Χουλιαράκης: Το μνημόνιο κλείνει με τη γ’ αξιολόγηση

«Τα πρωτοσέλιδα που μιλούν για επιπλέον μέτρα 2,4 ή 1 δισ. δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα»

Χουλιαράκης: Το πρόγραμμα προσαρμογής κλείνει με την γ' αξιολόγηση

«Προσωπική εκτίμηση είναι ότι το πρόγραμμα προσαρμογής ολοκληρώνεται ουσιαστικά τον Ιανουάριο του 2018. Τα προαπαιτούμενα που απομένουν για τον χειμώνα και την άνοιξη του 2018 με την τελευταία αξιολόγηση τον Μάιο – Ιούνιο του 2018 είναι προαπαιτούμενα υλοποίησης ήδη νομοθετημένων δράσεων και είναι λίγα. Άρα, ουσιαστικά το Πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης. Όχι τυπικά, αλλά ουσιαστικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Χουλιαράκης, στην εισήγησή του αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επεξεργασίας του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2018.

Γιώργος Χουλιαράκης: Τα πρωτοσέλιδα που μιλούν για επιπλέον μέτρα 2,4 ή 1 δισ. δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα

Ειδικότερα, ο κ. Χουλιαράκης τόνισε πως το Σχέδιο του Προϋπολογισμού θα αποτυπώνει ακριβώς ότι και το Προσχέδιο και προσέθεσε ότι τα «πρωτοσέλιδα» που μιλούν για επιπλέον μέτρα 2,4 δισ. ή 1 δισ. δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.

Αναφορικά με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2017, ο κ. Χουλιαράκης τόνισε πως πρόκειται για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 2,8% του ΑΕΠ και επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ένα μέρος του πλεονάσματος, «όχι μικρό», της τάξης του 0,6% με 0,7% του ΑΕΠ, που πράγματι προκύπτει από την καλύτερη απόδοση των φορολογικών μέτρων και από τον έλεγχο μη παραγωγικών δαπανών, να κατευθυνθεί με κοινωνικά κριτήρια και κριτήρια οικογενειακής κατάστασης για την ενίσχυση των εισοδημάτων των πιο αδύναμων νοικοκυριών.

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, από τον Ιανουάριο του 2018 και με την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης μπαίνουμε ουσιαστικά στο τελευταίο κομμάτι του προγράμματος προσαρμογής και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Πρόγραμμα Προσαρμογής ολοκληρώνεται ουσιαστικά τον Ιανουάριο του 2018.

«Τα προαπαιτούμενα που απομένουν για τον Χειμώνα και την Άνοιξη του 2018 με την τελευταία αξιολόγηση τον Μάιο – Ιούνιο του 2018 είναι προαπαιτούμενα υλοποίησης ήδη νομοθετημένων δράσεων και είναι λίγα. Άρα ουσιαστικά το Πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης», τόνισε ο κ. Χουλιαράκης.

«Εισερχόμαστε σε μια περίοδο οικονομικής ανάκαμψης»

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, εισερχόμαστε σε μια περίοδο οικονομικής ανάκαμψης που θα χαρακτηριστεί από δύο κύρια θέματα: τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους (Ιανουάριο – Μάρτιο του 2018) και τη συζήτηση για την επόμενη μέρα μέχρι το τέλος του Προγράμματος.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ