Το Eurogroup έδωσε πολιτικό χρόνο στον Τσίπρα

Το eurogroup έδωσε πολιτικό χρόνο στον Τσίπρα

Τα χειρότερα από πολιτικής απόψεως απέφυγε η ελληνική κυβέρνηση χάρη στην απόφαση του χθεσινού Eurogroup. Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισε την εκταμίευση της «ενισχυμένης» επόμενης δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ αλλά και την υποχρέωση από την πλευρά της Ελλάδας για πλεονάσματα 2% έως το 2060. Το ΔΝΤ ανακοινώθηκε πως θα εισέλθει στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά επί της αρχής αλλά με την μορφή του «stand by», όταν δηλαδή θα κριθεί ότι είναι βιώσιμο το ελληνικός χρέος.

Γερούν Ντάισελμπλουμ: Συμφωνία σε όλα τα επιμέρους στοιχεία

«Πετύχαμε συμφωνία σε όλα τα επιμέρους στοιχεία: Τα προαπαιτούμενα, τη στρατηγική για το χρέος, την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Αλέξης Τσίπρας: Σήμερα η Ελλάδα αλλάζει σελίδα

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έσπευσε μετά το πέρας του Eurogroup, να κάνει λόγο για απόφαση που ικανοποιεί τις θυσίες του ελληνικού λαού. «Έχουμε μια συμφωνία που ανταποκρίνεται στις θυσίες του ελληνικού λαού. Με ενότητα και αποφασιστικότητα προχωράμε μπροστά για τη δίκαιη ανάπτυξη και την επούλωση των πληγών της κρίσης», σημείωσε ο έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «σήμερα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα».

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Δεν θα πρέπει να δίνουμε στους έλληνες πολίτες την ψευδαίσθηση ότι όλα έχουν τελειώσει

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup o γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημάινοντας πως, χάρη στην επιβολή σκληρών μέτρων στους Έλληνες, είναι πλέον εφικτή η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μετά το πέρας του προγράμματος το 2018.

Όμως ο κ. Σόιμπλε, πέρα από τη θετική αποτίμηση για τη συμφωνία του Eurogroup και την αισιοδοξία για την μελλοντική πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της στην κανονικότητα με την έξοδο στις αγορές εκτιμά όμως ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. «Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της», τόνισε, χαρακτηριστικά, ο κ. Σόιμπλε. «Δεν θα πρέπει να δίνουμε στους έλληνες πολίτες την ψευδαίσθηση ότι όλα έχουν τελειώσει και ότι δεν χρειάζεται να συνεχίσουν στο δρόμο της εξυγίανσης. Η Ελλάδα έχει δρόμο μπροστά της για να οικοδομήσει μια λειτουργική διοίκηση και να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της», σημειώνει ο γερμανός υπουργός Οικομικών, προετοιμάζοντάς μας, δυστυχώς για νέα μέτρα.

ΝΔ: Η κυβέρνηση πήρε ό,τι της έδωσαν

«Η κυβέρνηση πήρε ό,τι της έδωσαν. Και οι λεονταρισμοί του κ. Τσίπρα αποδείχτηκαν μια χιλιοπαιγμένη επικοινωνιακή μεθόδευση η οποία δεν πείθει πλέον κανέναν», σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση αποτιμώντας την απόφαση του χθεσινού Eurogroup.

«Παρά το ότι ψήφισε ένα σκληρότατο τέταρτο Μνημόνιο, με νέα μέτρα μέχρι το 2022 και πολύ ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, δεν πήρε καμία ουσιαστική, θετική απόφαση για το χρέος, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα προς τους βουλευτές του για να το ψηφίσουν. Η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος μετατίθεται για το τέλος του προγράμματος μετά τα μέσα του 2018», τονίζει για το ελληνικό χρέος η Νέα Δημοκρατία, ρίχνοντας τις προσδοκίες αναφορικά με τα αποτελέσματα της χθεσινής απόφασης των ευρωπαϊων υπουργών Οικονομικών.

«Δεν φαίνεται να πετυχαίνει την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ. στους επόμενους μήνες. Δεν πήρε καμία ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με τη συμφωνία που πριν τρεις εβδομάδες απέρριψε», καταλήγει η Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας πως το χθεσινό Eurogroup είχε ως μόνα απτά αποτελέσματα «τα βαριά μέτρα για τους πολίτες και την πολυετή λιτότητα».

Εκλογές το φθινόπωρο του 2018

Πέρα όμως από τα μέτρα και την πολυετή λιτότητα, η χθεσινή απόφαση του Eurogroup έχει και μια πολιτική απόρροια για τους έλληνες πολίτες. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την υποταγή του στην πολιτική υποχρέωση του Σόιμπλε ενόψει γερμανικών εκλογών κέρδισε πολιτικό χρόνο. Χάρη στην αμφισημία της χθεσινής συμφωνίας, ο έλληνας πρωθυπουργός αυξάνει την πολιτική του διορία έως το καλοκαίρι του 2018.

Το αφήγημα που τώρα πρόκειται ν’ αναπτυχθεί είναι πως δεν πρέπει να διακοπεί η αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας προς την έξοδό της στις αγορές από μια εκλογική διαδικασία. Οπότε, εκλογές στην Ελλάδα εκτός απροόπτου, μετά την έξοδο στις αγορές, το καλοκαίρι του 2018.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ