Τσοχατζόπουλος: Δεν έχει να καταβάλλει την εγγύηση για ν’ απελευθερωθεί

Δε διαθέτει τα απαιτούμενα 200.000 ευρώ ο πρώην υπουργός

Τσοχατζόπουλος

Στη φυλακή φαίνεται πως θα παραμείνει ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αφού η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου για την απελευθέρωση του πέφτει στο κενό καθότι δε διαθέτει την εγγύηση 200.000 ευρώ που του επέβαλε το δικαστήριο.

«Καθίσταται η απόφασή σας ανεφάρμοστη. Εφόσον δεν μπορεί να καταβληθεί η εγγυοδοσία επιστρέφει στις φύλακές», σχολίασε ο συνήγορος του πρώην υπουργού, Λεωνίδας Κοτσαλής.  «Η υγεία του, η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο, μπορεί να εξαρτηθεί από το ύψος της εγγυοδοσίας; Εγώ δεν το πιστεύω ως νομικός».

«Αν επιστρέψει στη φυλακή και μέχρι να βρούμε τα χρήματα συμβεί το ανεπανόρθωτο δεν τυγχάνει ζήτημα τεράστιας ευθύνης όλων μας», επισήμανε ο δικηγόρος Γιάννης Παγοροπουλος.

«Τεράστιες ευθύνες», φώναξε η σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Οι δικαστές με την απόφασή τους έκαναν δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης του Άκη Τσοχατζόπουλου με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής εγγυοδοσίας 200.000 ευρώ (σ.σ. κατά πλειοψηφία 4-1, μια δικαστής ήθελε 100.000 ευρώ).

Tης απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της χρήσης εναέριων και πλωτών μέσων.

Της παράδοσης της ΑΤ και του διαβατηρίου.

Της απαγόρευσης εκδόσεως νέου διαβατηρίου.

Της μόνιμης διαμονής σε γνωστή διεύθυνση και της υποχρεωτικής εμφάνισης σε ΑΤ δυο φορές τον μήνα.(Από τον Μάιο του 2017 όταν πιθανότατα θα λάβει εξιτήριο) .

Μείωση της εγγύησης ζήτησαν οι δικηγόροι του Τσοχατζόπουλου

Νωρίτερα, οι συνήγοροι του πρώην υπουργού ζήτησαν τη μείωση της εγγυοδοσίας των 200.000 ευρώ και ένα χρονικό διάστημα για να καταβάλουν τα χρήματα.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, να εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος.

Σήμερα, το δικαστήριο, μετά από πέντε χρόνια στη φυλακή και πέντε αιτήσεις αποφυλάκισης είπε «ναι» στην αποφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου με οριακή πλειοψηφία 3-2.

Οι δικαστές έκαναν δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής των 20 ετών κάθειρξης του Άκη Τσοχατζόπουλου με περιοριστικούς όρους, με τους συνηγόρους του να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την απόφαση.

Ικανοποιημένοι οι συνήγοροι υπεράσπισης

Ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην υπουργού Γιάννης Παγορόπουλος δήλωσε: «Μετά από μια επίπονη και πολύμηνη προσπάθεια, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης του Άκη Τσοχατζόπουλου με περιοριστικούς όρους.

Το σημείο αυτό κρίνεται ως το έσχατο στο οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά προς το αίτημα έκδοσης της απόφασης του δικαστηρίου αφού πρώτα διακινδύνευσε την υγεία του πρώην υπουργού.

Έστω λοιπόν και τώρα η απόφαση δίνει τη δυνατότητα στον κ. Τσοχατζόπουλο να αποκαταστήσει στο μέγιστο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν την κακοποιημένη και πληγείσα επί μια πενταετία υγεία του. Ωστε να σταθεί στο πλευρό της συζύγου του και του ανηλίκου γιου του».

«Είμαστε ευτυχείς με τη σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σε σχέση με την πέμπτη αίτηση αναστολής της ποινής. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι η εξαιρετικά βαριά κατάσταση της υγείας του κ. Τσοχατζόπουλου επιβάλει την αναστολή», τόνισε ο συνήγορος Λεωνίδας Κότσαλης.

«Η κατάσταση του πρώην υπουργού ξεπέρασε την πύλη του 497 ΚΠΔ, δηλαδή τον κίνδυνο της βλάβης της υγείας και βρίσκεται πλέον στον κίνδυνο θανάτου.

Ήδη με την πρώτη αίτηση το καλοκαίρι τα ιατρικά δεδομένα εκείνης της εποχής επέβαλαν την αναστολή.

Είμαι ευτυχής που η καθυστέρηση αυτών των μηνών δεν είχε αμετάκλητες συνέπειες».

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ