Σύζευξη δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας

Στέργιος Πιτσιόρλας: Τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες να λάβουν τη θέση που τους αξίζει

Σύζευξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας

Η σύζευξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητη για να αναπτύξουμε όλα τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας ώστε να εξελιχθεί σε πραγματικό κόμβο για τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια και για να διαμορφώσουμε μια εξωστρεφή οικονομία που χαρακτηρίζεται από βιώσιμη ανάπτυξη.

Αυτά υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας σε πάνελ διαλόγου στην σημερινή ετήσια εκδήλωση των Bravo Sustainability Awards 2017 με θέμα «Δημιουργούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ την Ελλάδα του ΑΥΡΙΟ» κατά την διάρκεια της οποίας έγινε και η απονομή βραβεύσεων σε επιχειρήσεις που ξεχώρισαν για την κοινωνική τους δράση.

Στέργιος Πιτσιόρλας: Τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες να λάβουν τη θέση που τους αξίζει

Ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε στα αίτια που μας οδήγησαν στην κρίση για να προχωρήσουμε προς την ανάπτυξη ναι να λάβουν το ρόλο που τους αξίζει τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.

«Είμαστε στην αφετηρία, πετύχαμε προσαρμογή των δεδομένων της ελληνικής οικονομίας και όλοι οι δείκτες μας επιτρέπουν την εκκίνηση» είπε ο κ. Πιτσιόρλας.

«Επενδύσεις με διεθνείς συμμαχίες και κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα»

Σχετικά με την αξιοποίηση των γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων της χώρας ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι στους βασικούς τομείς των υποδομών η κυβέρνηση σχεδιάζει τις επενδύσεις με διεθνείς συμμαχίες και κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα καθώς «ο κρατικός προϋπολογισμός είναι πενιχρός αλλά και τα ευρωπαϊκά προγράμματα συρρικνώνονται χρόνο με το χρόνο οπότε αυτό που πρέπει να αξιοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε είναι ο ιδιωτικός τομέας»

Ως παράδειγμα ανέφερε τη διαχείριση απορριμμάτων «…είμαστε σε θέσης ντροπής θέλουμε πάνω από 2 δις ευρώ για έργα σε αυτό τον τομέα και τα διαθέσιμα είναι 800 εκατ. ευρώ. Είναι φανερό ότι δεν φτάνουν και πρέπει να συνδυαστούν η σύμπραξη ιδιωτικού με δημόσιο τομέα» όπως είπε ενώ πρόσθεσε ακόμη ένα παράδειγμα, ότι στη χώρα μας λειτουργούν 33 αυτόνομα ενεργειακά συστήματα και ξοδεύουμε εκατομμύρια για μαζούτ στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής , κάθε χρόνο, καθώς δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα διασύνδεσης του συστήματος.

Κωνσταντίνος Μίχαλος: Δεν μπορεί να υπάρξει επιχειρηματική‬ επιτυχία, μέσα‭ ‬ σε κοινωνίες‭ ‬που πάσχουν

Στο ίδιο πάνελ συζήτησης ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος ανέφερε πως η άποψη ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι το μέσο «ανταπόδοσης» των επιχειρήσεων στην ‬κοινωνία ‬διαιωνίζει‭ ‬ένα‭ ‬παλιό ‬σχήμα. Τοποθετεί τις επιχειρήσεις απέναντι στην κοινωνία. Μετατρέπει τη βιώσιμη ανάπτυξη σε εξωτερική υποχρέωση για τις επιχειρήσεις, ενώ οφείλει να είναι κομμάτι της ταυτότητάς της. ‭”Η πραγματικότητα είναι ότι: δεν μπορεί να υπάρξει επιχειρηματική‬ επιτυχία, μέσα‭ ‬ σε κοινωνίες‭ ‬ που πάσχουν. Αντίστοιχα, όμως, δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική και κοινωνική πρόοδος, χωρίς υγιείς επιχειρήσεις” σημείωσε ο ίδιος.

«Όλοι έχουν ευθύνες για τη βιώσιμη ανάπτυξη»

Επίσης υπογράμμισε ότι όλοι έχουν ευθύνες και υποχρεώσεις για να είναι βιώσιμη η ανάπτυξη: “και ‭κράτος‭ ‬ ‭ ‬δεν‭ ‬‬απαλλάσσεται‭ ‬‬από‭ ‬‬τις‭ δικές‭ ‬του‭ ‬ευθύνες‭ ‬για‬ οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. ‭Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να παράγουν κοινωνικό μέρισμα,‬ για να στηρίξουν τις τοπικές οικονομίες και τις τοπικές κοινωνίες, απαραίτητη ‭ ‬προϋπόθεση ‭ ‬είναι ‭ ‬να ‭ ‬παραμείνουν ‭ ‬στη ‭ ‬ζωή. ‭Και αποτελεί ‭ ‬κυρίως‭ ‬ ‭ ‬ευθύνη‭ ‬της‭ ‬Πολιτείας‭ ‬‬να διασφαλίσει συνθήκες επιβίωσης.‭ ‬Να ‭‬διασφαλίσει ένα‭ ‬σταθερό περιβάλλον‭ ‬ και να ολοκληρώσει‭ ‬ ‭ ‬τις‭ ‬ ‭ ‬μεταρρυθμίσεις‭ ‬‬που ‬απαιτούνται‭ για‭ ‬την ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας”.

Οι βραβεύσεις

Τα βραβεία έλαβαν οι:

 • Εθνική Τράπεζα για τη νέα πτέρυγα χειρουργείων στο γενικό νοσοκομείο Ευαγγελισμός
 • Quest για το εκκολαπτήριο του ομίλου για τη νεανική επιχειρηματικότητα
 • IMERYS για τα σηματοδοτημένα μονοπάτια της Μήλου
 • Τεχνική προστασία Περιβάλλοντος για τη διάσωση προσφύγων δωρεάν διάθεση σκάφους.
 • 3Μ για ένα διαμορφωμένο όχημα κέντρο εκπαίδευσης για τους νέους τρόπους εργασίας με. Τεχνική ασφάλεια και προστασία περιβάλλοντος
 • Μύλοι Θράκης για το μουσείο και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα
 • Περιφερειακή Ενότητα Δράμας για να είναι ελκυστικός προορισμός οίνου και γεύσης-“Δραμοινογνωσία”
 • Δήμος Αγίου Δημητρίου για το Δημοτικό λαχανόκηπος
 • Δήμος Καματερού για προγράμματα δια βίου μάθησης για την τρίτη ηλικία και τη διαγενεακή επικοινωνία
 • Make A Wish για το πρόγραμμα “Αστέρι της Ψυχής”
 • Praksis για το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων Αθήνας
 • Περιοδικο δρόμου “Σχεδία”

Τιμητική διάκριση δόθηκε στην Αρχιεπισκοπή, την Τράπεζα της Ελλάδος, τον όμιλο ΣΚΑΙ για το “όλοι μαζί μπορούμε”, στα Ελληνικά Πετρέλαια και στον όμιλο Μυτιληναίος.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ