Σαν σκόρπια διαδήλωση οι πορείες για την Πρωτομαγιά

Γιατί απείχε ο κόσμος από τις φετινές εκδηλώσεις για την 1η Μαΐου

Σαν σκόρπια διαδήλωση οι πορείες για την Πρωτομαγιά

Με κεντρικό σύνθημα την πάλη κατά της καταπάτησης των εργατικών δικαιωμάτων και κατά των νέων μέτρων ύψους 3,8 δισ. ευρώ, που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση, πραγματοποιήθηκε χθες το συλλαλητήριο για την Εργατική Πρωτομαγιά, που διοργάνωσαν από κοινού η ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ και η ΑΔΕΔΥ.

Εξάλλου, ενόψει και της γενικής απεργίας της 17ης Μαΐου, έγινε κάλεσμα για μαζική κινητοποίηση με στόχο να ανατραπούν οι φορομπηχτικές πολιτικές των μνημονίων, έχοντας ως παράδειγμα τη σημερινή ημέρα μνήμης.

Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος-Πορεία προς τη Βουλή

Η συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος, ακολούθησε πορεία προς την Βουλή όπου οι διαδηλωτές έμειναν για λίγη ώρα, φωνάζοντας συνθήματα.

Στο Σύνταγμα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Στο Σύνταγμα πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Στο σημείο βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ακολούθησε πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. «Η Πρωτομαγιά του 2017 θα αποτελέσει πραγματική αφετηρία νέων μεγάλων, δυναμικών, εργατικών, λαϊκών αγώνων ανασύνταξης του κινήματος για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας έκλεψαν την περίοδο της κρίσης για να καταργήσουμε όλους τους αντεργατικούς, αντιλαϊκούς νόμους, για να αποδεσμεύσουμε τη χώρα μας από τις λυκοσυμμαχίες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, για να διαγράψουμε μονομερώς αυτό το χρέος», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουτσούμπας.

Πορεία για τους 1600 παλαιστίνιους κρατούμενους πραγματοποίησε η Λαϊκή Ενότητα

Πρωτομαγιάτικη πορεία υπέρ των 1.600 Παλαιστίνιων κρατούμενων στις φυλακές του Ισραήλ, που κάνουν πολυήμερη απεργία πείνας, ζητώντας «το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και των διεθνών συνθηκών που τα προστατεύουν», πραγματοποίησε η Λαϊκή Ενότητα.

Στον δρόμο προς την πρεσβεία η ΛΑΕ έκανε διαμαρτυρία έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον όπου πραγματοποιούνται οι συνομιλίες με τους θεσμούς.

«Από εδώ κυβερνάται η χώρα, δεν κυβερνάει το Μαξίμου. Εδώ είναι η εξαθλίωση και ο πόνος του ελληνικού λαού», δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης.

Τι δείχνουν οι άδειες πορείες της Πρωτομαγιάς

Όπως προκύπτει και από τις παραπάνω φωτογραφίες από τις χθεσινές κινητοποιήσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η συμμετοχή του κόσμου, φέτος, ήταν ιδιαιτέρως περιορισμένη. Λίγο ο σχεδόν καλοκαιρινός καιρός, λίγο η ευκαιρία για τριήμερο, κράτησαν τους Αθηναϊους μακριά από τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις.

Αυτή είναι, μάλλον, η επιφανειακή προσέγγιση για την απουσία συμμετοχής στην άλλοτε απεργία-φέτος αργία( δια στόματος κυβέρνησης) και συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά. Ο κυριότερος λόγος για την αποχή του κόσμου είναι η δυσαρέσκεια, που φτάνει πλέον σε απέχθεια, απέναντι στις κάθε είδους ομοσπονδίες, συλλογικότητες και συντεχνίες. Απέναντι σ’ όλες αυτές τις συσσωματώσεις που τον καλούν σε αγώνα και ρήξη κατά της εκάστοτε κυβέρνησης και της μόνιμα μνημονιακής πολιτικής της. Η αιτία αυτής της απέχθειας είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο κόσμος, είτε πρόκειται για εργαζόμενους ή ανέργους είτε πρόκειται για υπαλλήλους ή επιχειρηματίες, είτε πρόκειται για μισθωτούς ή ελεύθερους επαγγελματίες, αισθάνεται προδωμένος. Ξεπουλημένος, απ’ όλους όσοι του υποσχέθηκαν λύση στα προβλήματα και στις αγωνίες του.

Καλύτερα για καφέ παρά στην πορεία

Αποτελεί, πλέον, κοινή πεποίθηση πως όλες αυτές οι συντεχνίες, τα σωματεία και συλλογικότητες, απλά, παίζουν παιχνίδια στην πλάτη του λαού. Δυστυχώς, έχει αποδεχθεί πως χρησιμοποιούν τις επιδιώξεις και τον όγκο των πολιτών που τις αποτελούν για ίδιον όφελος. Αφενός, προκυρρήσουν λαϊκούς ή αστικούς αγώνες και αφετέρου τους καπελώνουν.

Δεν είναι, εξάλλου, άγνωστο πως η διαφθορά, η λαμογιά, η μίζα, το γλύψιμο και η αναξιοκρατία, αν δεν ξεκίνησαν από την ευγενή κλάδο των συνδικαλιστών, τουλάχιστον βρήκαν εκεί γόνιμο έδαφος για να γιγαντωθούν και να μετατραπούν σε κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας και, δυστυχώς, και της οικονομίας. Με γνωστές τις συνέπειες σ’ όλους μας.

Αυτός, λοιπόν, ο ταλαιπωρημένος κόσμος, παρά την ανέχειά του, την ανεργία του, τα χίλια μύρια προβλήματά του, προτίμησε να πάει για τριήμερο. Προτίμησε να πάει μια βόλτα για να πιάσει το Μάη ή απλά να πάει για ένα καφέ να ξεχαστεί από την κακομοιριά του, παρά να κατεβεί στη διαδήλωση. Όχι, ο κόσμος δεν έχει χάσει την αγωνιστικότητά του, τους ηγέτες του έχει χάσει.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ