«Τσεκούρι» στις συντάξεις χηρείας

Κάτω από το 50% της σύνταξης του θανόντος η συντάξεις χηρείας

Ποιοι συνταξιούχοι δεν πήραν αναδρομικά ενώ τα δικαιούνταν

Μεγάλες ανατροπές στις συντάξεις χηρείας που αιτήθηκαν οι σύζυγοι θανόντων μετά τις 13/5/2016 κρύβει ο νόμος Κατρούγκαλου και οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι που καθορίζουν τα οριστικά ποσά που δικαιούνται να λάβουν τόσο οι επιζώντες σύζυγοι όσο και τα τέκνα αυτών εφόσον είναι ανήλικα ή σπουδάζουν και δεν έχουν υπερβεί το 24ο έτος.

Κάτω από το 50% της σύνταξης του θανόντος η σύνταξη χηρείας

Το ποσό για τις νέες συντάξεις χηρείας, αυτές δηλαδή που αφορούν θανάτους μετά τις 13/5/2016, στην πραγματικότητα δεν θα είναι στο 50% του σύνταξης του θανόντος, αλλά σε μικρότερο ποσοστό. Οι επιζώντες σύζυγοι θα λάβουν το 50% της σύνταξης. Όμως, η σύνταξη πρώτα θα επανυπολογιστεί με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου, όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Αυτό σημαίνει ότι αν για παράδειγμα ο θανών έπαιρνε σύνταξη 1.000 ευρώ, αυτή θα επανυπολογιστεί. Μετά τον επανυπολογισμό της θα δοθεί το 50% στον επιζώντα σύζυγο. Αν υπάρχουν ανήλικα παιδιά, θα μοιραστούν το υπόλοιπο 50% (25%+25%) μέχρι να ενηλικιωθούν.

Ετσι αν τα 1.000 ευρώ γίνουν 800 ευρώ μετά τον επανυπολογισμό, η χήρα θα πάρει το 50% των 800 ευρώ, δηλαδή τα 400 ευρώ.

Η προσωπική διαφορά 200 ευρώ που θα προκύψει με τον επανυπολογσμό της σύνταξης από τα 1.000 στα 800 ευρώ, είναι πολύ πιθανόν να φύγει άμεσα και όχι το 2019.

Το σοκ δεν είναι όμως μόνο στα ποσά, αλλά και στις προϋποθέσεις καταβολής τους. Πολλοί δικαιούχοι χηρείας εξακολουθούν να αγνοούν ότι οι προϋποθέσεις είναι πολύ πιο αυστηρές απ’ ό,τι πριν τον νόμο Καρούγκαλου. Δυστυχώς θα βρεθούν προ εκπλήξεων όταν διαπιστώσουν ότι θα λάβουν μικρότερο ποσοστό από το 50% της σύνταξης που καταβαλλόταν. Καθώς και ότι μετά από μια τριετία αυτό το ποσοστό μπορεί να μειωθεί στο 25%. Ή ακόμη χειρότερα η σύνταξη να ανασταλεί πλήρως και να επαναχορηγηθεί στα 67.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ