«Ψαλίδι» σε 900.000 συντάξεις με τα νέα μέτρα

Ποιοι συνταξιούχοι και πόσο θα χάσουν

Μειώσεις στις συντάξεις

Με πλαφόν έως 20%-22% έρχονται οι μειώσεις συντάξεων για το 2019 για 900.000 συνταξιούχους. Οι μειώσεις αφορούν μόνο όσους βρεθούν να εισπράττουν προσωπική διαφορά στην κύρια σύνταξή τους. Και έρχονται με «κόφτη» ώστε να αμβλυνθούν οι ακραίες περικοπές. Στην πρώτη γραμμή του πυρός βρίσκονται και 60.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν ήδη σήμερα προσωπική διαφορά στις επικουρικές συντάξεις τους. (παίρνουν κάτω από 1.300 ευρώ άθροισμα κύριας και επικουρικής). Αυτές οι 60.000 συνταξιούχοι μπαίνουν στο κάδρο των περικοπών για να συμπληρωθεί ο λογαριασμός.

Σύμφωνα με το «Έθνος», στα μέτρα αυτά αντιτίθεται ένα σημαντικό πακέτο αντιμέτρων. Αυτό περιλαμβάνει voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς με εισοδηματικά κριτήρια ώστε να καλυφθούν τα μεσαία στρώματα (1/3 των νηπίων της χώρας). Επιδόματα τέκνων, σχολικά γεύματα, πλήρη απαλλαγή ή μείωση συμμετοχής στα φάρμακα για τους συνταξιούχους. Ενεργές πολιτικές απασχόλησης και επίδομα ενοικίου για μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Το κυρίαρχο σενάριο για τις μειώσεις

Κυρίαρχο σενάριο για τις νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, που τις επόμενες μέρες κλειδώνει και στις λεπτομέρειές του στην Αθήνα, προβλέπει ψαλίδι στις προσωπικές διαφορές περίπου 900.000 συνταξιούχων. Όχι όμως ανεξέλεγκτο αλλά με «κόφτη» στο 20%-22%. Αυτός ο «κόφτης» που θα λειτουργεί και ως ταβάνι προστασίας. Αφορά στο σύνολο της σύνταξης και οριοθετεί τον μηχανισμό, με τον οποίο θα μπει το μαχαίρι στην προσωπική διαφορά. Δηλαδή, η προσωπική διαφορά θα κόβεται τόσο, ώστε το συνολικό ποσό της εκάστοτε σύνταξης να μη μειώνεται πάνω από 20% – 22%. Το ταβάνι της απώλειας θα είναι κοινό για όλους. Αυτό σημαίνει πως κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων θα χάσουν το σύνολο της προσωπικής διαφοράς, ενώ άλλες κατηγορίες θα χάσουν μόνο ένα τμήμα της. Συνεπώς οι μειώσεις θα είναι πολλαπλών ταχυτήτων και εξατομικευμένες ανάλογα με τη σύνταξη που εισπράττει ο καθένας.

Οι μεγάλοι χαμένοι

Για παράδειγμα, μεγάλοι χαμένοι είναι οι συνταξιούχοι του πρ. ΤΕΒΕ, που εισέπρατταν μαξιλάρι βασικής σύνταξης 220 ευρώ και θα βρεθούν με πολύ υψηλές προσωπικές διαφορές της τάξης του 40%. Με τη λειτουργία του «κόφτη» μετριάζουν τις απώλειές τους. Στους μεγάλους χαμένους συγκαταλέγονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτοί πρέπει να υπολογίζουν προσωπικές διαφορές της τάξης του 15% – 20%.

Μικρότερες (κοντά στο 5%-7%) είναι οι προσωπικές διαφορές στους πρ. μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ). Ειδικά, στους χαμηλόμισθούς και στα μεσαία εισοδήματα. Προσοχή, από τις μειώσεις διασώζονται όλοι όσοι δεν θα έχουν προσωπικές διαφορές.

Σημάντικές απώλειες για τους δημοσίους υπαλλήλους

Ειδικότερα, σημαντικές προσωπικές διαφορές και άρα απώλειες πρέπει να περιμένουν δημόσιοι υπάλληλοι ΠΕ που έφυγαν με 35ετία. Ένστολοι με 35ετία, γιατροί του ΕΣΥ και πανεπιστημιακοί με 35ετία. Μικρότερη προσωπική διαφορά θα έχουν όσοι αποχώρησαν από το Δημόσιο με 28 – 32 έτη ασφάλισης. Ενώ, μικρή ή και καθόλου θα δουν όσοι αποχώρησαν με 25ετία και κάτω. Οι τελευταίοι διασώζονται από τις περικοπές. Μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες για τους συνταξιούχους πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης. Λιγότερο θα επηρεαστούν οι δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Χαμένοι και οι συνταξιούχοι ΤΕΒΕ

Χαμένοι θα είναι επίσης σχεδόν όλοι οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ που ελάμβαναν το «μαξιλάρι» των 220€ (κυρίως όσοι έφυγαν με 35ετία και ασφάλιση στις υψηλότερες κατηγορίες), οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΑΕ που ήταν ασφαλισμένοι σε μεγάλες κατηγορίες, το σύνολο των συνταξιούχων από ΤΕΒΕ και ΤΑΕ που συνταξιοδοτήθηκε με 35ετία από τις προαιρετικές κατηγορίες. Κατά κανόνα οι υψηλές συντάξεις έχουν και τις μεγάλες προσωπικές διαφορές, ενώ στις χαμηλές συντάξεις οι διαφορές είναι μικρές οι μηδαμινές.

Με τις παρεμβάσεις αυτές στις κύριες συντάξεις και το ταβάνι προστασίας στο 20-22%, υπολογίζεται πως καλύπτεται τουλάχιστον το 90% του στόχου. Προκύπτει δηλαδή εξοικονόμηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 0,9% του ΑΕΠ ή 1,62 δισ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά βάζει στο κάδρο του πακέτου και το πάγωμα των αυξήσεων στις νέες συντάξεις από όπου θα μπορούσε να εξασφαλιστεί 0,05% του ΑΕΠ (90 εκατομμύρια). Αυτό σημαίνει πως απομένει περίπου άλλο ένα 0,05% (90 εκατομμύρια) που αν δεν κλείσει με τεχνικές λεπτομέρειες μέσα στον συνολικό λογαριασμό, θα πρέπει πιθανότατα να βγει από τις προσωπικές διαφορές των επικουρικών συντάξεων. Έλληνες αξιωματούχοι επιμένουν πως υπάρχουν περιθώρια να διασωθούν οι επικουρικές και βάζουν εντός… παρενθέσεως το μέτρο, αν και όλα θα οριστικοποιηθούν πλήρως στην Αθήνα. Το ΕΤΕΑΕΠ πληρώνει σήμερα 12,5 εκατ. τον μήνα σε προσωπικές διαφορές, δηλαδή 150 εκατ. τον χρόνο.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ