ΤΕΕ: Ανάγκη δημιουργίας νέων ευέλικτων χρηματοδοτικών σχημάτων

Γιώργος Στασινός: Τέσσερα έργα ΣΔΙΤ ύψους 750 εκατ. ευρώ στην Αττική

ΤΕΕ: Ανάγκη δημιουργίας νέων ευέλικτων χρηματοδοτικών σχημάτων

Την ανάγκη αλλά και τους απαιτούμενους όρους και τις προϋποθέσεις δημιουργίας νέων ευέλικτων χρηματοδοτικών σχημάτων, για να προχωρήσουν ταχύτατα ανταποδοτικές επενδύσεις, μεγιστοποίησης της λειτουργικής αξίας τους σε σχέση με το κόστος, ώστε να στηρίξουν την μελέτη και υλοποίηση των αναγκαίων δημοσίων έργων στη νέα εποχή, τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης, με θέμα «νέοι τρόποι χρηματοδότησης Δημοσίων Έργων», που διοργάνωσε το ΤΕΕ.

Γιώργος Στασινός: Πραγματική, αληθινή ανάπτυξη για την κοινωνία σήμερα σημαίνει δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας

Όπως τόνισε, «πραγματική, αληθινή ανάπτυξη για την κοινωνία σήμερα σημαίνει δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας». Ενώ, πρόσθεσε ότι «στις νέες συνθήκες που επικρατούν και δεν επιτρέπουν πλέον να μιλάμε για αμιγώς δημόσια έργα, καθώς δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμοι πόροι για τα έργα, οι οποίοι να προέρχονται απευθείας από το δημόσιο», εκφράζοντας ταυτοχρόνως την πεποίθηση του ότι: «χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις, αληθινή ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει ποτέ».

«Να φροντίσουμε να μην υπάρχουν έργα που δεν ενδιαφέρουν τον ιδιωτικό τομέα»

Όπως είπε ο κ. Στασινός, «πρέπει να φροντίσουμε, λόγω των περιορισμένων πόρων που έχει πλέον η Ελληνική Πολιτεία, να μην υπάρχουν έργα που δεν ενδιαφέρουν τον ιδιωτικό τομέα».

Πράσινο Ταμείο

Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχει η δυνατότητα να έρθει «πιο μπροστά» η διαθέσιμη χρηματοδότηση, από τους πόρους του Πράσινου Ταμείου, οι οποίοι ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να εμπλέξουμε ιδιωτικούς πόρους και να προσελκύσουμε νέους, διεθνείς και ιδιωτικούς», όπως είπε.

Equifund

Επίσης, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε στα τέλη του έτους ένα αντίστοιχο εργαλείο, το Equifund, που μέσω μόχλευσης και προσέλκυσης πόρων από διεθνείς εταίρους πολλαπλασιάζει, επί τρεις φορές περίπου, τα διαθέσιμα κεφάλαια από το ΕΠΑΝΕΚ, υπογραμμίζοντας ότι: «αυτό που χρειάζεται είναι γνώση, δουλειά και αποτελεσματικότητα για να παράγουμε αποτελέσματα. Και χρειάζεται και συνοχή στο σχεδιασμό». Επιπλέον, ζήτησε φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ πρότεινε άμεση εκπόνηση ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου με τα αναγκαία έργα υποδομής, αξιόπιστο επενδυτικό κλίμα και συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Τέσσερα έργα ΣΔΙΤ ύψους 750 εκατ. ευρώ στην Αττική

Στην εκδήλωση του ΤΕΕ για το value engineering επίσης παρουσιάστηκε πρόταση, άμεσης υλοποίησης τεσσάρων σημαντικών έργων ΣΔΙΤ, συνολικού ύψους 750 εκ. ευρώ στην Αττική, χωρίς δημόσια χρηματοδότηση και νέα διόδια. Επίσης, συζητήθηκαν οι όροι ορθής επενδυτικής επιλογής έργων και αρνητικά παραδείγματα κακού σχεδιασμού, με οικονομικές, λειτουργικές και κατασκευαστικές επιπτώσεις και τα έργα, τα προγράμματα και οι δυνατότητες χρηματοδότησης υποδομών της περιόδου 2014-2020.

Τέλος, ο κ. Στασινός σημείωσε ότι «το ΤΕΕ, προάγοντας παράλληλα τον επιστημονικό ρόλο του, επιδιώκει τα συμπεράσματα των επιστημονικών εκδηλώσεων του να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για όλη τη δημόσια διοίκηση και τους φορείς στη χώρα το επόμενο διάστημα. Να οδηγήσει όσους ασχολούνται με τον σχεδιασμό και την ωρίμανση των έργων να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης».

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ