Στο ΣτΕ η συνταγματικότητα της μείωσης των εφάπαξ των γιατρών

«Δεν είναι βέβαιο ότι θα επέλθουν μειώσεις» ισχυρίζεται το Δημόσιο

ΣτΕ: Άκυρη η ΚΥΑ για τις δηλώσεις πόθεν έσχες

Στο Α’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) εξετάστηκαν οι αιτήσεις που υπέβαλαν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Συλλόγος και εκπροσώποι άλλων κατηγοριών επαγγελματιών κατά της μείωσης των εφάπαξ παροχών τους.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας οι εκπρόσωποι των γιατρών και των άλλων επαγγελματιών τόνισαν πωςτο νομοθετικό πλαίσιο του 2016 στο οποίο στηρίζεται η περικοπή του εφάπαξ, προσκρούει σε συνταγματικές διατάξεις καθώς το εφάπαξ έχει αμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Δημόσιο: «Δεν είναι σαφές ότι με το νέο σύστημα επέρχονται μειώσεις»

Οι συνήγοροι του δημοσίου υποστήριξαν ότι «δεν είναι σαφές ότι με το νέο σύστημα επέρχονται μειώσεις», ούτε πως οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και όχι ταμειακό συμφέρον.

Ειδικότερα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί από το ΣτΕ να ακυρωθούν ως αντίθετες στις συνταγματικές αρχές και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων των Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες αφενός αναπροσαρμόζονται και μειώνονται οι κύριες συντάξεις και αφετέρου ορίζεται νέος τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ παροχών πρόνοιας (εφάπαξ), οι οποίες όμως είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με το παλαιό σύστημα.

Αντισυνταγματικές οι διατάξεις επιμένουν οι γιατροί

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες μειώνονται οι συντάξεις και το εφάπαξ, προσκρούουν σε πλειάδα Συνταγματικών διατάξεων, αλλά και στην ΕΣΔΑ.

Επίσης, υποστηρίζουν ότι με το νόμο 4093/2012 (μεσοπρόθεσμο πλαίσιο) προβλέφθηκαν μειώσεις των συντάξεων και ποσοστιαίες μειώσεις του εφάπαξ, μη συμβατές με το σύνταγμα της χώρας.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι υπουργικές αποφάσεις παραβιάζουν το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ που προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται ο μισθός και η σύνταξη.

Δεν εισάγεται διάκριση μεταξύ ασφαλισμένων επιμένει το Δημόσιο

Από την πλευρά του, το Δημόσιο, μέσω των συνηγόρων του υποστήριξε ότι σε περιπτώσεις παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, μπορεί να θεσπιστούν μέτρα περιστολής δαπανών με όριο της ισότητα στα δημόσια βάρη και το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Στην προκειμένη περίπτωση εξάλλου δεν εισάγεται διάκριση μεταξύ ασφαλισμένων, προσέθεσαν.

Επίσης, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου ανέφεραν ότι οι νέες ρυθμίσεις υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και όχι απλό ταμειακό συμφέρον και επιδιώκεται το όφελος, τόσο των ασφαλισμένων όσο και των φορέων πρόνοιας. Ακόμη, ανέφεραν ότι ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ είναι ενιαίος και ότι «δεν είναι σαφές ότι με το νέο σύστημα επέρχονται μειώσεις, αφού δεν έχει καταστεί δυνατός ο υπολογισμός των εφάπαξ παροχών με το προηγούμενο σύστημα». Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ