Στήριξη Τραμπ για επενδύσεις και χρέος στην Ελλάδα

Στήριξη Τραμπ για επενδύσεις και χρέος στην Ελλάδα

Θα ήθελα να ξεκινήσω με ένα σχόλιο. Ρεκόρ στο χρηματιστήριο, που έφθασε για πρώτη φορά στις 23.000 μονάδες. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ευχόμαστε και η Ελλάδα να μπορέσει να κάνει σύντομα αντίστοιχα ρεκόρ», ανέφερε ξεκινώντας την τοποθέτησή του κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στον κήπο του Λευκού Οίκου ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Ντόναλντ Τραμπ: Ο έλληνας πρωθυπουργός είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος που κατάφερε κάτι πραγματικά ιδιαίτερο

«Με μεγάλη μου τιμή καλωσόρισα τον Έλληνα πρωθυπουργό», συνέχισε ο κ. Τραμπ. «Είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος που κατάφερε κάτι πραγματικά ιδιαίτερο. Είμαστε ευγνώμονες στον Έλληνα πρωθυπουργό και την αντιπροσωπεία του, οι οποίοι Η Ελλάδα είναι το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, της δημοκρατίας της φιλοσοφίας. Οι ΗΠΑ θαυμάζουν αυτή την εξαιρετική κληρονομιά με δέος. Για το λόγο αυτό, η φιλία των ΗΠΑ ήταν μακρά. Ο Θωμάς Τζέφερσον είχε γράψει ότι στην αυγή του ελληνικού κράτους δεν υπήρχε κάποιος να το συμπαθεί περισσότερο για την επιτυχία του εκτός από τους αμερικανούς. Τα λόγια του Τζέφερσον ισχύουν μέχρι σήμερα», είπε ο κ. Τραμπ και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα πρόσθεσε ότι τον περασμένο Μάρτιο γιορτάστηκε στον Λευκό Οίκο η γιορτή της ελληνικής ανεξαρτησίας. «Περάσαμε καταπληκτικά», είπε.

«Έχουμε μια κοινή δέσμευση υπέρ της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας. Και υπάρχουν ενώπιον μας πολλές ευκαιρίες. Με τον κ. πρωθυπουργό ολοκληρώσαμε μια εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική συνάντηση για θέματα ενέργειας άμυνας εμπορίου», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος ενώ ευχαρίστησε τον «Έλληνα πρωθυπουργό και τους Έλληνες οι οποίοι φιλοξενούν αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις στη βάση της Σούδας. Και να τους συγχαρώ γιατί δαπανούν το 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές τους δαπάνες».

«Έχω επίσης ενημερωθεί», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος, ότι υπάρχει μια πιθανή πώληση προς την Ελλάδα για την αναβάθμιση του στόλου των ελληνικών αεροσκαφών F16, συμφωνία που θα φθάσει ως τα 2,4 δισ. ευρώ, θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και την συνεργασία μας».

Διευκρινίσεις Π.Καμμένου για τα 2,4 δισ.

Διευκρινίσεις στο θέμα αυτό έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος , με ανάρτηση στο twitter, αναφέροντας πως «η οροφή για την αναβάθμιση των F-16 από τον προϋπολογισμό είναι 1,1 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά» .

Υποστήριξη για το χρέος

«Οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα τους. Ενθάρρυνα τον κύριο πρωθυπουργό να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επιβεβαίωσα την υποστήριξη μας για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος», υπογράμμισε στην συνέχεια ο Τραμπ.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα παρέχει τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις και εμπορικές συναλλαγές από πλευράς των ΗΠΑ και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο πρωθυπουργό, τους προκατόχους του και βεβαίως τον ελληνικό λαό, για την προσπάθειά τους να επιστρέψουν στην ευημερία και τη σταθερότητα.

Ο Τραμπ για τα θέματα ενέργειας

«Εκτιμούμε» είπε, «τη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, την υποστήριξη που παρέχει στο έργο του ΤΑΠ του αγωγού Ελλάδας -Βουλγαρίας και του αγωγού υγροποιημένου αερίου προκειμένου να υπάρξει διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας για το φυσικό αέριο, όπως επίσης και πιθανές εξαγωγές υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ το οποίο ήδη συμβαίνει και θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις μας. Θα εξασφαλίσουμε έτσι επιπλέον θέσεις εργασίας για τους σκληρά εργαζόμενους πολίτες μας και επίσης, είμαι πολύ υπερήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ τον επόμενο χρόνο. Αυτή η έκθεση θα καταδείξει την καινοτομία των αμερικανικών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο και βεβαίως, προσδοκούμε να στείλουμε μία υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία στην Ελλάδα στην Διεθνή Έκθεση.

«Θα οικοδομήσουμε πάνω στις κοινές μας αξίες και στην κοινή μας ιστορία για να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον ασφαλείας και για τα δύο έθνη μας»

Κύριε πρωθυπουργέ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την παρουσία σας εδώ για την συνεργασία σας και την συνεργασία σας στην αντιμετώπιση των κοινών μας ζητημάτων. Απήλαυσα τις συζητήσεις που είχαμε και θέλω να έχουμε μια θερμή συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Θα οικοδομήσουμε πάνω στις κοινές μας αξίες και στην κοινή μας ιστορία για να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον ασφαλείας και για τα δύο έθνη μας», υπογράμμισε καταλήγοντας, ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Η Ελλάδα δίνει τρομερές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις ανέφερε ο Ντ.Τραμπ και τόνισε πως «Υπάρχουν προβλήματα οι Έλληνες τα άφησαν πίσω τους και έχουν πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, έχει μεγάλες δυνατότητες και ευχόμαστε να τις αξιοποιήσει πλήρως. Έχουμε στη χώρα μας εξαιρετικούς Έλληνες της Ομογένειας οι οποίοι φέρουν αυτή την κληρονομιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, έχουμε εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα. Μετά από αυτή τη συνέντευξη θα έχουμε συναντήσεις και γεύμα εργασίας. Θα συζητήσουμε και για επιπλέον τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα εμάς. Η ουσία είναι ότι έχουμε μια μακροχρόνια σχέση με την Ελλάδα, έχουμε υπάρξει πάρα πολύ καλοί φίλοι και σπουδαίοι σύμμαχοι και ανυπομονούμε για τη συζήτηση που θα αρχίσει”.

Η Ελλάδα θα κάνει τεράστια άλματα

Απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο της Ελλάδας στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής είπε πως η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο για την σταθερότητα στην περιοχή «και έχω την αίσθηση» είπε, «ότι όταν ξεπεράσει το οικονομικό εμπόδιο θα κάνει τεράστια άλματα. Πιστεύω ότι θα υπάρξει σταθερότητα στην Ελλάδα. Σε αμυντικό επίπεδο η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ. Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ως έθνος έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη σε αυτό που πράττουν αυτή τη στιγμή σε αμυντικό επίπεδο και ξέρω ότι θα είναι σύμμαχός μας για πολλά χρόνια. Ήταν πάντα ένας πολύ αξιόπιστος σύμμαχος και ήμασταν πάντα αξιόπιστοι απέναντί τους. Προσδοκούμε να συνεχίσουμε αυτή τη σχέση για πολλά χρόνια. Θα είμαστε φίλοι για πολλά χρόνια Η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική και προσβλέπουμε, αυτό να γίνει με την Ελλάδα σε ρόλο κλειδί».

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα προσβλέπει σε σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις, καθώς βγαίνει δυναμικά από την κρίση

Η Ελλάδα προσβλέπει σε σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις, καθώς βγαίνει δυναμικά από την κρίση, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων και της συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε πως η χώρα μας ακολουθεί ένα νέο δόγμα πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και αναδεικνύεται σε πυλώνα ασφάλειας και συνεργασίας, χαρακτήρισε την Ελλάδα “αξιόπιστο και χρήσιμο σύμμαχο των ΗΠΑ και επισήμανε την ανάγκη να τερματιστεί η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Μόνιμη ομάδα εργασίας ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομίας Ελλάδας-ΗΠΑ

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι στη συνάντηση των αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της Ελλάδας αποφασίστηκε η δημιουργία μιας μόνιμης ομάδας εργασίας ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομίας, “για να παρακολουθούμε τη δυνατότητα να υπάρξει μια πολύ ουσιαστική συνεργασία και στις επενδύσεις και στην οικονομία, αλλά και σε όλους τους τομείς”, όπως επισήμανε.

Προσέλκυση επενδύσεων

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια βήματα θα κάνει η κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση από την αρχή αποφάσισε να συγκρουστεί με τις βασικές παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και να δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον για νέες επενδύσεις, γατί ξέρει ότι επενδύσεις σημαίνουν δουλειές και μείωση της ανεργίας και επιστροφή νέων επιστημόνων, που έφυγαν στο εξωτερικό, να δουλέψουν στην Ελλάδα.

Γι αυτόν τον λόγο ψήφισε έναν αναπτυξιακό νόμο που δίνει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον για 12 χρόνια και επενδύσεις πολύ μεγάλης αξίας. Απλοποίησε τις διαδικασίες αδειοδότησης επενδύσεων. Θεσμοθέτησε fast track διαδικασίες για τις στρατηγικές επενδύσεις και σε σημαντικές αλλαγές για να χτυπήσει τη γραφειοκρατία στο δημόσιο τομέα, μέσα από την απλοποίηση, ψηφιοποίηση διαδικασιών. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ηγείται μιας task force στο πρωθυπουργικό γραφείο για τις επενδύσεις.

Προχωράει η επένδυση στο Ελληνικό-μήνυμα σε Αμερικανούς επενδυτές

Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος Τραμπ τον ρώτησε τι γίνεται με την επένδυση στο Ελληνικό, για την οποία είχε ενδιαφερθεί και ο ίδιος, ως επιχειρηματίας, στο παρελθόν και είδε τις παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

“Τον ενημέρωσα ότι προχωράει και πολύ γρήγορα θα δούμε την περιοχή να μεταμορφώνεται σε ένα μεγάλο πρότζεκτ στην Ελλάδα το οποίο θέλει να είναι πόλος έλξης και άλλων μεγάλων και σημαντικών επενδύσεων”, επισήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: “Βρισκόμαστε σε ένα σημείο στροφής, όπου οι επενδύσεις μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα να βγούμε οριστικά από την κρίση. Και το μήνυμα που θέλω να δώσω στους Αμερικανούς επενδυτές είναι πως η Ελλάδα δεν είναι μόνο ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός, ίσως ο καλύτερος στον κόσμο, αλλά είναι πια και ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Η Ελλάδα εξέρχεται δυναμικά από την κρίση

“Η Ελλάδα εκπληρώνει σήμερα τρεις βασικούς στόχους που δεν αφορούν μόνο την ίδια, αλλά έχουν ιδιαίτερη σημασία και σε διεθνές επίπεδο”, είπε ο κ. Τσίπρας και οι τρεις αυτοί στόχοι είναι:

Εξέρχεται δυναμικά από την κρίση, σημειώνοντας σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, προσελκύει επενδύσεις, αυξάνει τις εξαγωγές της, αφήνοντας πίσω την κρίση και το οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτή την κρίση.
Η Ελλάδα καθίσταται σήμερα ίσως ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας και συνεργασίας σε μια από τις πιο σημαντικές αλλά και ταυτόχρονα ασταθείς, ευαίσθητες περιοχές στον πλανήτη.
Η Ελλάδα όντας ήδη ισχυρή δύναμη στον τομέα της ναυτιλίας και του τουρισμού καθίσταται σταδιακά σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας.

Πύλη εισαγωγής σχιστολιθικού φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ η Αλεξανδρούπολη

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους αγωγούς φυσικού αερίου, τις μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου και την προοπτική να αποτελέσει η Αλεξανδρούπολη μια σημαντική πύλη εισαγωγής σχιστολιθικού φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός τόνισε πως η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ κι αυτό γιατί η Ελλάδα προσβλέπει:

Στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων.
Στην ακόμα πιο ουσιαστική στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια να βγούμε από τη ν κρίση.

Επίσης, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2018, θα παίξει κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας η Ελλάδα

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει δυναμικά τον ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μόνο εάν “απελευθερωθεί” από τις θεμελιώδεις εθνικές ανησυχίες της στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας και υπογράμμισε πως “οι ΗΠΑ έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν στο ζήτημα αυτό, τόσο στο διπλωματικό όσο και στον αμυντικό τομέα”.

Δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό

“Προσβλέπουμε στο πλαίσιο αυτό στη δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια λύση προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα, που θα δώσει μια νέα προοπτική σε ολόκληρη την περιοχή”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Να τερματιστεί η επικίνδυνη και παραβατική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο

Ταυτόχρονα ο Έλληνας πρωθυπουργός κατήγγειλε την “επικίνδυνη” και “παραβατική” δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, λέγοντας: “Παράλληλα, όμως, τονίζουμε ότι η επικίνδυνη, παραβατική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί. Υπονομεύει καθημερινά τις σχέσεις μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ σε μια ευρύτερα ασταθή περιοχή, σε μια ευαίσθητη περιοχή. Η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο, αλλά θέλω να είμαι σαφής θα προστατεύει και πάντοτε τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έναντι παράνομων διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων”.

Να υπάρξουν μηνύματα και προς την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας

Ο κ.Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και του ευρωπαϊκού της δρόμου, αλλά σημείωσε πως “θα πρέπει να διασφαλίσουμε και να κάνουμε σαφές στη σύμμαχο αυτή χώρα και στη ηγεσία της ότι ο δρόμος της προς την Ευρώπη, η παραμονή και η συνεργασία της με τον δυτικό κόσμο έχει κάποιες υποχρεώσεις που θα πρέπει να τηρεί, κάποιες προϋποθέσεις. Και μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, να συνεργάζεται και να μην φροντίζει να υπάρχουν αντιθέσεις και εντάσεις με σύμμαχες χώρες, όπως η Ελλάδα. Αυτή είναι η βασική μας κατεύθυνση και είχα την ευκαιρία να την αναλύσω στον πρόεδρο Τραμπ, εξηγώντας του την ανάγκη προκειμένου αυτές οι προϋποθέσεις να εκπληρωθούν να υπάρξουν σαφή μηνύματα και προς την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας”

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ