ΣΕΒ: Οι Έλληνες αποταμιεύουν λιγότερο από ποτέ

Για το χαμηλότερο επίπεδο αποταμιεύσεων στη σύγχρονη ιστορία κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών

ΣΕΒ: Οι Έλληνες αποταμιεύουν λιγότερο από ποτέ

Στα χαμηλότερα επίπεδα στην πρόσφατη οικονομική ιστορία της Ελλάδας βρίσκεται, πλέον, το μέσο ποσοστό στις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση που παρατηρείται στο μερίδιο της ιδιωτικής κατανάλωσης ως ποσοστού του ΑΕΠ, σημαίνει ότι ξοδεύουμε 10,6 δισ. ευρώ παραπάνω από τα εισοδήματά μας.

Προβληματισμός ΣΕΒ για το ύψος των αποταμιεύσεων

Τα στοιχεία προκύπτουν από το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του ΣΕΒ, ο οποίος εκφράζει τον προβληματισμό του ως προς τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας «διότι χωρίς αποταμίευση δεν γίνονται επενδύσεις και χωρίς επενδύσεις δεν αυξάνει η παραγωγικότητα και τα εισοδήματα».

«Τα νοικοκυριά, όχι μόνο έχουν σταματήσει πλέον να αποταμιεύουν, αλλά και λόγω της αυξημένης φορολογικής επιβάρυνσης, και από φόρους και από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, είτε φοροδιαφεύγουν περισσότερο, είτε χρησιμοποιούν συσσωρευμένες αποταμιεύσεις, ρευστοποιώντας ακίνητα ή αντλώντας ρευστά διαθέσιμα από καταθέσεις που μετέφεραν στο εξωτερικό ή εν γένει εκτός εγχωρίου τραπεζικού συστήματος, σε σεντούκια, θυρίδες, κλπ. Βεβαίως, όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στο μέσο νοικοκυριό.

Πιο επώδυνη η κατάσταση στα φτωχότερα νοικοκυριά

Η κατάσταση στα φτωχότερα νοικοκυριά πρέπει να είναι αρκετά πιο επώδυνη απ’ ό,τι αποτυπώνουν οι μέσοι όροι», αναφέρει ο Σύνδεσμος και προσθέτει: «Το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, σε συγκυρία υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης, είναι πολύ δύσκολο να καταπολεμηθεί εάν οποιαδήποτε μέτρα δεν συνοδεύονται και από μειώσεις φορολογικών συντελεστών. Όσοι είναι ακόμη συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, βλέποντας την φοροδιαφυγή να γιγαντώνεται γύρω τους, και την κοινωνική δικαιοσύνη να καταρρέει, αρχίζουν να αμφιβάλλουν για την ορθότητα των επιλογών τους».

Σύγκριση 2009-2016

Συγκρίνοντας, τέλος, το έτος πριν την κρίση (2009) με το 2016 ο ΣΕΒ αναφέρει ότι το 2009, με συνολικά εισοδήματα Euro 221 δισ., (μισθοί, αμοιβές, ενοίκια Euro 172 δισ., συντάξεις και κοινωνικές μεταβιβάσεις Euro 48 δισ.), οι φόροι (Euro 13 δισ.) και οι εισφορές (Euro 34 δισ.) αντιπροσωπεύουν το 5,9% και το 15,4% αντιστοίχως των συνολικών εισοδημάτων.

Το 2016, με συνολικά εισοδήματα Euro 154 δισ. (μισθοί, αμοιβές, ενοίκια, Euro 115 δισ., συντάξεις και κοινωνικές μεταβιβάσεις Euro 38 δισ.), οι φόροι (Euro 11 δισ.) και οι εισφορές (Euro 28 δισ.) αντιπροσωπεύουν το 7,1% και 18,2% αντιστοίχως των συνολικών εισοδημάτων.

Ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης επιβάρυνσης από φόρους και εισφορές, ενώ τα συνολικά εισοδήματα μειώθηκαν κατά -30,3%, το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε κατά -34,6%.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ