Süddeutsche Zeitung: Ο Σουλτς πρέπει ν’ αλλάξει πολιτική για την Ελλάδα

Δεν τα παρατάνε οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία

Ο Μ. Σουλτς δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να αλλάξει την πολιτική του Βερολίνου στο ελληνικό ζήτημα. Αυτά αναφέρει η «Süddeutsche Zeitung», σ’ ένα άρθρο παρέμβαση για την επιβεβλημένη πολιτική Σουλτς.

Μια πολιτική που, σύμφωνα με την εφημερίδα, οφείλει να ακολουθήσει ο υποψήφιος για την καγκελαρία, σε περίπτωση που εκλεγεί.

Το δίλημμα Σουλτς

«H επόμενη γερμανική κυβέρνηση, ως εκπρόσωπος της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, δεν μπορεί να αποφύγει την επιλογή ανάμεσα στην πολιτική ανοικοδόμηση της ευρωζώνης.

Δηλαδή μια φιλοευρωπαϊκή γραμμή Σουλτς, όπου η Ελλάδα θα αποκτούσε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης με χρηματοδότηση και έλεγχο από τους Ευρωπαίους, ή σε μια νεοσύστατη νομισματική ένωση χωρίς την Ελλάδα κατά τα σχέδια του Σόιμπλε.

Η απόφαση βρίσκεται τελικά στα χέρια των ψηφοφόρων», γράφει στο άρθρο της η Γερμανική εφημερίδα σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Γερμανική πολιτική δυσπιστίας απέναντι στην Ελλάδα

«Μια σύντομη αναδρομή στα πεπραγμένα επιφανών χριστιανοδημοκρατών, όπως η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, δείχνει ότι η γερμανική πολιτική στο ελληνικό ζήτημα σφραγίστηκε από βαθιά δυσπιστία απέναντι στην Αθήνα αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

«Αυτός ήταν ο λόγος που το Βερολίνο ζήτησε να συσταθεί εκτός ευρωπαϊκών συμφωνιών ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Και επέμενε στη συμμετοχή του ΔΝΤ στα ελληνικά προγράμματα διάσωσης.Όλα αυτά δεν εμπόδισαν την καταστροφή της Ελλάδας.

Με αυτό το δεδομένο ο υποψήφιος του SPD δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να αλλάξει τη πολιτική γραμμή πλεύσης του Βερολίνου στο ελληνικό ζήτημα», σημειώνει ο Γερμανός σχολιαστής.

Γερμανοί ψηφοφόροι και ευρωπαϊκή καταγωγή σπρώχνουν για αλλαγή πολιτικής

«Ο Σουλτς κερδίζει σε δημοτικότητα επειδή στη συνείδηση των ψηφοφόρων δεν ταυτίζεται με τον μεγάλο συνασπισμό.

Που σημαίνει, αν συνεχίσει κανείς αυτήν τη σκέψη, ότι καλείται να διορθώσει λάθη που έκανε ο μεγάλος συνασπισμός. Αλλά και η “ευρωπαϊκή” προέλευσή του του δημιουργεί υποχρεώσεις.

Μπορεί να εξηγήσει την ευρωπαϊκή όσμωση καλύτερα από οποιονδήποτε, γιατί ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη συνδημιούργησε.

Αλλά την εμπιστοσύνη προς την ΕΕ που ζητά από τους πολίτες συνομιλώντας μαζί τους στις κεντρικές πλατείες, δεν μπορεί να την αρνείται όταν πρόκειται για την πολιτική έναντι της Ελλάδας», επισημαίνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα του Μονάχου.

Ορόσημο οι γαλλικές εκλογές

«Βέβαια μέχρι τώρα δεν βρήκε την ευκαιρία να εξαγγείλει αλλαγή πολιτικής. Ίσως να περιμένει την έκβαση των διαπραγματεύσεων, αλλά και την έκβαση των γαλλικών εκλογών.

Σε περίπτωση που ο Εμανουέλ Μακρόν τα καταφέρει, ελπίζει σε ούριο άνεμο για μια φιλοευρωπαϊκή αλλαγή πολιτικής στη Γερμανία.

Το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο, διότι δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα αλλά για απόφαση ριζικής αλλαγής για ολόκληρη την ευρωζώνη.

Γιατί κανείς δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στο ότι από την έκρηξη της δημοσιονομικής κρίσης.

Τα μέλη της ευρωζώνης αντί να προσεγγίζουν οικονομικά το ένα το άλλο, οδεύουν σε αντίθετη κατεύθυνση.

Συνεχείς έριδες, συνεχή χρέη και ανεκπλήρωτοι δημοσιονομικοί στόχοι, με μεταρρυθμίσεις που δεν υλοποιούνται βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη», καταλήγει η Süddeutsche Zeitung.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ