Χαρίτσης: Πάνω από 40 δισ. ευρώ τα προγράμματα ΕΣΠΑ

«Η Ελλάδα κατάφερε να απορροφήσει το σύνολο των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων»

Χαρίτσης

«Μέσα σε δύο χρόνια εξυγιάνθηκαν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-2013 και μοχλεύθηκαν στην οικονομία πόροι άνω των 40 δισ. ευρώ, ενώ με το νέο πλαίσιο ήδη υπάρχουν προγράμματα και προσκλήσεις άνω των 10 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Χαρίτσης: Πλήρης απορρόφηση των κοινοτικών πόρων

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο ανέφερε ότι «η Ελλάδα κατάφερε να απορροφήσει το σύνολο των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων και η περίοδος 2007-2013 ολοκληρώθηκε και τυπικά με την υποβολή της έκθεσης κλεισίματος από το υπουργείο Οικονομίας».

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Το 2015 όταν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, στο πεδίο των ΕΣΠΑ υπήρχε μεγάλο πρόβλημα που είχε δύο διαστάσεις, εκ πρώτης όψεως αντιφατικές: αφενός υπήρχαν προγράμματα που λόγω κακού σχεδιασμού και χαμηλής ενεργοποίησης δεν είχαν ωριμάσει ώστε να απορροφήσουν διαθέσιμους πόρους, αφετέρου εκατοντάδες έργα είχαν ενταχθεί χωρίς να έχουν δεσμευτεί πόροι για να γίνει η αναγκαία δουλειά, ώστε να ωριμάσουν και να υλοποιηθούν εγκαίρως, εντός της προγραμματικής περιόδου».

«Προσπαθήσαμε και με απόλυτη επιτυχία καταφέραμε να εξυγιάνουμε και τα δύο τελικά απορροφήθηκαν συνολικά 21,7 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων, ούτε ένα ευρώ δεν χάθηκε και δεν αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε», τόνισε ο κ.Χαρίτσης, σημειώνοντας ότι «τα κεφάλαια αυτά συνοδεύονται και από εθνική συμμετοχή (σε μία μέση αναλογία 85% κοινοτικά και 15% εθνικά κεφάλαια).

Σημαντική η προσθήκη και ιδιωτικών επενδύσεων

Τελικά, με την προσθήκη των ιδιωτικών επενδύσεων που αφορούν αυτά τα έργα, η συνολική μόχλευση πόρων είναι περίπου διπλάσια των κοινοτικών πόρων, δηλαδή πάνω από 40 δισ. ευρώ».

«Η εξυγίανση αυτών των έργων της περιόδου 2007-2013 συνετέλεσε ώστε να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι προϋπολογισμοί των τελευταίων ετών, σε μία πολύ δύσκολη δημοσιονομικά περίοδο για τη χώρα.

Κέρδος 6 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό

Αν τα αφήναμε να εξελιχθούν ως είχαν … θα έπρεπε να τα καλύψουμε με πλεονάζοντα κεφάλαια 6 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό, ήταν ένα τεράστιο πρόβλημα για το 2015 και 2016», όπως υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης.

«Το σημαντικότερο είναι ότι στις 31 Μαρτίου 2017 όλα τα έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013 κλείνουν οριστικά, στην συγκεκριμένη ημερομηνία», συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Νέο πλαίσιο στήριξης

«Η κυβέρνηση ήδη τρέχει το νέο πλαίσιο στήριξης και ήδη είναι σε εξέλιξη προγράμματα και προσκλήσεις που αντιστοιχούν σε κοινοτική συμμετοχή άνω των 10 δισ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής, δηλαδή περισσότερα από τα μισά διαθέσιμα κεφάλαια, συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός ΕΣΠΑ.

Έτσι, το 2016 έκλεισε με μία ακόμη επιτυχία, την απορρόφηση πόρων 50% περισσότερων από τη συμφωνία για το στόχο απορρόφησης που είχε κάνει η Ελλάδα με την ΕΕ», όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ