Πρόσθετα μέτρα ύψους 3,8 δισ. ευρώ φέρνει η κυβέρνηση

Τι προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς για συντάξεις, εργασιακά και αντίμετρα

Πρόσθετα μέτρα ύψους 3,8 δισ. ευρώ καλείται να ψηφίσει η κυβέρνηση

Πρόκειται για μια «προκαταρκτική τεχνική συμφωνία», η οποία ανοίγει τον δρόμο για τις συζητήσεις για το χρέος και τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανακοινώνοντας το κλείσιμο της τεχνικής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, κατά την έξοδό του από το Χίλτον, στις 6 τα ξημερώματα.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε βέβαιος πως τώρα θα προχωρήσει και η συμφωνία για το χρέος διότι δεν υπάρχει η δικαιολογία της απουσίας συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Συντάξεις

Βάση της συμφωνίας, οι κύριες συντάξεις θα επανυπολογιστούν και όπου υπάρχουν προσωπικές διαφορές αυτές θα κοπούν σε ποσοστό ώστε το σύνολο της κύριας σύνταξης να μην μειωθεί πάνω από 18%. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και στις προσωπικές διαφορές των επικουρικών συντάξεων, για τις οποίες άλλωστε ο επανυπολογισμός έχει ολοκληρωθεί από το καλοκαίρι του 2016.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, η μεσοσταθμική μείωση των κύριων συντάξεων θα είναι στο 9%.

Η παρέμβαση στις επικουρικές συντάξεις κρίθηκε αναγκαία, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ώστε να μπορέσει να επιβληθεί το «δίχτυ προστασίας» του 18% στις κύριες συντάξεις.

Από το 2019 οι μςειώσεις στις συντάξεις

Οι μειώσεις στις συντάξεις θα εφαρμοστούν το 2019. Το 2020 στο θετικό σενάριο ή το 2019 στο δυσμενές, εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειωθεί το αφορολόγητο κατά 3.000 ευρώ σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα όρια και θα φτάσει σε 5.700 ευρώ έως 6.600 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Εργασιακά

Στο εργασιακό μέτωπο συμφωνήθηκε: η κατάργηση της προέγκρισης για τις ομαδικές απολύσεις (το όριο παραμένει στο 5%), ενώ μετά τη λήξη του προγράμματος την 1η Σεπτεμβρίου 2018 θα επανέλθουν εν μέρει οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και συγκεκριμένα η αρχή της ευνοϊκής ρύθμισης και η επεκτασιμότητα των συμβάσεων.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος δεν θα υπάρξει αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και δεν θα θεσμοθετηθεί η επαναφορά του lock out που ζητούσε κυρίως το ΔΝΤ.
Ο έλεγχος της διαδικασίας για τις ομαδικές απολύσεις περνάει στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Όσον αφορά στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ο συμβιβασμός έκλεισε τελικά με διεύρυνση τόσο του χάρτη των τουριστικών περιοχών, όσο και της τουριστικής περιόδου.

Αντίμετρα

Το 2019 παράλληλα με τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης θα υπάρξουν και τα θετικά μέτρα (εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα) τα οποία προβλέπουν:

 • Επιδότηση ενοικίου κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ το χρόνο σε 600.000 οικογένειες.
 • Ενίσχυση της επιδότησης πρώτου και δεύτερου παιδιού συνολικού κόστους 260 εκατ. ευρώ.
 • Επέκταση των σχολικών γευμάτων ώστε να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των παιδιών σε δημοτικά και γυμνάσια.
 • Αύξηση των συμμετεχόντων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
 • Μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα για όλο τον πληθυσμό και όχι μόνο τους συνταξιούχους, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί με εισοδηματικά κριτήρια. Έτσι για παράδειγμα, όσοι έχουν εισόδημα έως 700 ευρώ το μήνα από μισθό ή σύνταξη η συμμετοχή θα είναι μηδενική, ενώ για εισοδήματα από 701 έως 1.200 ευρώ η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί κατά 50%.
 • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με συνολικό κόστος 250 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση άλλων αναπτυξιακών μέτρων μέσω του ΠΔΕ με επιπλέον 250 εκατ. ευρώ.
 • Πακέτο φορολογικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019 και στοχευμένο πακέτο κρατικών δαπανών 1% το 2020.
 • Μείωση του ποσοστού του φόρου στις επιχειρήσεις από 29% σε 26% το 2019.
 • Μείωση του χαμηλότερου συντελεστή φυσικών προσώπων από 22% σήμερα σε 20% το 2019.
 • Προοδευτική μείωση των συντελεστών με τους οποίους υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης, διατηρώντας τα υφιστάμενα όρια εισοδήματος.
 • Επανασχεδιασμός του ΕΝΦΙΑ με ελάχιστο κόστος για το Δημόσιο.
 • Συμφωνήθηκε επίσης, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα να πωλούνται και εκτός φαρμακείων.

Τις επόμενες ημέρες θα προωθηθούν στη Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι προκειμένου να ψηφιστούν πριν από το Eurogroup στις 22 Μαΐου που θα σφραγίσει την τεχνική συμφωνία.

Στην κυβέρνηση αναμένουν στη συνέχεια από τους Ευρωπαίους να κάνουν μια κίνηση για το χρέος που θα εξασφαλίσει και την είσοδο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Διαβάστε ακόμη: Έκλεισε η συμφωνία με τους δανειστές στις 6 τα ξημερώματα

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας φέρνει τέταρτο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ