Σχέδιο Γιούνκερ: Στην κορυφή των επενδύσεων η Ελλάδα

Γιούνκερ

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) του σχεδίου Γιούνκερ αναμένεται πλέον να κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 433,2 δισ. ευρώ.

Από τον Σεπτέμβριο 2019, οι συμφωνίες που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ ανέρχονται σε χρηματοδότηση ύψους 79,7 δισ. ευρώ και αφορούν και τα 28 κράτη μέλη. Περίπου 972.000 νεοσύστατες, καθώς και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αναμένεται να επωφεληθούν από τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

Επί του παρόντος, οι πέντε πρώτες χώρες, οι οποίες κατατάσσονται κατά σειρά ενεργοποίησης επενδύσεων σε σχέση με το ΑΕΠ, είναι η Ελλάδα, η Εσθονία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία και η Λετονία.

Η ΕΤΕπ έχει εγκρίνει χρηματοδότηση ύψους 57,8 δισ. ευρώ για έργα υποδομών και καινοτομίας, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε πρόσθετες επενδύσεις ύψους 262,6 δισ. ευρώ, ενώ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ), που αποτελεί μέρος του Ομίλου ΕΤΕπ, έχει εγκρίνει συμφωνίες ύψους 21,9 δισ. ευρώ με ενδιάμεσες τράπεζες και κεφάλαια για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ, οι οποίες αναμένεται να αποφέρουν πρόσθετες επενδύσεις ύψους 170,6 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα είναι πρώτη στις επενδύσεις σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της. Μάλιστα, το ποσό των επενδύσεων αγγίζει τα 12,1 δις ευρώ!

Παρακάτω αναλύονται ορισμένα παραδείγματα από τα projects του σχεδίου Γιούνκερ.

1.Βιώσιμη Καλλιέργεια – AGRIFARM: Η Agrifarm αποτελεί ένα δίκτυο πέντε μικρών αγροκτημάτων, στα οποία γίνεται καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων, κυρίως από όσπρια και ρύζι με έναν μη τεχνητό τρόπο. Τα αγροκτήματα εστιάζουν στα αποτελέσματα του μικροκλίματος και στον κοινωνικό αντίκτυπο της επιχείρησης και επιπλέον βασίζουν την παραγωγή σε ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης της γεωργίας, διατηρώντας ωστόσο τις φυσικές πηγές χωρίς την χρήση φυτοφαρμάκων. Να επισημανθεί πως πρόκειται για τα πρώτα αγροκτήματα στην Ελλάδα που πουλούν την παραγωγή τους σε ανακυκλώσιμες βαμβακερές σακούλες. Προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητα , η AGRIFARM έλαβε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, βάσει του σχεδίου Γιούνκερ.

2.Καινοτόμες Μπαταρίες – Συστήματα SUNLIGHT: Ένα δάνειο των 13 εκατ. ευρώ βοηθάει την παραγωγή των συστημάτων SUNLIGHT να επεκτείνουν τις κατασκευαστικές εγκαταστάσεις τους κατά 65% σε 2,5 εκατ. cells το χρόνο. Το μεγαλύτερο φυτό στην Ξάνθη θα οδηγήσει σε μείωση παραγωγής του κόστους αλλά και σε αύξηση ποικιλίας των προϊόντων, με αποτέλεσμα την αύξηση των εξαγωγών. Επιπλέον, να αναφερθεί πως η εταιρεία υποστηρίζει προγράμματα για περαιτέρω έρευνες. Μέχρι στιγμής, οι μπαταρίες της Sunlight χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα και φορτηγά.

3.Ανανεώσιμη Ενέργεια – VIOTIA WIND: Περίπου 24 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί σε ελληνικό γκρουπ ενέργειας για την κατασκευή και λειτουργία τριών αιολικών πάρκων. Οι 18 τουρμπίνες θα κατασκευασθούν στα Δερβενοχώρια και στην Τανάγρα Βιωτίας. Τα αιολικά πάρκα θα παράγουν πάνω από 120 GWh κάθε χρόνο.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ