Τσίπρας: «Τα μέτρα που έρχονται είναι το εξιτήριο από τα μνημόνια»

«Τα μέτρα θα ληφθούν μόνο αν υπάρξουν τα μέτρα για το χρέος»

Τη σκοπιμότητα των νέων μέτρων προσπάθησε να υπερασπιστεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντάς τα ως το «κλειδί» που θα ανοίξουν την πόρτα της εξόδου

Τη σκοπιμότητα των νέων μέτρων προσπάθησε να υπερασπιστεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντάς τα ως το «κλειδί» που θα ανοίξουν την πόρτα της εξόδου από τα μνημόνια, χθες στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1. «Τα μέτρα που έρχονται είναι το εξιτήριο από τα μνημόνια» τόνισε, χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός, στον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Πριν από λίγες ημέρες βγήκε το αποτέλεσμα για το πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους 4,2 %, ξέρετε τι προέβλεπε το ΔΝΤ τον Οκτώβριο; 0,1% του ΑΕΠ, μας ζητούσε δηλαδή να πάρουμε 42 φορές περισσότερα μέτρα. Αυτό γινόταν όταν η αντιπολίτευση μας έλεγε κλείστε την διαπραγμάτευση. Οι μόνοι που έμειναν να έχουν αυτήν την θέση είναι η ΝΔ, οι βουλευτές κι οι ευρωβουλευτές της», υπογράμμισε

Όταν ο Νίκος Χατζηνικολάου του μετέφερε δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη ότι «καλές οι καθυστερήσεις, αρκεί να μην φας πέντε γκολ», ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε «καθυστερήσεις κάνεις όταν θες να κρατήσεις το σκορ και να πάρεις την πρόκριση».

«Φθάσαμε εδώ χάρη στην σθεναρή στάση και το γεγονός ότι δεν έκλεινα την αξιολόγηση όταν κάποιοι προέτρεπαν να την κλείσω με 42 φορές περισσότερα μέτρα, πιστεύω ότι είχαμε για πρώτη φορά μια διαπραγμάτευση που δεν έκλεισε με σκορ Μπαρτσελόνα- Πανελευσινιακός. Κάποια χάσαμε, κάποια κερδίσαμε όμως: πήραμε τα αντίμετρα, πήραμε και τις εργασιακές σχέσεις», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Απαραίτητες οι μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς για να βγούμε από την επιτροπεία

«Ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ αναγκάζονται να πάνε σε μια συμφωνία που φέρνει μειώσεις στις συντάξεις, στην προσωπική διαφορά, από το 2019, όμως υπάρχουν και τα αντίμετρα, αυτά που θα βγάλουν την χώρα από την επιτροπεία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνομιλία του με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας «καταλαβαίνω όσα λένε οι συνταξιούχοι κι όσοι διαμαρτύρονται, αλλά ρωτά: αν ήταν στην θέση μου οποιοσδήποτε άλλος, ποια απόφαση θα έπαιρνε για την χώρα; Να δώσει την ευκαιρία στον Σόιμπλε και στην Λαγκάρντ τα να λένε φταίει η Ελλάδα που θα δεν βγει ποτέ από τα μνημόνια;».

«Αν ήταν ο κ. Μητσοτάκης, θα έφερνε κάτι καλύτερο από αυτό που λέω εγώ. Ο κ. Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή ζητάει εκλογές και ο κ. Γεωργιάδης λέει τόσα κι άλλα τόσα μέτρα αρκεί να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Πρωθυπουργός, καταλήγοντας ότι «αυτοί κυβερνούσαν την χώρα 40 χρόνια και να μην πω πως τα κάνανε»​

«Καταφέραμε να απομονώσουμε το ΔΝΤ»

Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «φέραμε μια συμφωνία, η οποία έχει μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο. Όλοι γνωρίζουμε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, που ήθελε να μην επανέλθουν ποτέ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις κτλ, καταφέραμε και μέσα από την πολιτικοποίηση της διαπραγμάτευσης και τις συμμαχίες μας την Ευρώπη, καταφέραμε να απομονώσουμε το ΔΝΤ.

«Τα αντίμετρα, τα μέτρα μετά το 2018 δεν είναι υπό αίρεση, τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν, χωρίς αίρεση» τόνισε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας «μπήκαμε σε μια διαπραγμάτευση που δεν αφορά καθεαυτό το πρόγραμμα, αλλά και το χρέος. Το ΔΝΤ ζητούσε 2% του ΑΕΠ μέτρα και εργασιακό μεσαίωνα. Φθάσαμε, με επίτηδες λανθασμένες προβλέψεις εδώ, λέω εγώ, για να μπορεί ο Σόιμπλε κι η Λαγκάρντ να κατηγορούν ο ένας τον άλλο, για να βάλουν εμάς στο τέλος να τους πούμε ότι «δεν δεχόμαστε κανέναν συμβιβασμό» κι έτσι να βγουν Σόιμπλε και Λαγκαρτ και να πουν «φταίει η Ελλάδα που δεν κάνει μεταρρυθμίσεις».

«Τα αντίμετρα είναι όσα και τα μέτρα κι αφορούν την ανυπαρξία του κοινωνικού κράτους στην χώρα, που θα έπρεπε να υπάρχουν προ της κρίσης, αλλά και μέτρα που αφορούν την μείωση φόρων, όπως ο φόρος εισοδήματος και η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ υπάρχει και επιδοματική πολιτική, όπως το επίδομα ενοικίου και το επίδομα για κάθε παιδί, προς στήριξη των αδυνάτων», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Τα μέτρα θα ληφθούν μόνο αν υπάρξουν τα μέτρα για το χρέος»

«Τα μέτρα έχουν έναρξη εφαρμογής την Πρωτοχρονιά του 2019. Έχουμε ως τότε 20 μήνες, εγώ λέω σε αυτούς τους 20 μήνες, εγώ λέω σε 20 ημέρες, πρέπει να έχουμε πάρει την λύση για το χρέος. Τα μέτρα θα ληφθούν μόνο αν και μόνο αν υπάρξουν τα μέτρα για το χρέος, αν βγούμε στις αγορές, αν γίνουν όλα όσα συμφωνηθούν. Μία κυρίαρχη Κυβέρνηση μπορεί να παίρνει πίσω κάτι που έχει ψηφίσει αν δεν τηρείται η συμφωνία», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς από τον Νίκο Χατζηνικολάου γιατί έπρεπε να επιτευχθεί τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και όχι ένα πλεόνασμα όσο ο στόχος, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «το πλεόνασμα πιάστηκε διότι μειώθηκαν οι κρατικές σπατάλες και καταπολεμήθηκε η φοροδιαφυγή και η διαφθορά», σημειώνοντας «να κάνουμε όλοι τον σταυρό μας που πιάστηκε ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα».

«Δεν είναι άπιαστο όνειρο να πιάσουμε τον στόχο του 2018 για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ξέρω ότι για τον συνταξιούχο, τον μισθωτό, τον άνεργο, τον άνθρωπο που ζορίζεται είναι δύσκολη η κατάσταση, αλλά τους ρωτώ: αντέχει η χώρα άλλο χρόνο επιτροπείας; Δεν πρέπει να βγούμε από τα μνημόνια;», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα ήταν πειραματόζωο των δανειστών»

«Δεν αντιλέγω ότι υπάρχει υψηλή φορολογία, αλλά υπήρχε και πριν από εμάς, γιατί δεν πιάνανε πρωτογενές πλεόνασμα; Εμείς δεν φέραμε καινούριους φόρους, παρά μια μονάδα αύξηση του ΦΠΑ. Δεν υπάρχει υπερφορολόγηση, η φορολογία είναι ίδια και λίγο ψηλότερη από όταν αναλάβαμε», είπε σε έντονο ύψος ο Πρωθυπουργός.

Όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας «η Ελλάδα ήταν πειραματόζωο των δανειστών», ενώ αναφέρθηκε δηκτικά στις παραδοχές των δανειστών για τις εσφαλμένες προβλέψεις τους αναφορικά με την Ελλάδα, λέγοντας ότι η διαπραγμάτευση αυτήν την περίοδο είναι γενικότερη και αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ σε προγράμματα διάσωσης στην Ευρώπη.

«Η πρόβλεψη ακόμη και του κακού ΔΝΤ είναι για ανάπτυξη 2% το 2017. Θα σφίξουμε όλοι μαζί τα δόντια για να το καταφέρουμε αυτό; Φέτος θα έχουμε πάνω από 30 εκατομμύρια τουρίστες, έχουμε ξένες επενδύσεις που φέτος θα τις διπλασιάσουμε, έχουμε μεγάλες εταιρείες που ρίχνουν δισεκατομμύρια στην Ελλάδα, όπως η Fraport. Εγώ είδα μεγάλη έξοδο εκδρομέων το Πάσχα, σε δρόμους που άνοιξαν τώρα γιατί κάναμε διαπραγμάτευση και που θα έπρεπε να είχαν ανοίξει εδώ και χρόνια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι υπάρχουν και καλές ειδήσεις που πρέπει να ακούγονται.

Τι είπε για τις αποκρατικοποιήσεις και τις αντιδράσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς για τις εσωτερικές αντιδράσεις στην Κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και την προώθηση από το Μαξίμου των ιδιωτικοποιήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «αν ήταν στο χέρι μας και βούληση μας – αν κι εμείς είμαστε υπέρ των συμπράξεων – δεν θα πουλούσαμε εν μέσω κρίσης. Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη κι όμως δεν πουλήσαμε «μπιρ παρά», αντιθέτως, εκτός από τα υψηλά τιμήματα πήραμε και υποχρεώσεις για μεγάλες επενδύσεις».

Ερωτηθείς για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ είπε «αν δεν είχαμε ανάγκη να πάμε την χώρα μπροστά, θα κάναμε αλλιώς τα πράγματα. Και πάλι, δεν κάναμε όσα οι προηγούμενοι στην πρώτη φάση της ιδιωτικοποίησης, αλλά καλύτερα».

Τεχνική συμφωνία έως τις 22 Μαΐου

«Είμαι ο πρώτος Πρωθυπουργός που είχα αυταπάτες ότι η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει, το πίστευα ότι θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το δίκιο μας στην Ευρώπη», είπε κάνοντας αυτοκριτική για όσα υποστήριζε πριν από το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι αυτό μπορεί να μην συνέβη, «όμως η Ελλάδα άλλαξε, είναι πόλος σταθερότητας, πατάει στα πόδια της και μπορεί να πάει μπροστά και να βγει από τα μνημόνια στα οποία μας έβαλαν άλλοι και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Πιστεύω ότι έχουμε ήδη την πολιτική συμφωνία, με βεβαιότητα σας μιλώ για κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας ως τις 22 του Μάη και πιστεύω ότι είναι ρεαλιστικός στόχος να έχουμε και τα μέτρα για το χρέος στις 22 Μαΐου», είπε ο Πρωθυπουργός.
“Σεβαστός” ο Σόιμπλε, “ανοιχτόμυαλη” η Μέρκελ

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την στάση του Βερολίνου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι «σεβαστός και σοβαρός», αναφέροντας ωστόσο ότι είναι «πολιτικός αντίπαλος».

Ο Πρωθυπουργός επεφύλαξε ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια για την Καγκελάριο της Γερμανίας. Στην ερώτηση αν μετάνιωσε για τις δηλώσεις του, πριν από 2,5 χρόνια, οπότε επαναλάμβανε συχνά την πρόταση «Go back, μαντάμ Μέρκελ», ο Πρωθυπουργός απάντησε «τότε ορθώς πίστευα ότι έπρεπε να κάνει πίσω από την πολιτική της, που έβαζε στον “γύψο” την Ελλάδα. Σε πολιτικό επίπεδο είχα δίκιο, αλλά τώρα που την γνώρισα προσωπικά είδα ότι είναι μια πολιτικός που έχει συναίσθηση της ευθύνης και παρότι είναι στο κεντροδεξιό κόμμα ανοιχτόμυαλη, όπως γφάνηκε από την στάση της για το Προσφυγικό».

«Η χώρα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και οικονομικά»

«Είμαστε στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων», είπε ο Πρωθυπουργός και πρέπει να εκμεταλλευθούμε το πλεονέκτημα με συγκεκριμένη στρατηγική. «Η χώρα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και οικονομικά», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «δεν βγαίνουμε από την κρίση μόνο με τη διαπραγμάτευση»

Για το θέμα της ΔΕΗ, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «η Νέα Δημοκρατία είχε συμφωνήσει σε εκποίηση του φιλέτου της ΔΕΗ». Αυτό που πέτυχε η Κυβέρνησή του, όπως είπε, είναι να διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα της.

Ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ, σημείωσε ότι στα αντίμετρα συμπεριλαμβάνεται η μείωσή του και όταν ο κ. Χατζηνικολάου αναφέρθηκε στην εξαγγελία Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, ο Πρωθυπουργός σχολίασε «Ας μη μας δουλεύουνε…».
“Στόχος να κλείσει η αξιολόγηση και να βγούμε στις αγορές”

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση και αμέσως να βγούμε στις αγορές, αλλά «να είναι διατηρήσιμη αυτή η έξοδος» και «όχι ευκαιριακή». «Ώστε στο τέλος του προγράμματος να βγούμε από την επιτροπεία. Για αυτό μιλάω για εξιτήριο», προσέθεσε, «για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού.»

Νωρίτερα, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2015, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «αν δεν υπήρχε το δημοψήφισμα, δε θα υπήρχα ως πολιτικός». Υπενθύμισε ότι τότε τον κατηγορούσαν όλοι ότι ήθελε να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, λέγοντας χαρακτηριστικά «και οι μουγγοί μιλήσανε».

Σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις είπε ότι «δεν τις έχουμε ξεχάσει» και «προσπαθούμε να κινήσουμε το θέμα με σχέδιο», αλλά «κάθε πράγμα στην ώρα του».

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ