Πώς να έχω επιτυχημένη συνέντευξη

επιτυχημένη συνέντευξη

1-36

Όταν καλείται για συνέντευξη κάποιος χρειάζεται να δείξει μια εξαιρετική εμφάνιση για να επιλεχθεί εκείνος και όχι ένας από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Για να επιτευχθεί αυτό υπάρχουν διάφοροι τρόποι.

Σημαντικός ρόλος , πέρα από το να αναλύει κανείς όσο πρέπει τα επαγγελματικά του προσόντα, παίζει η γλώσσα του σώματος.

Πάρτε μια βαθιά ανάσα σα να έχετε πάρει ήδη την δουλειά και σα να εργάζεστε στην εταιρία αυτήν εδώ και δύο χρόνια. Αυτό θα σας βοηθήσει να χτίσετε μια καλή διάθεση από την αρχή και που θα πρέπει να το διατηρήσετε μέχρι να βγείτε από το κτίριο.

Περιμένοντας στο καθιστικό…

Να είστε ευγενικός απέναντι στην γραμματεία ή την/τον βοηθό που θα σας υποδεχτεί πριν περάσετε στο χώρο της συνέντευξης. Να είστε σίγουρος ότι μία καλή εντύπωση θα εκφραστεί. Προσπαθήστε όσο περιμένετε στο καθιστικό να είστε ήρεμος στην θέση σας.

Δε χρειάζεται να προσποιείστε τον υπερβολικά άνετο…

Προσπαθήστε να αντιληφθείτε από πού θα έρθει ο interviewer (συνεντευκτής) και καθίστε αντίστοιχα σε μία θέση στην οποία θα τον δείτε όταν έρχεται. Αυτό θα σας βοηθήσει να κατευθυνθείς προς αυτόν όταν έρθει και με ένα χαμόγελο να τον χαιρετήσετε δίνοντας το χέρι σας. Η γνωριμία θα έρθει πιο ομαλά.

Όταν ο interviewer μπαίνει στο χώρο σύσκεψης…

Κατά την χειραψία προσπαθήστε να μην σπάσετε το χέρι του ανθρώπου. Σας φαίνεται αστείο αλλά πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν την δύναμη που πρέπει να βάλουν σε μία χειραψία. Πολύ αδύναμη χειραψία επίσης δεν είναι θεμιτή.

Είναι καλό να επισημανθεί ότι το χέρι σας κατά την χειραψία πρέπει να βρίσκεται στο κάτω μέρος σε σχέση με το χέρι του άλλου μέλους και συνηθίζεται να δίνει κανείς το δεξί του χέρι.

Όταν έρθει η στιγμή να κατευθυνθείτε προς τον χώρο της συνέντευξης μην προσπαθήστε να προηγηθεί ο interviewer. Με αυτόν τον τρόπο δείχνει κανείς ότι κατανοεί την σχέση του με το άλλο άτομο. Εκείνος θα σας πάρει την συνέντευξη, εσείς θα του απαντήσετε στις ερωτήσεις του.

Leader – Follower κατά την διάρκεια της συνέντευξης…

Όταν καθίσετε και ξεκινήσετε να συνομιλείτε προσπαθήστε να μη γέρνετε το σώμα σας μπροστά ή να κάθεστε προς τα πίσω με σταυρωμένα τα χέρια σας μπροστά από το θώρακά σας. Είναι αρκετά αμυντικές στάσεις που θα σας κάνουν να φαίνεστε κλειστός, απόμακρος ίσως και αλαζόνας.

Είναι ευνοϊκό να αφήσετε τον εαυτό σας ελεύθερο σε μία όρθια σχετικά στάση στην οποία το στομάχι σας, ο θώρακάς σας και ο λαιμός σας θα είναι ευδιάκριτα σημεία του σώματός σας.

Είναι καλό να μην τοποθετήσετε κάτι ανάμεσα σε εσάς και τον interviewer πέρα από τα απαραίτητα έγγραφα, όπως τη τσάντα σας, το κινητό σας, το πορτοφόλι σας, κλειδιά, γυαλιά ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχετε μαζί σας. Χωρίς να το συνειδητοποιείτε αυτά τα αντικείμενα αποτελούν εμπόδια στην επικοινωνία σας.

Πολύ σημαντική είναι η οπτική επαφή…

Επιδιώξτε να κοιτάτε στα μάτια όταν σας απευθύνονται ή αντίστοιχα απευθύνεστε εσείς σε κάποιον. Η οπτική επαφή παρέχει ασφάλεια, σιγουριά, εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια.

Στο δρόμο για την έξοδο: Μαζέψτε διακριτικά και ήρεμα τα πράγματά σας και τοποθετήστε τα στην τσάντα σας. Προσπαθήστε αν δεν πιστεύετε ότι αρμόζει στην στιγμή, να χαιρετήσετε με χειραψία όλους τους ανθρώπους που βρέθηκαν στην συνέντευξη. Ευχαριστήστε τους ευγενικά και αποχωρήστε από την αίθουσα.

Η συνέντευξή σας δεν έχει τελειώσει μέχρι να απομακρυνθείτε από το κτήριο που πραγματοποιήθηκε.

Βγείτε από το κτήριο με τον ίδιο ακριβώς «αέρα» εκείνο που χτίσατε μπαίνοντας, πρώτα απομακρυνθείτε και στην συνέχεια κάντε οποιοδήποτε τηλεφώνημα θέλετε! Μην ξεχνάτε ότι ποτέ δεν ξέρει κανείς ποιος μπορεί να τον βλέπει.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ