Σταϊκούρας: Στη ΔΕΘ θα μείνουμε στη γραμμή του ρεαλισμού

«Ο ρόλος στους πολίτες για να αποφασίσουν ποια είναι αυτή η κυβέρνηση που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση με ρεαλισμό, βούληση και σκληρή δουλειά»

κοινωνικό μέρισμα

«Θα μείνουμε στη γραμμή του ρεαλισμού και του μέτρου, μακριά από έωλες υποσχέσεις όπως κάναμε και πέρυσι», τόνισε ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας, σκιαγραφώντας την παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Χρήστος Σταϊκούρας: Οι βασικοί άξονες είναι ο δημοσιονομικός, η υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία

“Θα μείνουμε στη γραμμή του ρεαλισμού και του μέτρου, μακριά από έωλες υποσχέσεις και θα αναλάβουμε συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες, ορθολογικές και κοστολογημένες δεσμεύσεις, όπως κάναμε και πέρυσι” τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, εξηγώντας ότι τρεις είναι οι βασικοί άξονες: ο δημοσιονομικός, η υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

«Στον πρώτο άξονα, η βούληση και οι δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφείς για μειώσεις των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών, σταδιακά και λελογισμένα”, ο δεύτερος άξονας είναι “των διαρθρωτικών αλλαγών με ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που θα καθιστούν πιο φιλελεύθερη την οικονομία, θα προάγουν τον ανταγωνισμό, θα μειώνουν το γραφειοκρατικό βάρος, θα βελτιώνουν την παραγωγικότητα του κρατικού μηχανισμού και θα προωθούν την παραγωγικότητα” και ο τρίτος αφορά την “ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία με την εμπροσθοβαρή αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, με την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, που έχουν διογκωθεί τα δύο τελευταία χρόνια και με τη σταδιακή ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης, μέσα από την καλύτερη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος αφού καθαρίσει το ενεργητικό των τραπεζών και ενισχυθούν οι καταθέσεις στο παθητικό», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Όταν ενισχύεις την αξιοπιστία κερδίζεις βαθμούς ελευθερίας έτσι ώστε να βελτιώσεις ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής»

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε στο ραδιοφωνικό σταθμό “Πρακτορείο 104,9 Fm”  πως ως κυβέρνηση το κόμμα του κατάφερε να μειώσει τους φόρους γιατί ενίσχυσε την αξιοπιστία της χώρας. «Όταν ενισχύεις την αξιοπιστία, επιτυγχάνεις δημοσιονομικούς στόχους, υλοποιείς διαρθρωτικές αλλαγές και δεν φέρνεις συνέχεια προσκόμματα και αγκυλώσεις ούτε δείχνεις αβελτηρία, και ταυτόχρονα ενισχύεις τη ρευστότητα στην οικονομία κερδίζεις βαθμούς ελευθερίας έτσι ώστε να βελτιώσεις ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής», επεσήμανε ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ.

Επισήμανε δε, ότι στην πρώτη σελίδα του εκάστοτε προγράμματος αναφέρεται ότι την ιδιοκτησία την έχει η εκάστοτε κυβέρνηση και “άρα, είναι βούληση της σημερινής κυβέρνησης, που προέρχεται από τις ιδεοληψίες της, η αύξηση της φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων”.

«Η οικονομία δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο που ήμασταν το 2014»

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ακόμη πως “σε μακροοικονομικό επίπεδο, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, υπάρχουν κάποια δείγματα σταθεροποίησης της κατάστασης χωρίς όμως ακόμη να έχουμε φτάσει στο σημείο που ήμασταν το 2014” και μπορεί η αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης να είναι θετικό στοιχείο για την ελληνική οικονομία, όμως “δεν μας φέρνει ακόμη εκεί που ήμασταν το 2014, καθώς έχουν χαθεί από τότε περίπου πέντε βαθμίδες”.

Σε μικροοικονομικό επίπεδο, το διαθέσιμο κατά μέσο όρο εισόδημα των πολιτών θα συνεχίσει να φθίνει, αποτέλεσμα της φορολογικής καταιγίδας φέτος, της περαιτέρω αύξησης των ήδη εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών το 2018, της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου από το 2019.

«Ευχόμαστε η αξιολόγηση να κλείσει έγκαιρα κατά τον βέλτιστο για τα ελληνικά συμφέροντα τρόπο. Δυστυχώς, το πρόσφατο παρελθόν δεν μας κάνει αισιόδοξους»

Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος για την πορεία και το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας απάντησε: “Η δέσμευση του πρωθυπουργού, πέρυσι, στη ΔΕΘ ήταν ότι θα κλείσει πολύ σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση. Έκλεισε με δέκα μήνες καθυστέρηση. Συνεπώς πόσο αισιόδοξος μπορεί να είναι κάποιος όταν η κυβέρνηση δεσμεύεται για πράγματα για τα οποία είχε δεσμευτεί πρόσφατα και δεν υλοποίησε; Ευχόμαστε η αξιολόγηση να κλείσει έγκαιρα κατά τον βέλτιστο για τα ελληνικά συμφέροντα τρόπο. Δυστυχώς, το πρόσφατο παρελθόν δεν μας κάνει αισιόδοξους”.

«Ο ρόλος στους πολίτες για να αποφασίσουν ποια είναι αυτή η κυβέρνηση που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση με ρεαλισμό, βούληση και σκληρή δουλειά»

Σε άλλη ερώτηση για το εάν ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει εκλογές από το βήμα της ΔΕΘ, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως “το κόστος που συσσωρεύει αυτή η κυβέρνηση είναι οδυνηρό για την κυβέρνηση και τεράστιο για την κρίση” γι’ αυτό και θα πρέπει να δοθεί ο ρόλος στους πολίτες για να αποφασίσουν ποια είναι αυτή η κυβέρνηση που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση με ρεαλισμό, βούληση και σκληρή δουλειά. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία”.

«Οι μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζουμε δεν έχουν καμιά σχέση με τα μέτρα λιτότητας»

Για το αν είναι εφικτή η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων χωρίς να επιβαρύνονται οι πολίτες με μέτρα λιτότητας, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε: “η κυβέρνηση προκειμένου να περάσει στην ελληνική κοινωνία με εύπεπτο τρόπο ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα λιτότητας, βάφτισε τα μέτρα λιτότητας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Βάφτισε τη μείωση του αφορολόγητου και τη μείωση των συντάξεων ως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ελληνική οικονομία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν η χώρα και η εκάστοτε κυβέρνηση πάει να υλοποιήσει σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, αυτές οι μεταρρυθμίσεις στα μάτια των πολιτών να ταυτίζονται με μέτρα λιτότητας. Εμείς, οι μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζουμε δεν έχουν καμιά σχέση με τα μέτρα λιτότητας. Άλλο η δημοσιονομική πολιτική, άλλο διαρθρωτικές αλλαγές με αναπτυξιακό πρόσημο”.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ