«Μαζική συμμετοχή για ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Η νέα προοδευτική παράταξη έχει αυτόνομη πορεία και δεν ανασυγκροτείται στοχεύοντας να γίνει κυβερνητικός εταίρος είτε του Μητσοτάκη είτε του Τσίπρα

Θεοχαρόπουλος: Στοχος η 2η θέση στις εκλογές για το Κίνημα Αλλαγής

«Σε τρεις ημέρες γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς με την εκλογή επικεφαλής από την βάση που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο αλλαγών στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο οι προοδευτικοί πολίτες με τη μαζική συμμετοχή τους να ισχυροποιήσουν το εγχείρημα, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, ανεξαρτήτως του τι θα ψηφίσουν την Κυριακή», σημειώνει σε άρθρο του στην εφημερίδα τα «Νέα» ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Ανάγκη να προηγηθεί της εκλογής επικεφαλής η δημιουργία του ενιαίου φορέα

«Πριν δύο χρόνια, η ΔΗΜΑΡ μαζί με το ΠΑΣΟΚ κάναμε το πρώτο σημαντικό βήμα, συγκροτώντας τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και ανοίγοντας το δρόμο για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Σε όλη αυτή την πορεία δεν έχω κρύψει και τον προβληματισμό μου για ορισμένα θέματα, όπως για την ανάγκη να προηγηθεί της εκλογής επικεφαλής η δημιουργία του ενιαίου φορέα.

Επίσης, πρότεινα η βάση όλης της κεντροαριστεράς να κληθεί να αποφασίσει και για την μορφή του φορέα, με «διπλή κάλπη». Η υιοθέτηση της πρότασης αυτής θα συνέβαλε με τον πιο δημοκρατικό τρόπο στην υπέρβαση των αντιφάσεων που εμφανίζονται αλλά κυρίως στην διεύρυνση της συμμετοχής στις κάλπες», σημειώνει ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς, «σήμερα όμως δεν είναι η ώρα για μεμψιμοιρίες. Είναι η ώρα για δράση, για συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών στις εκλογές χωρίς δεύτερες σκέψεις. Αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως τους πολίτες είναι η πρόταση για το αύριο, με σαφή οριοθέτηση τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος φορέας δεν πρέπει να ετεροπροσδιορίζεται σε κανένα θέμα, ιδίως σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχουμε εμπιστοσύνη στις δικές μας θέσεις, αρχές και αξίες».

Όσον αφορά τα διάφορα μετεκλογικά σενάρια ο κ. Θεοχαρόπουλος σημειώνει πως:

«Η νέα προοδευτική παράταξη έχει αυτόνομη πορεία και δεν ανασυγκροτείται στοχεύοντας να γίνει κυβερνητικός εταίρος είτε του Μητσοτάκη είτε του Τσίπρα. Ταυτοχρόνως η κεντροαριστερά ενδιαφέρεται για την πολιτική σταθερότητα, είναι υπεύθυνη δύναμη που δεν επιθυμεί την πολιτική αβεβαιότητα. Για αυτό μετά από τις εκλογές αν δεν μπορεί να σχηματισθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, η νέα προοδευτική παράταξη αν λάβει διερευνητική εντολή θα προτείνει ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης στα δημοκρατικά φιλοευρωπαϊκά κόμματα».

Όπως σημειώνει ο κ. Θεοχαρόπουλος «σ’ όλη την πορεία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν εκλέγουμε μόνο επικεφαλής αλλά χτίζουμε την ενιαία προοδευτική παράταξη. Για αυτό η πλήρης αφοσίωση της νέας εκλεγμένης ηγεσίας στο εγχείρημα είναι απολύτως απαραίτητη. Επίσης, η ηγεσία οφείλει να προωθήσει άμεσα την συγκρότηση ενιαίου φορέα με τάσεις και υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων. Να εγγυηθεί και να προωθήσει εμπράκτως την ενότητα και την ανανέωση. Να προωθήσει την άμεση ενοποίηση των κοινοβουλευτικών ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και ΠΟΤΑΜΙΟΥ σε μία ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του νέου φορέα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει εκτός Βουλής ο νέος φορέας και εντός Βουλής άλλη εικόνα με τα υφιστάμενα κόμματα».

«Είναι πραγματικά στο χέρι μας οι διεργασίες στην κεντροαριστερά να αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική εξέλιξη που θα οδηγήσει σε έναν ισχυρό φορέα, στην αλλαγή των συσχετισμών και σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό», καταλήγει ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας στον υπο διαμόρφωση νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ