Με θετικές επιπτώσεις για την οικονομία υπό όρους η συμφωνία

Πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία τονίζει το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής

κοινοβουλευτικό Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους

Ως ένα πρώτο βήμα προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία, την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την μελλοντική έξοδο της χώρας στις αγορές, αποτελεί η τεχνική προκαταρκτική συμφωνία με τους Θεσμούς η οποία ανοίξει το δρόμο για την οριστική τεχνική συμφωνία (Staff Lenel Agreement). Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων στην έκθεση του για το πρώτο τρίμηνο του έτους (Ιανουάριος – Μάρτιος 2017) το κοινοβουλευτικό Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους. Υπό όρους, υπάρχει ελπίδα να γυρίσει η χώρα σελίδα, εκτιμά το Γραφείο. Σημειώνεται ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε λίγο πριν δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση η οποία παρουσιάζει και αξιολογεί τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της την εξέλιξη αυτή.

Χαμηλότεροι των προσδοκόμενων οι ρυθμοί ανάπτυξης

Σε ότι αφορά στο πρώτο τρίμηνο, η έκθεση συμπεραίνει ότι η οικονομία δεν επέστρεψε σε στέρεη ανάκαμψη παρά τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί επίσημα και ότι « παραμένει σε μια ασταθή κατάσταση που απειλεί να μετατραπεί σε νέα ύφεση». Οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι κατά την διάρκεια των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής η ελληνική οικονομία εμφανίζει χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τους στόχους που προβλέπονται σ αυτά, ενώ ειδικότερα για το πρώτο τρίμηνο εντοπίζει «συμπτώματα οικονομικής αναιμίας», τόσο στη σφαίρα της παραγωγής όσο και σ’ αυτήν της κατανάλωσης. Σ’ αυτά κατατάσσει τα ακόλουθα:

Πιέσεις στην ιδιωτική κατανάλωση

Η ιδιωτική κατανάλωση δέχθηκε πιέσεις στο τέλος του 2016 και τον πρώτο μήνα του 2017 με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από το λιανικό εμπόδιο.
Η κατάσταση στις επενδύσεις είναι συγκεχυμένη. Αναγγέλλονται μεν επενδυτικά σχέδια κυρίως στον τουρισμό, σε σούπερ μάρκετ και σε υποδομές (λόγω ιδιωτικοποιήσεων), αλλά γενικά η αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας και την έκβαση των διαπραγματεύσεων, καθιστούν επιφυλακτικούς πολλούς επενδυτές.
Οι εξαγωγές (και λόγω των δομικών τους προβλημάτων) αδυνατούν να παίξουν τον ρόλο της ατμομηχανής, έστω βοηθητικής.

Νέοι κίνδυνοι παραμονεύουν λόγω ΔΕΗ και ΕΦΚΑ

Παράλληλα, όπως σημειώνεται, διαπιστώνονται νέοι κίνδυνοι λόγω των δυσκολιών σε ΔΕΗ, ΕΦΚΑ και αλλού.

Η έκθεση αναφερόμενη στις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης το 2017, θεωρεί απίθανη την επίτευξη του αρχικού στόχου για ρυθμό 2,7%. Σημειώνει πάντως ότι διάφοροι οργανισμοί προβλέπουν ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ μεταξύ 0,5% και 2,2%.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ