ΤΑΙΠΕΔ: Η πρόοδος στους διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων

Στάση αναμονής η LAMDA DEVELOPMENT για το Ελληνικό

Για πρόοδο στους διαγωνισμούς αξιοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, κατά το 1ο τρίμηνο του 2017, με στόχο την επιτάχυνση υπογραφής των τελικών συμβάσεων, κάνει λόγο στη σχετική έκθεσή του το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Μεταξύ άλλων στην έκθεση προόδου του ΤΑΙΠΕΔ που αφορούν σε συμβάσεις αποκρατικοποιήσεων για τις υποδομές και για το εταιρικό χαρτοφυλάκιο περιγράφονται τα ακόλουθα:

ΤΡΑΙΝΟΣΕ

 • Στις 18 Ιανουαρίου 2017 υπογράφηκε μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A η σύμβαση πώλησης μετοχών αναφορικά με την πώληση του 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.

ΕΕΣΣΤΥ ΑΕ

 •  Στις 24 Ιανουαρίου 2017 το ΔΣ το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε κατόπιν σχετικών εισηγήσεων τω συμβούλων και των αιτήματος ενδιαφερόμενου επενδυτή την παράταση της καταληκτικής προσφοράς για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΕΣΣΤΥ ΑΕ και ορίστηκε νέα καταληκτική ημερομηνία η 30 Ιουνίου 2017.

Μαρίνα της Πύλου

 •  Σε εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για την παραχώρηση της μαρίνας της Πύλου για 40 έτη. Αναμένεται να υπάρξει μια μικρή παράταση για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών με καταληκτική ημερομηνία περί τον Οκτώβριο του 2017.
 •  Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ η οποία προβλέπει την πώληση του 25% του ΑΔΜΗΕ σε εταιρία με μοναδικό μέτοχο το δημόσιο και του 24% στην κινεζική State Grid και εισαγωγή της Εταιρίας Συμμετοχών που θα κατέχει στο 51% του ΑΔΜΗΕ στο Χρηματιστήριο.

ΔΕΣΦΑ

 •  Στις 16 Μαρτίου 2017 το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Στις 16 Μαϊου αποφασίστηκε η πρόσληψη συμβούλου

Ελληνικό

 •  Από 1 Ιανουαρίου 2017 μέχρι σήμερα είναι σε επεξεργασία σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και τους επενδυτές ένα Μνημόνιο Συνεργασίας για τον χειρισμό των αρχαιολογικών ευρημάτων και αρχαιοτήτων στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού Αγίου Κοσμά.

ΟΛΘ

 •  Στις 24 Απριλίου το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε πλειοδότη επενδυτή για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης την ένωση εταιριών Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investments LtD και Terminal Link SAS, ενώ οι διαδικασίες του διαγωνισμού είναι ξεκινήσει από τις αρχές του έτους. Το τίμημα ανήλθε σε 231,926 εκατ. ευρώ ενώ η συνολική αξία της συμφωνίας εκτιμάται σε 1,1 δισ. ευρώ προβλέποντας μεταξύ άλλων υποχρεωτικές επενδύσεις 180 εκατ. ευρώ από τον επενδυτή.

ΟΤΕ

 •  Στις 4 Απριλίου δημοσιεύτηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου στη διαδικασία πώλησης του 5% που κατέχει το Ταμείο στον ΟΤΕ.

Περιφερειακά αεροδρόμια

 •  Στις 11 Απριλίου 2017 επήλθε η ημερομηνία έναρξης παραχώρησης των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων στην κοινοπραξία FRAPORT η οποία είχε ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής στις 25 Νοεμβρίου 2014

ΕΥΔΑΠ-ΕΥΔΑΘ

 • Στις 12 Απριλίου δημοσιεύτηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου για τις δυνατότητες αξιοποίησης της συμμετοχής του Ταμείου 11% στην ΕΥΔΑΠ και 24% στην ΕΥΑΘ

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

 •  Στις 30 Μαϊου 2017 υπεβλήθη η οικονομική προσφορά στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Το ΔΣ ζήτησε βελτιωμένη προσφορά η οποία υποβλήθηκε την ίδια ημέρα και ανήλθε σε 600 εκατ. ευρώ η οποία και έγινε αποδεκτή.

Παράλληλα μια σειρά από δημοπρασίες για την αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώθηκαν.

Όπως προκύπτει από την έκθεση προόδου, το πρώτο τρίμηνο του 2017 το ΤΑΙΠΕΔ κατέγραψε ζημιές 1,175 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 966 χιλιάδων ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2016.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ