«Λόγω αύξησης εργαζομένων και μεταρρυθμίσεων η υπεραπόδοση εσόδων»

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Το να υπάρχει υπερφορολόγηση και μετά να μοιράζεται το πλεόνασμα δεν είναι η βέλτιστη λύση

Τσακαλώτος: Λόγω αύξησης εργαζομένων και μεταρρυθμίσεων η υπεραπόδοση εσόδων

«Η υπεραπόδοση στα έσοδα δεν οφείλεται στην φορολογία, αλλά στο ότι 250.000 περισσότεροι απασχολούμενοι, που εισήλθαν στην αγορά εργασίας, αποδίδουν εισφορές (που υπολογίζονται στα 472 εκ. από 448 εκ.) και στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στο κυρίαρχο επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η υπεραπόδοση οφείλεται στην υπερφορολόγηση, σε συνδυασμό με το έλλειμμα των μεταρρυθμίσεων.

Ευκλείδης Τσασκαλώτος: Στα 450 εκατ. ευρώ τα χρήματα της εθελούσιας αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος, κατά την τοποθέτησή του επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2018 στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ανέφερε ότι η υπεραπόδοση στα έσοδα δεν οφείλεται στην φορολογία, αλλά στο ότι 250.000 περισσότεροι απασχολούμενοι, που εισήλθαν στην αγορά εργασίας αποδίδουν εισφορές (που υπολογίζονται στα 472 εκ. από 448 εκ.) αλλά και στο ότι εφαρμόζεται το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε ιδίως στο μέτρο της εθελούσιας αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων, τα οποία και εκτίμησε ότι θα φτάσουν το 450 εκατ. ευρώ.

«Το να υπάρχει υπερφορολόγηση και μετά να μοιράζεται το πλεόνασμα δεν είναι η βέλτιστη λύση»

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι ούτε ο ίδιος θεωρεί ως βέλτιστη τη λύση «να υπάρχει υπερφορολόγηση και μετά να μοιράζεται το πλεόνασμα», όπως επισημαίνει η αντιπολίτευση, ωστόσο εξήγησε τους λόγους που η κυβέρνηση αυξάνει τους φόρους αναγκαστικά.

«Αυτό γίνεται πρώτον, γιατί το ΔΝΤ πάντα υποτιμάει την απόδοση των μέτρων και δεύτερον, γιατί δεν μετράει καθόλου τα λεγόμενα μη παραμετρικά μέτρα (έσοδα από την φοροδιαφυγή, έσοδα από την αύξηση της εισπραξιμότητας από τον ΦΠΑ).

Δεν το θέλουμε, αλλά ζοριστήκαμε για αυτούς τους λόγους. Δεν λαμβάνουν υπόψη κάποια από τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, που τα συμμερίζεται και η κυβέρνηση, ότι μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη ύφεση, ούτε και τα μη παραμετρικά μέτρα, τα οποία δεν μπορείς να τα καταγράψεις».

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ