Πότε και πως θα μοιραστεί το κοινωνικό μέρισμα

κοινωνικό μέρισμα

Περί τις 20 Νοεμβρίου θα μάθουμε τι μέλλει γενέσθαι με το φετινό κοινωνικό μέρισμα. Τότε θα πληροφορηθούμε το ύψος του ποσού που θα διανεμηθεί καθώς και τα κριτήρια βάση των οποίων θα χορηγηθεί.

Οι εκτιμήσεις λένε πως το υπερπλεόνασμα θα κινηθεί την περιοχή του 1 δις. ευρώ και οι αιτήσεις των δικαιούχων στην πλατφόρμα θα ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου με στόχο να καταβληθούν τα ποσά πριν τα Χριστούγεννα εν είδη δώρου.

Υπάρχουν επίσης σκέψεις για θεσμοθέτηση του κοινωνικού μερίσματος ως επιδόματος σε ετήσια βάση. Το διανεμόμενο ποσό, σύμφωνα με αυτό το σενάριο, θα σχετίζεται με το ύψος του υπερπλεονάσματος που θα προκύπτει.

Στόχος  είναι το κοινωνικό μέρισμα του 2019 να χορηγηθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερους, χαμηλόμισθους, δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.

Η τελική απόφαση πάντως θα ληφθεί κατόπιν διαβουλεύσεων με τους θεσμούς.

Υπενθυμίζουμε πως το 2018, τα ποσά που έλαβαν οι δικαιούχοι ξεκινούσαν από τα 200 ευρώ και έφταναν τα 1.200 ευρώ.

Τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα

Τα κριτήρια είναι εισοδηματικά και καθορίζονται από την κινητή και ακίνητη περιουσία κάθε νοικοκυριού. Συγκεκριμένα, βάσει της Κ.Υ.Α. Δ13/οικ./33475/1935/2018, ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

Ακίνητη περιουσία:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

Κινητή περιουσία:

α) Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.

β) Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. δεν μπορεί να υπερβαίνουν το εξής ποσό, έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης:

-Μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 1.200 ευρώ.

-Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, 1.800 ευρώ.

-Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, 2.100 ευρώ.

-Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, το όριο που τίθεται είναι τα 2.400 ευρώ.

-Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη, το όριο αυξάνεται στα 2.700 ευρώ.

-Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη, το όριο φτάνει στα 3.000 ευρώ.

Πηγή: businessnews.gr

 

Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ