Πώς να υποβάλλω αίτηση μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης

Δείτε ποια είναι η διαδικασία που χρειάζεται για να υποβάλλετε αίτηση μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.

ΟΓΑ: Από την Παρασκευή οι αιτήσεις για το επίδομα στις πολύτεκνες μητέρες

 

Aπό την Τρίτη 2 Μαΐου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ άνοιξε το σύστημα του οργανισμού για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης 2017.

Βασική αλλαγή σε σχέση με πέρυσι, είναι η αύξηση της παρακράτησης από 20% σε 25% υπέρ εθνικού αποθέματος σε όλες τις μεταβιβάσεις χωρίς γη, ποινή που δεν ισχύει για περιπτώσεις κληρονομιάς και μεταβίβαση μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού.

Το τελευταίο καιρό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda, ολοένα κα αυξάνονται τα αιτήµατα που δέχονται οι κατά τόπους πύλες ενεργοποίησης δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης για τις μεταβιβάσεις δικαιωµάτων, πριν ακόμα ανοίξει το σύστημα.

Κύριος λόγος που συσσωρεύτηκαν τόσα πολλά αιτήµατα μεταβιβάσεων, είναι ο φόβος των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, σε όσους εµφανίζουν αγροτική δραστηριότητα καθώς επίσης και της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης.

Οι αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης υποβάλλονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ μόνο ηλεκτρονικά.

Με την προϋπόθεση ότι διαθέτετε τους κωδικούς πρόσβασης σας , η ηλεκτρονική διεύθυνση πλοήγησης είναι εδώ.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα εξής:

1. Καταχώρηση της αίτησης

2. Εκτύπωση του υποδείγματος

3. Υπογραφή του υποδείγματος από τους συμβαλλομένους

4. Θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής για κάθε συμβαλλόμενο χωριστά από αρμόδια αρχή

5. Επισύναψη στην αίτηση ηλεκτρονικού αρχείου, το οποίο περιλαμβάνει το υπόδειγμα μεταβίβασης και τα κατά περίπτωση μεταβίβασης απαιτούμενα δικαιολογητικά

6. Οριστικοποίηση, που ενέχει τη θέση της υποβολής της αίτησης μεταβίβασης

7. Εκτύπωση της αίτησης μεταβίβασης και του διαβιβαστικού με τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία εισερχομένου ελέγχου στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στην περίπτωση που δεν διαθέτετε κωδικούς πρόσβασης για να υποβληθεί on-line η αίτηση μεταβίβασης, είναι απαραίτητη η λήψη κωδικού και η δημιουργία προσωπικού λογαριασμού από αυτή τη σελίδα εδώ, πατώντας την “εγγραφή”.

Για περισσότερες οδηγίες για τη δημιουργία προσωπικού λογαριασμού και λήψης κωδικού μπορείτε να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο εδώ.

Σημαντικό να επισημανθεί είναι ότι οι παραγωγοί, οι οποίοι έχουν ήδη εγγραφεί στην παραπάνω φόρμα για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης 2017 ΔΕΝ απαιτείται να παραλάβουν εκ νέου κωδικό.

Αίτηση εγγραφής για τη δημιουργία προσωπικού λογαριασμού μπορούν να υποβάλλουν μόνο οι μεταβιβαστές της αίτησης μεταβίβασης ή σε περίπτωση κληρονομιάς οι κληρονόμοι, προκειμένου να λάβουν κωδικό και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση μεταβίβασης.

Τελική ημερομηνία οριστικοποίησης άρα και υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης είναι στις 9 Ιουνίου.

Αιτήσεις, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στη διαδικτυακή εφαρμογή αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί έως και 9-6-2017 θεωρούνται ως μη υποβληθείσες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2017.

Η έκδοση και ανάρτηση της εγκυκλίου για τη διαδικασίας μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης (ΔΒΕ) έτους 2017 θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι σημαντικότερες αλλαγές το 2017 σε σχέση με τη διαδικασία μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2016, τις οποίες είναι αναγκαίο να γνωρίζουν οι γεωργοί πριν προβούν σε μεταβίβαση των δικαιωμάτων τους:

 • Καταργείται το άρθρο 17 της υπ’ αριθμ. 1406/52601/2016 ΥΑ.
 • Καθίσταται υποχρεωτική η καταχώρηση της δ/νσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e­mail) των συμβαλλόμενων, μέσω του οποίου οι γεωργοί μπορούν να ενημερώνονται για την εξέλιξη του ελέγχου της αίτησης τους. Με την δήλωση του e-mail, οι συμβαλλόμενοι της αίτησης μεταβίβασης αποδέχονται ότι τα μηνύματα ή οι επιστολές, που αποστέλλονται μέσω της εν λόγω δ/νσης και όσα λαμβάνονται από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., επέχουν θέση επίσημων εγγράφων
 • Αυξηση του ποσοστού παρακράτησης υπέρ του Εθνικού Αποθέματος από 20% σε 25% στην περίπτωση μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης χωρίς γη. Οι εξαιρέσεις από την εφαρμογή παρακράτησης συνεχίζουν να ισχύουν όπως το 2016.
 • Δεν υπάρχουν αλλαγές όσον αφορά στα κατά περίπτωση μεταβίβασης δικαιολογητικά σε σχέση με το 2016.

Οι γεωργοί, πριν την τελειοποίηση και υποβολή της αίτησή τους, οφείλουν να έχουν διαβάσει προσεκτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις των μεταβιβάσεων, όπως αυτές αναλυτικά αναφέρονται στην εγκύκλιο αιτήσεων μεταβίβασης ΔΒΕ έτους 2017.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ