Αισιόδοξος για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, που θα περιλαμβάνει την εκταμίευση δόσης και οριοθέτηση της διαδικασίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
«Υπάρχει μια συζήτηση για το ελληνικό χρέος για την οποία είχαμε πει ότι αποτελεί αντικείμενο πραγματικής σύγκρουσης μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να απομακρύνει την ευθύνη για τη μη επίτευξη συμφωνίας από την ελληνική κυβέρνηση. «Όλος ο διεθνής Τύπος σήμερα σχολιάζει τη στάση του κ. Σόιμπλε. Η χθεσινή μη λήψη απόφασης δεν αποτελεί μια αποτυχία της κυβέρνησης», επεσήμανε, χαρακτηριστικά, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Δημήτρης Τζανακόπουλος: Χωρίς το χρέος δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα για το 2019 και το 2020
«Χωρίς απόφαση για το χρέος δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα για το 2019 και το 2020 και αυτό έχει συζητηθεί μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού με την διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μάλιστα το χαρακτήρισε κατανοητό», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να ζητηθούν από την Ελλάδα περαιτέρω μέτρα.
Την ίδια ώρα, πράγματι, δε λείπουν από τον διεθνή Τύπο, ακόμα και τον γερμανικό, τα δημοσιεύματα περί ευθύνης Σόιμπλε για το «ναυάγιο» στο Eurogroup της Δευτέρας. «Ο Β. Σόιμπλε έστησε παγίδα στους δανειστές, η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί μοιραία. Το τίμημα το πληρώνουν για μια ακόμα φορά οι Έλληνες, που θα βιώσουν στο πετσί τους τα νέα μέτρα λιτότητας», γράφει σε δημοσίευμά της με τίτλο «50 χρόνια δουλείας» η γερμανική εφημερίδα «Tageszeitung».
Παραίτηση Σόιμπλε ζητά ο γερμανικός Τύπος
«Σε περίπτωση που είχε επιβληθεί σε Γερμανούς ένα τόσο καταστροφικό πρόγραμμα, ο Β. Σόιμπλε δεν θα ήταν πια υπουργός», συνεχίζει η εφημερίδα και σχολιάζει πως στην πραγματικότητα τα υψηλή πλεονάσματα που ζητάει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών «σημαίνουν 50 χρόνια δουλείας για την Ελλάδα». Η εφημερίδα καταλήγει το δημοσίευμά της ζητώντας την παραίτηση Σόιμπλε. «Η κρίση που ξεκίνησε το 2010 θα βασανίζει ακόμα πολλές γενιές Ελλήνων. Και όλα αυτά μόνο και μόνο επειδή ο Σόιμπλε είναι υπουργός Οικονομικών. Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να παραιτηθεί», σημειώνει η «Tageszeitung».
Αν όμως πρέπει να παραιτηθεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Σόιμπλε, επειδή δεν υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ελλήνων πολιτών, τι άραγε θα έπρεπε να κάνει σύσσωμη η ελληνική κυβέρνηση;