, τη φορολογία και την ακίνητη περιουσία, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί τον πρωθυπουργό να εξετάσει τη μείωση «της δημευτικής αυτής φορολογίας για όλους τους φορολογούμενους, καταργώντας άμεσα τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, ώστε να πάψει να θεωρείται «μεγάλη ακίνητη περιουσία» ότι υπερβαίνει την «αντικειμενική αξία» των 200.000€», τονίζοντας πως «η ιδιωτική ακίνητη περιουσία είναι δημιούργημα της μεσαίας τάξης των φορολογουμένων και η απόκτησή της υπήρξε αποτέλεσμα σκληρής εργασίας και στερήσεων, ολοκλήρων γενεών πολιτών, αποταμίευσης, και ιδιαίτερα πολύχρονης ξενιτειάς, σε στεριές και θάλασσες».

Η πλήρης επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα:

Αξιότιμε κε Πρόεδρε,

Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου επ’ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης περιμέναμε ότι θα αναφερόσαστε μεταξύ άλλων και στα σχέδια της κυβέρνησής σας για τον τρόπο με τον οποίο θα αναβιώσει αναπτυξιακά η οικοδομή, και ιδιαίτερα η ανακαίνιση και αναβάθμιση των υπαρχόντων κτιρίων της χώρας μας, την οποία έχουμε όλοι άμεση ανάγκη, και ως αυτοσκοπό, αλλά και ως μέσο ανάπτυξης, απασχόλησης και εξόδου της χώρας μας από την κρίση.

Δυστυχώς αντί για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχατε αναλάβει πρόσφατα, για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ή αντί τουλάχιστον για μείωση του δημευτικού αυτού φόρου, σας ακούσαμε να επαναλαμβάνετε, με ιδιαίτερη μάλιστα έμφαση, όχι μόνον ότι δεν είναι άδικη η φορολόγηση της «μεγάλης» ακίνητης περιουσίας, αλλά και ότι «η μεγάλη ιδιοκτησία εν πάση περιπτώσει με κάποιο τρόπο αποκτήθηκε…»!

Επ΄αυτού είμαστε υποχρεωμένοι, κύριε Πρόεδρε, να σας επισημάνουμε τα εξής:

Όπως γνωρίζετε ως «μεγάλη» ακίνητη περιουσία θεωρείται από τη φορολογική νομοθεσία εκείνη που έχει αντικειμενική αξία άνω των 200.000 ευρώ, όριο από το οποίο εφαρμόζεται και ο συμπληρωματικός φόρος του ΕΝΦΙΑ. Είναι προφανές λοιπόν ότι μιλάμε για την περιουσία της ελληνικής μεσαίας, αστικής τάξης και όχι για κάποια ανώτερη – προνομιούχο τάξη. Αυτό γιατί οι πραγματικά μεγάλες περιουσίες που ανήκουν σε Ελληνες πολίτες, είναι αποθησαυρισμένες σε άλλους τόπους και με άλλους τρόπους.

Η ιδιωτική ακίνητη περιουσία είναι δημιούργημα της μεσαίας τάξης των φορολογουμένων και η απόκτησή της υπήρξε αποτέλεσμα σκληρής εργασίας και στερήσεων, ολοκλήρων γενεών πολιτών, αποταμίευσης, και ιδιαίτερα πολύχρονης ξενιτειάς, σε στεριές και θάλασσες! Ο υπαινιγμός σας συνεπώς ότι ουσιαστικά η ακίνητη περιουσία αποκτήθηκε με ύποπτους και επιλήψιμους τρόπους, αποτελεί βαρύτατη προσβολή στο μόχθο του μέσου έλληνα και στη λαχτάρα του να δημιουργήσει κάποια περιουσιακά στοιχεία για την ασφάλειά του στα γεράματά του, και για τους απογόνους του!

Γι΄αυτό σας καλούμε όχι μόνον να ξανασκεφτείτε την παραπάνω αποστροφή του λόγου σας, η οποία φοβούμαστε ότι στην ουσία αποτελεί προοίμιο νέων επιβαρύνσεων σε βάρος της ήδη στοχοποιημένης μεσαίας τάξης, παγιδευμένης στην αδυναμία πώλησης οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, όπως ευθαρσώς παραδεχτήκατε στην ίδια συνέντευξη, αλλά και να εξετάσετε πως μπορείτε να μειώσετε τη δημευτική αυτή φορολογία για όλους τους φορολογούμενους, καταργώντας άμεσα τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, ώστε να πάψει να θεωρείται «μεγάλη ακίνητη περιουσία» ότι υπερβαίνει την «αντικειμενική αξία» των 200.000€!

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ