Σίγουρος για τη συμμετοχή ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο Ρέγκλινγκ

Ρέγκλινγκ

Πεπεισμένος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εμφανίζεται ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ,  αποκλείοντας, ταυτόχρονα, ανάλογη εμπλοκή του ΔΝΤ σε παρόμοια μελλοντικά προγράμματα στην Ευρωζώνη.

Σίγουρη η συμμετοχή του ΔΝΤ-Ενισχυμένος ο ρόλος του ΕΜΣ

«Ας μου επιτραπεί να τονίσω ότι πιστεύω πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην επίλυση της τελευταίας περίπτωσης που έχει απομείνει από την προηγούμενη κρίση: της Ελλάδας», τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες για τα 25 χρόνια από τη συνθήκη του Μάαστριχτ και το μέλλον της ΟΝΕ. «Φαίνεται, ωστόσο, να υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση στην Ευρώπη ότι το Ταμείο δε θα παίξει τον ίδιο ρόλο σε μία επόμενη κρίση στην Ευρωζώνη.

Ο ΕΜΣ θα μπορούσε να παίξει τότε έναν μεγαλύτερο ρόλο», τόνισε ο Ρέγκλινγκ, προβλέποντας της εξέλιξη του ΕΜΣ «σε έναν θεσμό που θα μοιάζει περισσότερο από ότι τώρα με το ΔΝΤ», για να σημειώσει πως κάτι τέτοιο «θα απαιτούσε τουλάχιστον την αλλαγή της Συνθήκης για τον ΕΜΣ – αν όχι την αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ – και επομένως μία συναίνεση των χωρών – μελών μας».

Αναγκαία η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο επικεφαλής του ΕΜΣ σημείωσε ότι τα βήματα που πρέπει να γίνουν ακόμη για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης είναι περιορισμένα σε σχέση με την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί.

Όπως είπε, η νομισματική ένωση δεν απαιτεί μία πλήρη δημοσιονομική ένωση για να λειτουργεί ομαλά ούτε μία πλήρη πολιτική ένωση, αλλά «θα ήταν χρήσιμα κάποια πρόσθετα μέτρα». Ένα από αυτά, τόνισε, είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, με ένα κοινό δίχτυ ασφαλείας για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών και μία μορφή ασφάλισης των καταθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων

Για να υπάρξει, όμως, ευρωπαϊκή ασφάλιση των καταθέσεων, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν τα παλαιά προβλήματα των τραπεζών και αυτό θα χρειασθεί κάποιο χρόνο, πρόσθεσε. «Τα πλεονεκτήματα, ωστόσο (από την ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων) θα ήταν σημαντικά… Όταν οι αγορές επιτεθούν σε μία χώρα – μέλος της ΟΝΕ, ο κόσμος θα ήταν καθησυχασμένος ότι δεν είναι μόνο η δική του κυβέρνηση που στηρίζει τα χρήματά του, αλλά ολόκληρη η Ευρωζώνη. Ο λόγος μίας μαζικής ανάληψης καταθέσεων θα εξαφανιζόταν».

Παράδειγμα οι ΗΠΑ

Ένα άλλο μέτρο που θα έκανε την ΟΝΕ πιο εύρωστη, συνέχισε ο Ρέγκλινγκ, θα ήταν μία περιορισμένη δημοσιονομική δυνατότητά της για την αντιμετώπιση ασύμμετρων σοκ. «Γνωρίζω τον φόβο ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία αμοιβαιοποίηση του χρέους και σε μόνιμες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις, αλλά παραδείγματα από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι αυτό δεν είναι ανάγκη να ισχύει», σημείωσε.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ