Θεσσαλονίκη: Εντός του Φεβρουαρίου το χρονοδιάγραμμα πληρωμής ορυζοπαραγωγών

ryzoparagwgos

Στα μέσα του Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι θα οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα και ο τρόπος πληρωμής των ορυζοπαραγωγών -272 στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και συνολικά 400 πανελλαδικά- στους ποίους οφείλονται χρήματα από την εταιρεία εμπορίας ρυζιού και οσπρίων των αδελφών Κανάκα. Με αφορμή τις αντιδράσεις των καλλιεργητών, που έχουν ήδη ακολουθήσει τη νομική οδό, ο διαχειριστής της εταιρείας, Δημήτρης Κανάκας, επανέλαβε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η επιχείρηση «δεν πάει για πτώχευση» και επανέλαβε ότι η αδυναμία πληρωμής των παραγωγών οφείλεται αποκλειστικά και μόνο «σε έλλειψη οικονομικής ρευστότητας».

«Αντιλαμβάνομαι πλήρως τους παραγωγούς και τη δυσκολία στην οποία έχουν περιέλθει. Προσπαθούμε να αποδεσμεύσουμε ρύζι, αλλά και άλλα προϊόντα, αξίας πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ. Θέλουμε πίστωση χρόνου. Δεν θα χάσουν τα λεφτά τους» υπογράμμισε ο κ. Κανάκας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον κ. Κανάκα, με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ η έλλειψη ρευστότητας και η καθυστέρηση πληρωμής των ορυζοπαραγωγών προέκυψε από την ακύρωση συμφωνίας ύψους 9 εκατ. ευρώ, η οποία αφορούσε την εξαγωγή 12.500 τόνων ρυζιού στη Λιβύη. «Δεν έχουμε καταστραφεί. Ζητήσαμε επανειλημμένα από τους παραγωγούς με τους οποίους συνομιλούμε και συνεργαζόμαστε για περισσότερα από δέκα χρόνια, να βάλουν πλάτη να ξεπεράσουμε τη δυσκολία» σημείωσε και προσέθεσε ότι η εταιρεία λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια και τα τελευταία τρία ο τζίρος της διαμορφώνεται σε 17,5 εκατ. ευρώ. «Δεν έχουμε τραπεζικό δανεισμό, ούτε και χρωστάμε στο κράτος, ενώ συνεργαζόμαστε με 2.500 προμηθευτές και παραγωγούς. Στηρίζουμε την αγροτική οικονομία στην ευρύτερη περιοχή και με την πρώτη δυσκολία κάποιοι μας σταυρώνουν;» διερωτήθηκε και διευκρίνισε ότι στόχος της διοίκησης είναι να ζωντανέψει και πάλι την εταιρεία εντός ελληνικών συνόρων και «θα το κάνουμε».

Ορυζοπαραγωγοί των περιοχών της Δυτικής Θεσσαλονίκης ζήτησαν εισαγγελική παρέμβαση, προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες για την εκδίκαση 110 υποθέσεων που έχουν κατατεθεί σε ποινικό (50) και αστικό (60) επίπεδο, κατά της εταιρείας των αδελφών Κανάκα. Σύμφωνα με τον αγρότη Αδένδρου Θεσσαλονίκης, Γιώργο Κωστούδη, οι ορυζοπαραγωγοί διεκδικούν 9 εκατ. ευρώ, που οφείλονται σε 272 οικογένειες της ευρύτερης περιοχής, για την παραγωγή του 2016.

Πανελλαδικά, υπολογίζουν ότι η εταιρεία αδελφοί Κανάκα οφείλει περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ σε 400 παραγωγούς.

Σύμφωνα με τον ορυζοπαραγωγό, Κώστα Ανεστίδη, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων, το ποσό που έχει εγγραφεί στον «Τειρεσία» από σφραγισμένες επιταγές ανέρχεται στα 4,8 εκατ. ευρώ, ενώ πολλοί είναι οι παραγωγοί που βρίσκονται “στον αέρα”, αφού είτε δεν προχώρησαν στο σφράγισμα των επιταγών είτε δεν έλαβαν καν επιταγές.

 

Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ