Μειώσεις σε 900.000 συντάξεις έως τα τέλη Μαΐου

«Πρωταθλητές» στις μειώσεις οι νέοι συνταξιούχοι

ΟΓΑ: Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες να κάνουν αίτηση για κοινωνικό μέρισμα

Μέχρι τα τέλη Μαΐου υπολογίζεται η ψήφιση από τη Bουλή των νέων μέτρων για την περικοπή 1,8 δισ. ευρώ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη, διαμέσου της εφάπαξ κατάργηση από την 1/1/2019 της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις, η οποία θα προκύψει από τον επανυπολογισμό τους.

Μέχρι τις 31/9/17 ο επανυπολογισμός των συντάξεων

Σύμφωνα με τον νόμο και τη σχετική υπουργική απόφαση, η διαδικασία επανυπολογισμού όλων των συντάξεων θα ολοκληρωθεί έως τις 31/9/17 και κάθε καταβαλλόμενη ή καταβλητέα κατά την 12/5/2016 κύρια σύνταξη.

Απώλειες τουλάχιστον στο 1/3 του συνόλου των συνταξιούχων

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, από το σύνολο των 2,7 εκατ. συντάξεων κινδυνεύει με απώλειες περίπου το 1/3 των σημερινών συνταξιούχων, δηλαδή 900.000 δικαιούχοι.

Το βασικό σενάριο του υπουργείου προβλέπει τη δημιουργία ενός πλαφόν, δηλαδή ενός «κόφτη», ο οποίος θα λειτουργεί ως «δίχτυ προστασίας» και θα οριοθετεί τον νέο μηχανισμό περικοπών ώστε αυτές να μην υπερβαίνουν, για παράδειγμα, το 20% με 22%.

Μεγάλοι χαμένοι οι νέοι συνταξιούχοι

Οι μεγάλοι χαμένοι των περικοπών θα είναι οι νέοι συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι υπέβαλαν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου του 2016, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει σημαντικές διαφοροποιήσεις στον τρόπο υπολογισμού των νέων κύριων συντάξεων.

Μειώσεις και σε κατώτατες συντάξεις και συντάξεις χηρείας

Ταυτόχρονα με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, ακόμη και οι κατώτατες συντάξεις με 15ετία σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στις συντάξεις χηρείας, θα ξεκινούν από 195,90 ευρώ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα χορηγείται μόνο για τρία χρόνια και μειωμένη στο 50%.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ