Υπουργείο Οικονομικών: Το σχέδιο για φοροελαφρύνσεις, αυξήσεις μισθών

Το σχέδιο

Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για το 2020, το οποίο βρίσκεται στα χέρια των κοινοτικών Αρχών και πήρε την πρώτη έκριση, φαίνεται ότι «ξεπερνά» τα όρια του προσχεδίου προϋπολογισμού, καθώς περιλαμβάνει μεγάλα «στοιχήματα».

Η πρόβλεψη για ρυθμούς ανάπτυξης 2,8%, περίπου μισή μονάδα πάνω από τις εκτιμήσεις της Κομισιόν και 0,8 μονάδες πάνω από την εκτιμώμενη φετινή επίδοση, αποτελεί θεμέλιο λίθο για τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου.

Το όφελος για την επόμενη χρονιά υπολογίζεται σε 0,5 μονάδες, με την πρόβλεψη να βασίζεται στο «πακέτο» φοροελαφρύνσεων, ενώ θετική επίπτωση (0,4 μονάδες) έχει το πρώτο κύμα ελαφρύνσεων που τέθηκε ήδη σε ισχύ.

Η αναδιάρθρωση της φορολογίας εισοδήματος και η δραστική μείωση του φόρου επιχειρήσεων, θα οδηγήσουν συνδυαστικά σε αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων, με αποτέλεσμα συνολικά η εγχώρια ζήτηση να καταγράψει αύξηση 2,9% αντί 1,8% φέτος.

Η επιτάχυνση της οικονομίας αναμένεται να φέρει και αυξήσεις μισθών, με την αμοιβή ανά εργαζόμενο να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1,2% το 2020, μετά την επιβράδυνση 0,6% της φετινής χρονιάς.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, μια παράμετρος της πιθανής αύξησης αποδοχών είναι η πρόβλεψη για αύξηση εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 658 εκατομμύρια ευρώ.

Οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις φέρνουν θετικές επιπτώσεις στους δείκτες κοινωνικής ανισότητας και φτώχειας, με το αποτέλεσμα να δείχνει βελτίωση του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος κατά 1,8% σε σχέση με το 2019, ενώ για τα πολύ φτωχά νοικοκυριά, η βελτίωση είναι έως 2,5%.

Οι φοροελαφρύνσεις και οι ενισχύσεις σε νοικοκυριά – επιχειρήσεις, δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς την ύπαρξη «πακέτου» διαρθρωτικών ισοδύναμων. Πέρα από την πρόβλεψη για 557 εκατ. Ευρώ (90 εκατ. χαμηλότερη η νέα εκτίμηση σε σχέση με το προσχέδιο) από την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κυρίως μέσω των ηλεκτρονικών πληρωμών στο 30% των εισοδημάτων, ξεχωρίζει η πρόβλεψη για 304 εκατ. ευρώ από την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δημόσιων φορέων.

Δηλαδή:

Περιορισμός της εισιτηριοδιαφυγής
Βελτίωση στη συλλογή των εσόδων
Εξοικονόμηση ενέργειας
Ηλεκτρονικά έγγραφα
Ορθολογική χρήση των κρατικών κτιρίων
Βελτίωση στις δαπάνες και στα προγράμματα του ΟΑΕΔ

Ο σχεδιασμός για το 2020 προβλέπει εκτεταμένες διασταυρώσεις μεταξύ ΑΑΔΕ και Κτηματολογίου, ώστε να εντοπιστούν περιπτώσεις όπου υπάρχουν λάθη (ή «λάθη») με διαφορετικά στοιχεία σε Ε9, Κτηματολόγιο, στο Δήμο και στις δηλώσεις αυθαιρέτων, κάτι που προκαλεί μικρότερο ΕΝΦΙΑ, μικρότερα Τέλη Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων και γενικότερα απώλεια εσόδων τουλάχιστον 60 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή το ποσό που προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών από τις διαστραυρώσεις των στοιχείων.

Πηγή: dikaiologitika.gr

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ