Ξαναβάλτε πλάτη για το 1ο αριστερό «Success Story»

Μοσκοβισί: Θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα έως τον Αύγουστο του 2018

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την ανακοίνωση Πιερ Μοσκοβισί για ολοκλήρωση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε το παραπάνω γεγονός ως μία «εξαιρετική είδηση, με ιδιαίτερο συμβολισμό» για την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα κι ως ένα ακόμα «καθοριστικό βήμα για την οριστική έξοδο της χώρας μας από την κρίση».

Αλέξης Τσίπρας: Ένα καθοριστικό βήμα για την οριστική μας έξοδο από την κρίση

«Σήμερα καταφέρνουμε να γυρίσουμε την Ελλάδα στη κανονικότητα των χωρών με έλλειμμα κάτω του 3% και βγαίνουμε από τη λίστα των χωρών που αποτελούν ειδική περίπτωση, με έλλειμμα μόλις 1,2% για το 2017 και πρόβλεψη για πλεόνασμα 0,6% το 2018. Πρόκειται για ακόμα ένα καθοριστικό βήμα για την οριστική μας έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία που επιβεβαιώνει την σταθερή μας πορεία και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Διότι μετά από μια μακρά περίοδο καταστροφικής ύφεσης, η ελληνική οικονομία μεταβαίνει στην περίοδο της δυναμικής ανάκαμψης, της ανάπτυξης και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος προς τη Νέα Δημοκρατία, ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε πως «αφήνουμε πίσω τους καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους και κοιτάμε μπροστά. Τους καταστροφολόγους και κινδυνολόγους που έκαναν πολιτική με ελλείμματα της τάξης του 15% και παρόλα αυτά κατάφεραν, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να τα σπαταλάνε δίχως να αφήσουν πίσω τους κοινωνικό κράτος, δημόσιες υποδομές, μια στοιχειώδη αναπτυξιακή ραχοκοκκαλιά για την ελληνική οικονομία».

ΝΔ: Αυτή η εξέλιξη οφείλεται στις τεράστιες θυσίες του Ελληνικού λαού

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία, χαιρέτισε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι τερματίστηκε η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, τονίζοντας πως «αυτή η εξέλιξη οφείλεται στις τεράστιες θυσίες του Ελληνικού λαού, οι οποίες μετέτρεψαν από το 2013 τα διαχρονικά πρωτογενή ελλείμματα σε πρωτογενή πλεονάσματα».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο στη σχετική ανακοίνωση για «πρόσθετες θυσίες, που θα μπορούσαν να είχαν τερματιστεί νωρίτερα, αν δεν είχε μεσολαβήσει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από τον Ιανουάριο 2015, όπως αποδεικνύει η ίδια η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (OJ L219, 2015/1410/19.08.2015). Σύμφωνα με αυτή, οι πράξεις και οι παραλείψεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το πρώτο εξάμηνο του 2015, οδήγησαν σε αντιστροφή των προβλέψεων για ισχυρή ανάπτυξη, προκάλεσαν αβεβαιότητα, ανέστειλαν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, επέβαλαν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς (capital controls) και, τελικά, στη σύναψη τρίτου μνημονίου».

«Ο τερματισμός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος δεν φέρνει ελάφρυνση στους Έλληνες»

Καταλήγοντας, η ΝΔ επισημαίνει ότι, «δυστυχώς σήμερα, ο τερματισμός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος δεν φέρνει ελάφρυνση στους Έλληνες, γιατί η κυβέρνηση ψήφισε το τέταρτο Μνημόνιο, με νέα μέτρα λιτότητας, ύψους 5,1 δις ευρώ, τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2019, και δέσμευσε τη χώρα σε εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 3,5% του Α.Ε.Π., για πολλά χρόνια».

Πανηγυρίστε για το αριστερό success story με τα χέρια στις τσέπες

Συμπεραίνουμε λοιπόν, πως δεν είναι ώρα ούτε για πανηγυρισμούς αλλά ούτε για καταστροφολογίες. Το θετικό της εξέλιξης του τερματισμού της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος είναι πως προστίθεται κι αυτή η εξέλιξη στη γενικότερη αλλαγή προς το θετικότερο του διεθνούς κλίματος απέναντι στην καταστροφική για την οικονομία και την τσέπη μας αβεβαιότητα, που εδώ και χρόνια χαρακτηρίζει την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας.

Όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα πρόκειται να επιχειρήσει μια εκ νέου δοκιμαστική είσοδο στις διεθνείς αγορές, μετά την αντίστοιχη της κυβέρνησης Σαμαρά, το καλοκαίρι του 2014. Τα παραπάνω «θετικά» , δυστυχώς, όλοι εμείς δεν πρόκειται να τα αισθανθούμε στην ήδη άδεια τσέπη μας. Αλλά, όπως και με κάθε κυβέρνηση, έτσι και με την σημερινή, το αφήγημα ενός «success story» είναι αναγκαίο προκειμένου να συνεχίσουμε να πληρώνουμε φόρους και εισφορές, έχοντας τουλάχιστον την ψευδαίσθηση ότι οι  απέραντες θυσίες μας πιάνουν τόπο για την ελληνική οικονομία.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ