ΕΔΣ: Έως και 3 μηνιάτικα θα χάσουν από το 2019 οι συνταξιούχοι

ΕΔΣ: Έως και 3 μηνιάτικα θα χάσουν από το 2019 οι συνταξιούχοι

Για συνεχιζόμενες επιθέσεις στα εισοδήματα των συνταξιούχων κάνει λόγο το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΔΣ) και οργανώνει διαδήλωση έξω από Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στις 6 Οκτωβρίου 2017, τη μέρα που θα κρίνεται η συνταγματικότητα του «επανυπολογισμού συντάξεων» με το νόμο Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, 7 ανατροπές δρομολογούνται στις συντάξεις από την επόμενη χρονιά και θα έχουν ως αποτέλεσμα να χαθούν ως και 3 μηνιάτικα για χιλιάδες συνταξιούχους. Oρόσημο, η μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων που θα εφαρμοστεί  από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Οι συνταξιούχοι, λόγω των Μνημονίων, έχουν συνολικές περικοπές έως και 70% στα εισοδήματά τους, αναφέρει το «Δίκτυο Συνταξιούχων» τονίζοντας ότι «θα χάσουν έως 3 συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, του παγώματος των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και, τέλος, της κατάργησης του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους».

Οι 7 νέες ανατροπές προκαλούνται κυρίως από το νόμο Κατρούγκαλου και έχουν τα εξής αποτελέσματα:

1. Βγαίνουν μικρότερες ως και κατά 30% οι νέες συντάξεις για αιτούντες συνταξιοδότηση από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά. Τις μεγαλύτερες μειώσεις έχουν με το νέο νόμο:

 • Δημόσιοι υπάλληλοι, ιδίως όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στις κατηγορίες πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης.
 • Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές, από 1.500 ευρώ και πάνω, που καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης έπειτα από τουλάχιστον 30 χρόνια ασφάλισης.
 • Ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες, καθώς χάνουν τουλάχιστον 220 ευρώ.
 • Ασφαλισμένοι στο ΤΑΕ που προέρχονται από τις δύο ανώτατες κατηγορίες και αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.
 • Ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.

2. Επέρχεται απώλεια ως 300 ευρώ από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2019

Ορατός είναι ο κίνδυνος να υπάρξει και πλήρης περικοπή της διαφοράς. Με την ήδη ψηφισμένη ρύθμιση παλαιοί συνταξιούχοι ευθυγραμμίζονται με τους νέους. Χάνουν άμεσα έτσι έως 18% της κύριας και της επικουρικής σύνταξης. Ωστόσο, οι μειώσεις δεν θα είναι 18%, αλλά φτάνουν και στο 25%, γιατί δεν κόβεται μόνο σύνταξη, λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων.

3. Ερχεται άγριο τσεκούρι στο ΕΚΑΣ, όπως αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν νέα περικοπή το 2018, καθώς κόβονται άλλα 238 εκατ. ευρώ από το επίδομα και θα πληρωθούν μόλις 85 εκατ. ευρώ για όσους συνεχίσουν να το λαμβάνουν και την επόμενη χρονιά. Οι δικαιούχοι σήμερα είναι περίπου 210.000 και θα μείνουν για το 2018 περίπου οι 70.000. Τα νέα κριτήρια θα μειώνουν και τα όρια εισοδήματος αλλά και τα ποσά του ΕΚΑΣ, καθώς αυτό το μικτό σύστημα περικοπής το έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση.

4. Ενεργοποιείται η διάταξη για μειώσεις επικουρικών

Το 20% των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων (δηλαδή 25.000 επί συνόλου 127.000) αναμένεται να αποδοθούν μειωμένες κατά 10% (του Δημοσίου) έως 20% (του ιδιωτικού τομέα). Η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του
2019. Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τις επικουρικές προβλέπεται συντελεστής 0,45 (δηλ. χαμηλότερος από το σημερινό) για τον υπολογισμό της συγκεκριμένης κατηγορίας εν αναμονή συντάξεων με αίτηση από 1ης/1/2015 και μετά. Αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο να εκδοθούν οι πρώτες επικουρικές συντάξεις μετά από ενάμισι έτος στην ουρά, αλλά με μειώσεις-σοκ.

5. Ερχονται μειώσεις διαρκείας στα εφάπαξ

Περίπου 65.000 εκκρεμή εφάπαξ του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα (τα οποία αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μετά την 1η/9/2013) θα μειωθούν έως και 20%. Η απονομή αυτών των εφάπαξ θα ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο του 2018. Για το χρόνο ασφάλισης από 1ης/1/2015 και μετά, αντί εφάπαξ θα επιστρέφονται εισφορές με συνεχείς κατ’ έτος μειώσεις.

6. Παγώνει η οποιαδήποτε ονομαστική αύξηση συντάξεων

Κανείς δεν θα πάρει εισοδηματική αύξηση ως και το 2022.

7. Αναμένεται σοκ από την έκδοση των πρώτων οριστικών συντάξεων χηρείας με βάση το νόμο Κατρούγκαλου

Οι περίπου 15.000 δικαιούχοι των νέων ψαλιδισμένων συντάξεων χηρείας περιμένουν στην ουρά εδώ και ενάμιση χρόνο. Τον Νοέμβριο του 2016 έλαβαν προσωρινές συντάξεις ύψους 345 ευρώ μηνιαίως. Αλλά η οριστική θα είναι μικρότερη σε πάρα πολλές περιπτώσεις και θα τους ζητηθεί να επιστρέψουν τη διαφορά.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ