Σε διαγραφή κόκκινων στεγαστικών προσανατολίζονται οι τράπεζες

Το σχέδιο των ελληνικών τραπεζών για την ελάφρυνση του κόκκινου χαρτοφυλακίου τους

Σε διαγραφή κόκκινων στεγαστικών προσανατολίζονται οι τράπεζες

Υπό την απειλή για τους πλειστηριασμούς στα ακίνητα, οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζονται για την πλήρη αξιοποίηση του νέου νομοθετικού πλαισίου με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τη νομική κάλυψη τραπεζικών στελεχών, προχωρώντας σε αναδιαρθρώσεις δανείων, ώστε να μειώσουν τον όγκο στα κόκκινα δάνεια, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθερίας του Τύπου».

Διαχωρισμός δανείων

Το βασικό εργαλείο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη ξεκινήσει να χρησιμοποιούν κάποια πιστωτικά ιδρύματα σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, είναι ο διαχωρισμός του δανείου σε «καλό» και «κακό». Το καλό δάνειο θα εξυπηρετείται μέσω της ρύθμισης και το κακό θα «παγώνει» και θα διαγράφεται μετά τη λήξη του δανείου, εφόσον, φυσικά, ο δανειολήπτης είναι τυπικός στις υποχρεώσεις του και το καλό κομμάτι εξοφληθεί με συνέπεια.

Ενδεικτικό του πώς θα λειτουργεί το νέο μοντέλο είναι το ακόλουθο παράδειγμα:

Για στεγαστικό δάνειο (το οποίο δεν εξυπηρετείται) με ανεξόφλητο υπόλοιπο στα 200.000 ευρώ, με τρέχουσα αξία ενυπόθηκου ακινήτου στα 110.000 ευρώ, ο δανειολήπτης θα μπορεί να πληρώσει τις 110.000 ευρώ και το υπόλοιπο της οφειλής, δηλαδή τα 90.000 ευρώ, θα μπαίνουν σε έναν άλλο λογαριασμό, ο οποίος θα παγώνει για όσα χρόνια διαρκεί η ρύθμιση.

Εάν το συγκεκριμένο δάνειο εξυπηρετηθεί με συνέπεια από τον δανειολήπτη και εξοφληθεί σε ορίζοντα, π.χ., 15ετίας, τότε οι 90.000 ευρώ στον «παγωμένο» λογαριασμό θα διαγράφονται. Σε κάθε περίπτωση, η τράπεζα θα διατηρεί το δικαίωμα να επανεξετάζει τακτικά την εμπορική αξία του ακινήτου (εφόσον αλλάξουν οι συνθήκες και οι τιμές στην κτηματαγορά), ώστε να γίνονται αναπροσαρμογές και στα δύο «κομμάτια» του δανείου.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ