Τσίπρας: Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας

«Περιμένουμε τη στάση Μητσοτάκη για τα αντίμετρα»

Τσίπρας: Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας

Για μια «τεχνική συμφωνία ισορροπημένη και βιώσιμη», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, τονίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση παλεύει μέσω της συνεχούς διαπραγμάτευσης να απεμπλακεί από το πλαίσιο των μνημονίων.

Αλέξης Τσίπρας: Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσων σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι «οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας» και πως όμως «έχουμε ιεραρχήσει τον θεμελιώδη στόχο» που είναι «να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Να τελειώσει οριστικά η περίοδος της ταπεινωτικής επιτροπείας». Υπογράμμισε ότι «αυτός ο στόχος συνιστά το πρώτιστο αριστερό, προοδευτικό και πατριωτικό καθήκον». Είπε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να υλοποιήσουμε αυτόν τον στόχο λαμβάνοντας το οποιοδήποτε κόστος και πως γι’ αυτό η κυβέρνηση δεν άκουσε ποτέ τις φωνές που καλούσαν να υπογράψει ό,τι συμφωνία της φέρνουν οι θεσμοί και πως γι’ αυτό διαπραγματεύτηκε σκληρά, με κάποια σημεία υποχωρήσεις και με άλλα τόσο όμως που θα δώσουν ανάσα σε εκατομμύρια συμπολίτες.

«Εξιτήριο από την επιτροπεία και το τέλος της εποχής των μνημονίων η συμφωνία»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η δύσκολη αυτή πολιτική επιλογή δίνει εξιτήριο από την επιτροπεία και το τέλος της εποχής των μνημονίων. Εξιτήριο, είπε, διότι «η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να κλείσουμε άμεσα τις άλλες σημαντικές εκκρεμότητες», με «πρώτη και βασική εαυτή του χρέους». «Ισχύει» σημείωσε «στο ακέραιο, ότι χωρίς λύση για το χρέος δεν υφίστανται μέτρα» και τόνισε πως «μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μάη, θα πρέπει να έχουν σαφώς περιγραφεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

«Περιμένουμε τη στάση Μητσοτάκη για τα αντίμετρα»

Επισήμανε ότι η δέσμη αντίμετρων θα κατατεθεί ως ξεχωριστό άρθρο στη Βουλή και τόνισε ότι «περιμένουμε φυσικά να δούμε και την τελική στάση του κ. Μητσοτάκη ο οποίος σήμερα δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, γιατί ισχυρίζεται πως αυτά τα θετικά μέτρα είναι απλά ψίχουλα». Σημείωσε ότι «με αυτή του στάση έχει βρεθεί όμως μπροστά σε ένα αδιέξοδο που δημιούργησε ο ίδιος: Είτε θα αρνηθεί να ψηφίσει τα θετικά μέτρα και θα επαναλάβει το ίδιο λάθος που έκανε τον περασμένο Δεκέμβρη όταν καταψήφισε την παροχή της εφ άπαξ 13ης σύνταξης. Είτε θα τα ψηφίσει, αναγνωρίζοντας ότι αυτά τα μέτρα όχι απλά δεν αποτελούν ψίχουλα αλλά μια ουσιαστική στήριξη προς τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις».

«Κλείνει ένας σημαντικός κύκλος της διακυβέρνησής μας με το κλείσιμο της αξιολόγησης»

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την επόμενη μέρα, σημειώνοντας ότι «το κλείσιμο της αξιολόγησης κλείνει ένα σημαντικό κύκλο της διακυβέρνησης μας», εξηγώντας ότι «η παράταση των διαπραγματεύσεων, δέσμευσε χρόνο και φαιά ουσία από τα περισσότερα υπουργεία, που υπό συνθήκες ομαλότητας θα μπορούσαν να παράξουν πολύ πιο αποτελεσματικά, έργο».

«Και θέλω να είμαι καθαρός» είπε, για να τονίσει: «Δεν υπάρχει πλέον για κανέναν ανάμεσα μας, το άλλοθι της διαπραγμάτευσης». Έστειλε μήνυμα ότι «το κυβερνητικό έργο δεν μπορεί να καθυστερεί» και πως «από την επόμενη μέρα και της τυπικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ξεκινάμε την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Ενός σχεδιασμού που ξεδιπλώνεται σε ορίζοντα εξαετίας». Είπε ότι «τα δύο χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές το Σεπτέμβριο του 2019 αλλά και η τετραετία που θα ακολουθήσει αυτή την αναμέτρηση, η οποία θα είναι η πρώτη περίοδος μετά από μια δεκαετία που μια ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να υλοποιήσει έργο εκτός της μέγγενης της επιτροπείας».

«Το Σεπτέμβρη του 2018 η οριστικοποίηση της εντολής του ελληνικού λαού»

Σημείωσε ότι ο Σεπτέμβρης του 2018 θα σημάνει την οριστική υλοποίηση της εντολής που πήρε η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 2015: Να είμαστε εμείς αυτοί που θα διασφαλίσουμε την ομαλή και αμετάκλητη έξοδο της χώρας από την περίοδο των μνημονίων και της επιτροπείας.

«Έχουμε όμως πολλά να κάνουμε τόσο πριν όσο και μετά από το ορόσημο του τέλους του προγράμματος» συνέχισε, προσθέτοντας ότι ο κύκλος της ύφεσης και της αβεβαιότητας δεν θα κλείσει απλά, επειδή κλείνει η αξιολόγηση και ρυθμίζεται το χρέος, για να τονίσει ότι «χρειάζεται σκληρή δουλειά, σοβαρός προγραμματισμός και συντονισμός, ιεραρχήσεις αλλά και συγκρούσεις.

«Βασικό και κεφαλαιώδες ζήτημα η αύξηση των θέσεων εργασίας και η σταδιακή μείωση της ανεργίας»

Το βασικό και κεφαλαιώδες ζήτημα της επόμενης περιόδου είναι η αύξηση των θέσεων εργασίας και η σταδιακή μείωση της ανεργίας στα επίπεδα του μέσου όρου της ΕΕ σε μια πενταετία» υπογράμμισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την εισήγηση του με την προσωπική δέσμευση ότι από την επόμενη εβδομάδα, θα επισκεφθεί κάθε Υπουργείο ξεχωριστά για να λάβει σαφή εικόνα περί των πεπραγμένων αλλά και του σχεδιασμού. «Είναι μια κίνηση απαραίτητη που νομίζω θα βοηθήσει στην καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία της κυβέρνησης» είπε, προσθέτοντας ότι τα χρονοδιαγράμματα των επισκέψεων είναι άλλωστε ήδη έτοιμα, από τον Χ. Βερναρδάκη.
Τα επιτεύγματα

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει καταφέρει ήδη:

 • να περιορίσει σχεδόν κατά 4% την ανεργία
 • να δημιουργηθούν 170.000 νέες θέσεις εργασίας από τη μέρα που ανέλαβαν την εξουσία
 • να καταγραφεί, για πρώτη φορά το Μάρτιο, ότι είναι σχεδόν ίσες οι νέες προσλήψεις μόνιμης εργασίας σε σχέση με τις εκ περιτροπής
 • να έχει περιοριστεί η αδήλωτη εργασία στο 13% όταν βρισκόταν στα επίπεδα του 20% πριν το 2015.

Ένα κομβικό σημείο είναι η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους τόνισε ο επίσης ο πρωθυπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη γίνει οι εξής εμβληματικές παρεμβάσεις:

 • Η πρόσβαση των 2,5 εκ. ανασφάλιστων στην Υγεία
 • Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ
 • Οι προσλήψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό
 • Η θέσπιση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης
 • Η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων στην αρχή του σχολικού έτους για πρώτη φορά τον καιρό της κρίσης.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Φερετζές πολύ σκληρού πακέτου τα αντίμετρα

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ