Τα βασικά βήματα μέχρι το κλείσιμο της συμφωνίας

Μακρύς ο δρόμος μέχρι τις 22 Μαΐου

Αλέξης Τσίπρας-Ευκλείδης Τσακαλώτος

Με χρονικό ορίζοντα ενός μήνα κινείται η κυβέρνηση με στόχο να έχουν κλείσει τα πάντα σχετικά με το χρέος, τα μέτρα και τα τη διαπραγμάτευσης. Η πορεία μέχρι το Eurogroup της 22ας Μαΐου φαντάζει μακρύς και η Ελλάδα, για μια ακόμη φορά, απαιτείται να επιταχύνει τις διαδικασίες, προκειμένου να προλάβει την προθεσμία για το οριστικό κλείσιμο της συμφανίας με τους εταίρους.

Δεν θέλει εξειδίκευση μέτρων πριν τις γερμανικές εκλογές η Γερμανία

Το Σαββατοκύριακο, στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ θα αναζητηθεί ο συμβιβασμός για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Τον κυρίαρχο ρόλο στις διαπραγματεύσεις το έχουν το ΔΝΤ και η Γερμανία, καθώς θα αναζητηθεί ο συμβιβασμός που θα ικανοποιήσει τις βασικές επιδιώξεις των δύο πλευρών. Η Γερμανία δεν θέλει εξειδίκευση των μέτρων πριν από τις γερμανικές εκλογές και το ΔΝΤ θέλει σαφείς διαβεβαιώσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους. Το ζητούμενο στην Ουάσιγκτον είναι να μπουν οι βάσεις για την τελική συμφωνία, η οποία θα πρέπει να κλείσει στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Αυτό που η κυβέρνηση διεκδικεί είναι μέχρι τις 22 Μαΐου το αργότερο να έχουν κλείσει όλα, να έχει προσδιοριστεί το περιεχόμενο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και να μπορεί η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Μακρά η πορεία μέχρι τις 22 Μαΐου

Όλα ξεκινούν την Παρασκευή 21 Απριλίου όταν ο διοικητής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής θα παρουσιάσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο και αναμένεται να διαμορφωθεί ακόμη και πάνω από το 3,5%.

Το Σαββατοκύριακο, στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ θα αναζητηθεί ο συμβιβασμός για το χρέος και στις 24 Απριλίου αναμένεται να πιστοποιηθεί και από τη Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016.

Αμέσως μετά στις 25 Απριλίου αναμένεται η επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα για να κλείσει η τεχνική συμφωνία και στις αρχές του Μαΐου θα πρέπει να γίνει και η ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ